Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

informatieavond over herinrichting op 26 september

Liempde gaat nu écht op de schop

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De plannen werden eind maart al gepresenteerd en maandag 19 september is het zover: de herinrichting van het centrum in Liempde gaat van start. Een volledig lokaal project: na een aanbestedingsprocedure werd gekozen voor de Liempdse firma Jan van den Boomen BV.

,,We hebben gezegd dat we na de zomervakantie gingen starten, dus we liggen keurig op schema", laat Mart van Dulmen, projectleider van de SPPiLL-werkgroep 'Liemt in Uitvoering' weten. Gestart wordt in de Barrierweg (het gedeelte vanaf de kruising met de Roderweg tot aan keurslagerij Beerens) en de Keefheuvel (van Broekegangske tot Den Achterhof) wordt de riolering vervangen en opnieuw ingericht.

Daarnaast worden begin volgende week al vier van de in totaal twaalf zieke kastanjebomen weggehaald in het Concordiapark. Hierdoor ontstaat ruimte voor het Oktoberfest en Proef Lokaal Liempde die in het weekeinde van 24 en 25 september plaatsvinden. Beide evenementen zouden plaatsvinden op D'n Tip, maar op die plek wordt volop gewerkt aan een bergbezinkbassin, óók door Jan van den Boomen BV. ,,Het bedrijf heeft z'n best gedaan om de herinrichting van het centrum in Liempde binnen te slepen. Wat is leuker dan werken in je achtertuin", grinnikt Van Dulmen. De projectleider geeft aan dat tijdens de aanbestedingsprocedure vijf bedrijven zijn uitgenodigd.
Op de website van de SPPiLL, samen met de gemeente Boxtel initiatiefnemer van de herinrichtingsplannen, is de volledige planning te vinden. ,,We vinden het vooral belangrijk om de wegen zo kort mogelijk af te sluiten en dus de middenstand en inwoners zo min mogelijk te belasten", legt Van Dulmen uit. Om iedereen nogmaals op de hoogte te stellen van de werkzaamheden, de fasering en planning, organiseert SPPiLL in samenwerking met de gemeente en Jan van den Boomen BV


Interne verhuizing

Liempdse bieb

Bijna een jaar geleden werd de 'Bibliotheek op School' geopend in de Liempdse basisschool De Oversteek. Ook volwassenen kunnen gebruikmaken van de voorziening. Om de gemeenschaps- en uitleenfunctie voor volwassenen beter te benutten, is de bibliotheek verhuisd naar de benedenverdieping van de school.

,,We hopen dat mensen gemakkelijker binnenlopen, waardoor het aantal gebruikers stijgt", aldus Emmy van Rooy, lees-mediaconsulent van biblioheek De Meierij. Via de website www.bibliotheekmeierij.nl of met de Bibliotheek Wise app voor smartphone of tablet kunnen volwassen leden materialen reserveren. Die kunnen vervolgens afgehaald worden bij het Liempdse uitleenpunt. Binnen de school is een fysieke collectie boeken aanwezig voor kinderen.

De bibliotheek is geopend op maandag van 14.00 tot 16.00 uur, woensdag van 12.15 tot 15.00 uur en op donderdag van 09.00 tot 11.45 en van 12.45 tot 16.00 uur. 'Bibliotheek op School' is een landelijk concept, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie.

op maandag 26 september een informatieavond bij restaurant Hof van Liempde aan de Nieuwstraat. De avond gaat om 19.30 uur van start. Van Dulmen: ,,Mensen die nabij de werkzaamheden wonen en ondernemers hebben inmiddels een brief gehad, maar we willen iedereen nog de gelegenheid geven vragen te stellen."

Bovendien zijn er twee contactpersonen aangesteld die als direct aanspreekpunt fungeren en waar mensen terecht kunnen met vragen over de werkzaamheden. Jan van den Boomen BV heeft Ad van Rooij aangesteld als omgevingsmanager. Hij is te bereiken op 06-22 51 63 65. Joost van Creij is uitvoerder en te bereiken via 06-10 97 85 02. Bovendien wordt ook nog een wekelijks inloopuur georganiseerd in Liempde. Locatie en tijd worden binnenkort bekend gemaakt, zo laat SPPiLL weten.

Naast vervanging van de riolering en herinrichting van de straten, wordt het centrum aantrekkelijker gemaakt. Zo krijgt het Concordiapark een opknapbeurt en wordt dit groene gedeelte samen met kiosk omgedoopt tot 'muzikaal plein'. Het Raadhuisplein krijgt de naam 'Ontmoetingsplein' en het gedeelte voor café 't Wapen van Liempde wordt met ruimere terrasjes en seizoensparkeren een 'culinair plein'. Om fietsers, wandelaars en mindervaliden meer lucht te geven in het centrum, worden autowegen versmald en komt er een duidelijke verbinding tussen het centrum en D'n Tip, het terrein waar onder meer oplaadpunten voor fietsen komen.

FOTO BOVEN: De kruising van de Barrierweg met de Roderweg is als eerste aan de beurt in het herinrichtingsplan van het Liempdse centrum. Maandag starten de werkzaamheden. (Foto: Annelieke van der Linden).


Fruitpersdag

tijdens Herfstfair

in Boxtels centrum

De Stichting Fruitcultuur Brabant die zich inspant voor de terugkeer van hoogstamfruitbomen in het Brabantse landschap, organiseert dit jaar op zondag 2 oktober tijdens de Boxtelse Herfstfair opnieuw een dag voor het persen van fruit. Op deze dag kan iedereen fruit laten persen.

Deze dag is voor iedereen in Het Groene Woud die appels en peren willen laten verwerken. De eigenaren leveren op afspraak appels en peren aan, waarvan in de oude boomgaard met een mobiele pers appel- en perensap gemaakt wordt. Het sap wordt gepasteuriseerd en in 5-literpakken gedaan. Er moet minimaal 75 kilo persfruit aangeleverd worden. Ook betalen deelnemers ongeveer 6 euro per pak.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via e-mail: sapdagboxtel@gmail.com. Meer weten? info@fruitcultuurbrabant.nl.