Afbeelding
Foto: Peter de Koning

biereloth trekt ruim 1.000 bezoekers

Liters speciaalbier in Boxtelse Rozemarijnstraat

Lonneke Hoondert

Genieten van een Klapschaats, nippen van een Skuumkoppe en proeven van een speciaalbier met de illustere naam La Cabra Azul. Meer dan duizend bierliefhebbers togen zondag naar een van de kleinste straatjes van Boxtel voor de 22e editie van Biereloth. In de Rozemarijnstraat hadden vijftien relatief onbekende brouwerijen hun taps geïnstalleerd. Op een paar honderd vierkante meter vloeide het bier rijkelijk...

Het bierfestival wordt jaarlijks georganiseerd door De Bierkamer en heeft een duidelijk uitgangspunt: kleine en nieuwe bierbrouwerijen in de spotlights zetten. Bezoekers genoten onder meer van weizen en tripel of dronken juist een donker biertje. Af en toe werd ook een wijntje genuttigd of een cola gedronken. ,,We lusten geen bier, maar het is hier altijd zó gezellig", verdedigden 'de overtreders' zich.

Boxtelse brouwerij De Kater schonk bieren met allerlei 'kittige' namen zoals Kattekop en ook de Boxtelse brouwers van De Saeck sloten hun tap aan. Bijzonder was het Spaanse bier La Cabra Azul, wat 'De Blauwe Geit' betekent, van de oer-Hollandse Liz Luyben die debuteerde in het bierstraatje. Na haar verhuizing naar Spanje miste ze de Nederlandse speciaalbieren en besloot ze zelf gerstenat te brouwen.

Oude rot

Miranda van Engelshoven en Inge van Drunen waren rond twee uur nét bezig aan hun eerste glas bier. Miranda dronk een IJsbeer Blues en Inge probeerde een Klapschaats van brouwerij De Blauwe IJsbeer. Dat beviel prima. ,,Het valt me op dat Biereloth een mooie mix van jong en oud trekt", merkte Inge op. Miranda vulde aan: ,,Het is écht een festival voor mensen van achttien tot honderd jaar oud." De twee vriendinnen wisten nog niet welke andere bieren ze gingen proeven. ,,Maar in ieder geval van een kraam waar zo'n oude rot achter de tap staat. Iemand die met passie vertelt over het bier waar hij het meest trots op is."

Voorzitter Michel Schellekens schatte het aantal bezoekers op 1.400. ,,Iedereen is op en top tevreden. De omzetcijfers zijn goed, er was geen rottigheid én nauwelijks kapotte glazen te betreuren. We zitten wel aan het maximum qua aantal bezoekers. Het is voor ons een koud kunstje om op de Markt vijfduizend mensen aan het bier te krijgen, maar de vraag is of we dat willen. Nu is het eigenlijk perfect."

OP DE FOTO'S: Liefhebbers genoten van allerlei speciaalbieren tijdens Biereloth in de Rozemarijnstraat. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding