Tientallen nieuwsgierige bezoekers lieten de kans om binnen te kijken bij Villa Nimrod aan de Clarissenstraat niet voorbij gaan. (Foto's: Daisy Renders).
Tientallen nieuwsgierige bezoekers lieten de kans om binnen te kijken bij Villa Nimrod aan de Clarissenstraat niet voorbij gaan. (Foto's: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

Monumentencommissie viert zilveren jubileum

Binnengluren tijdens Monumentendag

Open Monumentendag bleek een succes. In Nederland bracht het evenement liefst een miljoen mensen op de been. Ook de locaties in Boxtel en Liempde trokken tientallen bezoekers.

Deelnemers aan de fietstocht namen onder meer een kijkje 'achter de voordeur' van Eikendaal 1 in Liempde. Inez en Rik de Greef, de eigenaren van het hallenhuis, leidden de geïnteresseerden rond in hun hoeve. De historisch gezien unieke boerderij werd de afgelopen jaren ingrijpend verbouwd. De hoeve werd omgetoverd tot een modern juweeltje, maar ademt nog altijd een authentieke sfeer door het behoud van historische elementen zoals het lampengat en de originele eikenhouten balken.

Vooral buurtbewoners waren nieuwsgierig naar de binnenkant van de boerderij. ,,Ik heb hier ooit een blokfluitconcert gegeven. Maar het interieur zag er toen heel anders uit. Helemaal in jaren zeventig-stijl", herinnert Ine Hazenberg zich. Achterbuurman Cor Peters meldde zich als een van de eersten voor een 'tour'. Met name het achterste gedeelte van het huis, waar vroeger de schuur gevestigd was, vond hij adembenemend. De vloer van straatklinkers en de originele bakstenen muur vergeleek hij met spreekwoorden. ,,Daar zit veel wijsheid en geschiedenis in opgesloten, net als in deze muur."

Manon Schilder was verbluft door het resultaat van de verbouwing. ,,De oude elementen zijn ontzettend stijlvol met het nieuwe gecombineerd." Ze greep de gelegenheid aan om verschillende monumenten van binnen te bekijken. Ze werkt namelijk nog maar nét als secretaris bij de monumentencommissie ,,De perfecte manier om allerlei gebouwen te leren kennen. Dat hoort er bij."

Drukte bij Nimrod

De huiskamer van Villa Nimrod aan de Clarissenstraat was op sommige momenten te klein om alle nieuwsgierige bezoekers een plekje te bieden. Commissielid Henk Toonen vertelde met verve over de verschillende kleuren - zwart, ossenbloedrood en groen - van het schilderwerk, terwijl trotse eigenaresse Linda Bes enkele gelukkigen een kijkje gunde achter deuren die eigenlijk gesloten zouden blijven. Zo kon een select gezelschap de toekomstige keuken en daarmee de bijzondere lichtkoepel bewonderen.

Jos van Lamoen mocht eindelijk eens binnenkijken bij de villa die ook wel omschreven wordt als het toonbeeld van de stijl van de Amsterdamse School. ,,Ik werk bij SintLucas en ken de studenten die de villa hebben gerestaureerd. Zij hebben zelf de kleuren van het schilderwerk gemengd om tot de perfecte tinten te komen. Ik heb eerder niet de kans gehad om het werk te bekijken. Het is schitterend om te zien."

Kerksale

Inwoners waren ook welkom bij de Halfgalg aan het Boxtelse Onrooi, waar een achttiende-eeuwse dwarsdeelschuur bezichtigd kon worden en Den Eijngel in Lennisheuvel. Het bestuur van de voormalig Heilig Hartkerk zette niet alleen de deuren open, bezoekers konden ook alvast snuffelen tussen de inboedel die zaterdag 17 september geveild wordt. De kerk is immers verkocht aan ondernemer Michel de Groot die er een theaterzaal van wil maken en dus werd de zolder opgeruimd. ,,Meer dan tweehonderd mensen zijn komen kijken", vertelde Frans van den Berk van het parochiebestuur.

De deelnemers aan de Monumentendag konden het statige orgel, de kunstig bewerkte biechthokjes en de indrukwekkende gewelven in zich opnemen en dat zorgde voor gemengde gevoelens. ,,Ik was benieuwd of er iets van mijn gading bij zit", zei Hans Sluijters over de veilingraad. ,,Tegelijkertijd voelt het ook raar, een kerk in de uitverkoop. Het zal voor sommigen best pijnlijk zijn. Er zijn hier behoorlijk wat kinderen gedoopt en geliefden begraven."

De woonboerderij aan Eikendaal 1 in Liempde greep nét naast monumentenprijs De Sluitsteen. Bezoekers keken hun ogen uit en roemden de combinatie van historische elementen en modern design.
Het kleurrijke schilderwerk van Villa Nimrod werd uitgebreid bewonderd.
Alle genomineerden voor de Sluitsteen kregen een schildje.
Bezoekers wierpen nog een keer een blik op het interieur van de Heilig Hartkerk.
De inboedel van de Heilig Hartkerk wordt zaterdag 17 september geveild en kon alvast bekeken worden.
De lichtkoepel van Villa Nimrod.