WEDEROPBOUWGEBIED DE SCHEEKEN

Authentieke erven keren terug in en om Liempde

Stichting De Brabantse Boerderij wil in de dorpen rondom natuurgebied De Scheeken in Liempde drie authentieke erven realiseren bij zogenaamde 'opbouwboerderijen'. Dit zijn boerderijen die in de periode na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd, vaak op plaatsen waar eerder een boerderij had gestaan.

Het plan is om op bestaande locaties specifieke kenmerken van de authentieke opbouwerven te versterken of aan te brengen. De stichting is op zoek naar geschikte locaties in het centrum of aan de rand van Liempde, maar ook van Olland, Boskant en Best. Grondeigenaren die interesse hebben, kunnen zich aanmelden. De erven moeten voor het einde van het jaar klaar zijn.

GOED ZICHTBAAR

Het project wordt uitgevoerd door De Brabantse Boerderij in samenwerking met lokale heemkundekringen. De stichting kijkt samen met een professionele ontwerper op welke manier het historische karakter van het erf versterkt kan worden. Vervolgens maakt De Brabantse Boerderij samen met de ontwerper een schetsontwerp, rekening houdend met de wensen van de grondeigenaar en passend binnen financiële en inhoudelijke randvoorwaarden van de grondeigenaar en de stichting.

Bij de locatiekeuze speelt de authenticiteit van de locatie de grootste rol. Daarnaast is het belangrijk dat de erven goed zichtbaar zijn voor voorbijgangers en dat ze voor publiek toegankelijk zijn: minimaal vijf keer twee dagen per jaar. Inwoners van Liempde, Olland, Boskant en Best die geïnteresseerd zijn of graag meer informatie willen, kunnen contact opnemen met stichting De Brabantse Boerderij via secretaris Jan Aalders, e-mail jwaalders@kpnmail.nl of telefoonnummer 06-23 10 38 83.

Om de kennis over het ontstaan en de aanleg van erven in de toekomst te verzekeren, verschijnt hierover in 2016 een brochure.

WEDEROPBOUWGEBIED

Stichting De Brabantse Boerderij heeft het initiatief genomen om een verkennend en voorbereidend project te starten voor Wederopbouwgebied De Scheeken, in nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de drie betrokken gemeenten Boxtel, Best en Sint-Oedenrode. Het doel is hiervan is tweeledig: cultuurhistorische verkenning en de realisatie van projecten die bijdragen aan de visie van Het Groene Woud én een bijdrage leveren aan de beleefbaarheid en/of de versterking van Wederopbouwgebied De Scheeken.


Truck Tour koerst

door regio Meierij

De Afvalstoffendienst 's-Hertogenbosch houdt zondag 25 september de tweede Truck Tour voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Tijdens deze dag rijden ze mee met een beroepschauffeur van een vuilniswagen.

De stoet vuilniswagens telt dit jaar ook vijf voertuigen van de gemeente Boxtel, zo werd deze week bekend. In totaal zullen ongeveer 75 cliënten van Cello met de vuilniswagens meerijden. De organisatoren van de Afvalstoffendienst rekent op veel publiek, dat wil zwaaien als de stoet passeert.

Meer informatie over de Truck Tour staat op www.afvalstoffendienst.nl.