Van links naar rechts:  Diny Stolvoort, Ineke Matheeuwsen en Mari Verstegen.
Van links naar rechts: Diny Stolvoort, Ineke Matheeuwsen en Mari Verstegen. Foto: Annelieke van der Linden

boxtel start met speciale cursus natuurbeleving

Natuur: belangrijk voor mensen met dementie

MARGO BARTELDS

Boxtel zet zich in om een dementievriendelijke gemeenschap te worden. Maandelijks besteedt Brabants Centrum aandacht aan het thema dementie. Dementie komt steeds meer voor. Boxtel wil ervoor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk deel uit kunnen maken van de samenleving en niet buitengesloten worden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zij zich prettiger voelen als ze regelmatig buiten en in de natuur zijn. Boxtel speelt daar op in met een cursus...

Jaarlijks wordt op 21 september in de wereld aandacht gevraagd voor de ziekte dementie en de impact die deze ziekte heeft op de persoon zelf en op zijn naasten en omgeving. Dit jaar staan de natuur en een dementievriendelijke samenleving wereldwijd centraal. Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie of een vergelijkbare beperking zich stukken prettiger en fitter voelen als ze regelmatig buiten en in de natuur zijn. Ook problemen met het dag- en nachtritme, de eetlust of temperatuurbeleving nemen af wanneer mensen met dementie meer natuur beleven.

Mensen met dementie zijn in toenemende mate afhankelijk van anderen die met hen meegaan naar buiten. Daarom organiseren WoonWijs en het projectteam 'Dementievriendelijke Gemeenschap' samen met Het Bewaarde Land (onderdeel van natuurorganisatie IVN), een drie uur durende, praktische training Natuurbeleving. Hierin krijgen familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals die omgaan met mensen met dementie allerlei suggesties om samen van de natuur te genieten. De redelijk eenvoudige werkvormen maken een wandeling leuker en verhogen de natuurbeleving van mensen met dementie. Mari Verstegen van natuurbelevingsprogramma Het Bewaarde Land is een van de initiatiefnemers van deze training. Met zijn collega's Mariken Ruiter en Marion de Cocq stelde hij een handzaam boekje samen met 23 verschillende activiteiten.

meerwaarde

Bevlogen vertelt Verstegen wat natuurbeleving allemaal teweeg kan brengen. ,,Wind in de haren, vogelgeluiden, het ruiken van net gemaaid gras, het bestuderen van een lieveheersbeestje: het is er allemaal en vrij dicht bij huis." Ineke Matheeuwsen, ouderenwerker en coördinator van WoonWijs, benadrukt dat het belangrijk is dat de aanwezigheid van dementie met de omgeving gedeeld wordt. ,,Onbekendheid geeft vaak nodeloze schaamte en brengt mensen in een isolement", aldus Matheeuwsen. ,,Mensen blijven binnen. Dat is echt onnodig. Stimuleer elkaar juist om naar buiten te gaan", adviseert Matheeuwsen. ,,In en om Boxtel is veel groen. Het is goed daar samen van te genieten." Matheeuwsen vervolgt: ,,Het biedt enorm veel meerwaarde, waar zowel degene met dementie als zijn of haar begeleider van kan genieten."

Diny Stolvoort van het projectteam 'Dementievriendelijke Gemeente' voegt toe dat het belangrijk is dat iedereen in de samenleving oog heeft voor elkaar en dat mensen ook voor elkaars veiligheid willen zorgen. ,,Het kan de machteloosheid doorbreken van iedereen die direct te maken heeft met dementie", verklaart gerontoloog Stolvoort. ,,Generatie- en beweegtuinen zijn mooie plaatsen voor natuurbeleving en ontmoeting. Het is belangrijk dat die plekken benut worden."

De gratis training natuurbeleving kan gevolgd worden op dinsdag 20 of vrijdag 30 september van 13.30 tot 16.30 uur of op donderdag 29 september van 09.00 tot 12.00 uur. Aanmelding is noodzakelijk en kan via e-mail: anneliesbolkestein@contourdetwern.nl .


Vragen over
dementie?

Medische vragen: neem contact op met uw huisarts.

Vragen aan de gemeente: Loket WegWijs (Ursulagebouw).

Vragen over welzijn en wonen: Ineke Matheeuwsen: (inekematheeuwsen@contourdetwern.nl).

Vragen over mantelzorg: Marieke Dijkshoorn: (mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl).

Algemene informatie over Alzheimer en Alzheimer Café: Charlotte de Windt-de Reeper (Charlottedereeper@gmail.com).

Afbeelding