Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Kerken en moskeeën openen deuren tijdens Monumentendag

Letters hakken in Belgisch hardsteen

Lonneke Hoondert

In de stralende zon staan steenhouwer Riccardo Hanique en kunstenaar Marten Groen zaterdag voor het protestants kerkje aan de Clarissenstraat letters te hakken in Belgisch hardsteen. Op de ene kei verschijnt een sierlijke letter R en op een andere wordt een visje, een zogenoemde Ichthus, uitgehakt. Een symbool waarmee christenen hun geloofsovertuiging aangeven.

Het thema van de jaarlijkse Open Monumentendag was dit weekend 'Iconen en symbolen'. Daar paste het ambacht letters hakken prima bij. Omringd door enkele toeschouwers, waaronder wethouder Eric van den Broek, spreiden de twee steenhouwers hun vakmanschap tentoon. Hakken is misschien niet het juiste woord. Er wordt uiterst secuur gewerkt. Minutieus wordt de beitel bij elke beweging van de steen afgehaald en vervolgens een millimeter verder weer precies in een hoek van negentig graden in de groef, ook wel de visbek, gezet. ,,Je moet bij elke slag goed kijken in welke hoek je de beitel neerzet. Als je dat niet doet sla je een hap uit de steen of is het patroon niet gelijkmatig", legt Groen uit. Ter illustratie laat de kunstenaar enkele grafstenen zien die op het perceel van het protestants kerkje liggen. Aan sommige letters is duidelijk te zien dat de steenhouwer snel heeft moeten werken en daardoor iets minder nauwkeurig de letters heeft uitgehakt. De diepte van de groef varieert en de breedte is ook niet overal even gelijk.

Hanique en Groen volgden een jaar lang een opleiding letters hakken in Utrecht en Woerden. ,,Het is een prachtig ambacht, maar er zijn nog te weinig mensen over die het kunnen. Wij wilden dit vak graag leren, zodat wij het ook weer door kunnen geven. Zo hopen we dit mooie ambacht te kunnen behouden voor de toekomst."

De verschillende kerken en moskeeën die Boxtel rijk is en hun deuren openden, trokken tijdens Open Monumentendag heel wat bekijks. Het publiek kon daarnaast ook terecht in de kapel van het middeleeuwse kasteel Stapelen en het labyrint op de binnenplaats bezichtigen.

FOTO BOVEN: Marten Groen en Riccardo Hanique gaven een demonstratie letters hakken bij het protestants kerkje tijdens Monumentendag. (Foto: Daisy Renders).