Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Rugbyclub viert robijnen jubileum met heel Boxtel

RC Ducks: veertig jaar ups én downs...

Een roemrijk verleden met veel internationale successen, maar ook dieptepunten. In 2014 was er zelfs sprake van dat rugbyclub Ducks zou opdoeken. Samen met een aantal oud-spelers nam voorzitter Steven Soederhuizen toen het bestuur van de club over. Inmiddels bloeit de jeugdafdeling als nooit te voren én is er weer een seniorenteam gevormd. Samen met het veertigjarig jubileum reden voor een feestje. Zaterdag 17 september is heel Boxtel dan ook van harte welkom in de feesttent op het terrein van de club in sportpark Den Wielakker.

Lonneke Hoondert

,,Zo lang als ik leef, trekken we de stekker er níet uit", zegt erelid Henk van Bilsen strijdvaardig. De voormalige uitbater van café Becoloth aan de Rozemarijnstraat, tevens jarenlang hét honk van de rugbyclub, stond aan de wieg van Ducks. Toen in 1973 honk- en softbalvereniging JRC Ducks haar toenmalige stek op het Essche Heike in gebruik nam, besloot ze al snel op zoek te gaan naar samenwerking met een andere club, zodat het complex ook in de wintermaanden in gebruik zou zijn. Rugby leek de club wel wat. Na een rugby-filmavond in het Jacob-Roelandslyceum, blijkt er inderdaad animo te zijn. Niet lang daarna werpt Henk zich op als 'promotor' van de sport en weet in 1976 daadwerkelijk een team samen te stellen. ,,Ik was toen al te oud om de sport te spelen, maar op dat moment werd ik rugbygek", vertelt hij. Veertig jaar later is hij nog regelmatig bij Ducks te vinden. Hij geniet van de trainende teams of poetst in het clubhuis.

Stapelen

De eerste wedstrijd vond echter niet plaats op het Essche Heike, maar op Stapelen. Hockeyclub MEP en de gemeente tekenden protest aan omdat rugby de speelvelden te veel zou beschadigen. ,,Dat waren de glorietijden. De velden waren één en al blubber en er stond soms wel vierhonderd man langs de lijn", herinnert Henk zich. Uiteindelijk verhuisde de club alsnog naar het Essche Heike en van daar uit kwamen ze in in 1986 terecht op sportpark Den Wielakker. In 2001 schonk 'De club van 100', een stichting van oud-rugbyers, Ducks een eigen clubhuis.

Voorzitter Steven is al 22 jaar betrokken bij Ducks. ,,Ik speelde één wedstrijd mee en sindsdien ben ik gek van de sport. We kwamen zelfs uit in de landelijke eerste klasse." De aantrekkingskracht van de sport? ,,Het is een hard spel, maar iedereen heeft respect voor elkaar en voor de regels. Op het veld gaat het er ruig aan toe, maar daarna gaat iedereen naar de kroeg en staan rugbyers samen te zingen." Ducks onderhoudt dan ook al veertig jaar een warme band met de Boxtelse horeca.

Tot 2011 boekte Ducks goede resultaten en internationale successen. ,,Doordat spelers richting de veertig gingen, verdween het seniorenteam en de club ging keihard achteruit", aldus Steven. Een aantal oud-spelers nam het bestuur over en stelde zich drie doelen. ,,Er moest een groot feest komen ter ere van het veertigjarig jubileum, het seniorenteam moest weer terugkeren én we wilden een gezonde jeugdafdeling."

Dankzij de media-aandacht rondom het wereldkampioenschap rugby wisten jongeren Ducks weer te vinden en inmiddels speelt een seniorenteam met oud-rugbyers van Ducks en de Dukes uit 's-Hertogenbosch in de vierde klasse. Henk vindt het fantastisch om de club weer te zien groeien. ,,Het is een nieuwe fase. We hopen ons erfgoed over te kunnen dragen aan de volgende generatie", vult Steven aan.

Feest

De doelstelling om een feest te organiseren is ook behaald: zaterdag 17 september wordt de mijlpaal van het veertigjarig bestaan uitbundig gevierd. ,,Zaterdag willen we het verleden, heden en de toekomst met elkaar verbinden. Het is een reünie, maar de jeugd is ook aanwezig. Daarnaast zijn alle Boxtelaren uitgenodigd om mee te feesten", benadrukt Steven. En het feest wordt groots. Zo is er vanaf 13.00 uur een deejay, springkussen en rodeostier en worden verschillende jubileumwedstrijden gespeeld. Na het laatste fluitsignaal barsten de festiviteiten om 18.30 uur los. De bands Milestones from the Underground Scene en RockSoc treden dan op. Het jubileumfeest is vrij toegankelijk. Meer informatie: www.rcducks.nl.

FOTO BOVEN: Voorzitter Steven Soederhuizen (rechts) en erelid van het eerste uur Henk van Bilsen van rugbyclub Ducks in een scrum met de Cubs. (Foto: Peter de Koning).

FOTO ONDER: De rugbyjeugd van Ducks behaalde in mei 1985 op twee fronten een kampioenschap. Reden voor een feestje én een vrolijke groepsfoto bij 'thuishonk' café Becoloth. (Foto: Jan van de Laar Fotografie).

Afbeelding