Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Sluitsteen-jury kiest unaniem voor beeldbepalend pand

Klein Hoekje wint monumentenprijs

De Open Monumentendag werd afgetrapt met de uitreiking van de Sluitsteen in het gemeentehuis. Elf fraaie panden in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel werden door een onafhankelijke jury, bestaande uit Els Vissers, Rob van den Heuvel en Joop van der Pol, voorgedragen. De monumentenprijs wordt tweejaarlijks aan de hand van een thema uitgereikt. Dit keer draaide het om 'De kunst van het ambacht'. ,,Dure gebouwen met uitbundig glas-in-lood vind je niet in Boxtel. Het gaat om gewone panden, waar met hoofd, hart en hand gerestaureerd is. Waarbij kennis van materiaal, gereedschap en bouwstijl de boventoon voerden en waar mensen aan hebben gewerkt die zich bewust waren dat zij als ambachtsman de schakel vormden in een eeuwenlange traditie", lichtte voorzitter van de monumentencommissie Bea Schoenmakers ten overstaan van een volle raadzaal toe.

Kleuskes

Panden die de afgelopen jaren gerestaureerd of verbouwd werden en waar de eigenaren samenwerkten met de monumentencommissie kwamen in aanmerking voor de prijs. Zo werd bijvoorbeeld de dokterswoning - met torentje - van dokter Hoek aan de Clarissenstraat genomineerd. ,,Je moet onpartijdig zijn, maar ik ben verliefd op dit huis", bekende juryvoorzitter Vissers. Van den Heuvel stak zijn bewondering voor het eveneens voorgedragen Hofje aan de Markt niet onder stoelen of banken. Tóch koos de jury unaniem voor de boerderij, daterend van vóór 1800, op het perceel Klein Hoekje 11 in Liempde. ,,Je moet er niet aan denken dat hier een moderne tweekapper was verrezen", zei Vissers over de hoeve die jarenlang in bezit was van de kinderen van der Velden, ook wel 'de Kleuskes' genoemd.

Hoewel Klein Hoekje 11 een beeldbepalende gevel heeft en officieel dus geen monument is, koos de jury het boerderijtje tot winnaar van de Sluitsteen. ,,Hier is een sfeer- en beeldbepalend pand op ambachtelijke wijze gehandhaafd", motiveerde ze haar keuze. ,,Het Klein Hoekje is nu, net als voorheen, een heel mooi hoekje. Samen met de voormalige boerderijtjes links en rechts is een prachtig ensemble gevormd."

Uit het lood

De boerderij was totaal vervallen toen de familie Van der Schoot het kocht. Zij herbouwden het pand volledig, met respect voor de historie maar mét oog voor functionaliteit en aangepast aan het moderne leven. De gevel ziet er authentiek uit en achter het huis verrees een gloednieuwe aanbouw, in de stijl van een kaarschop, die naadloos samengaat met het 'oude' gedeelte. Vanaf de straat is niet te zien dat achter de hoeve een moderne vleugel is aangebouwd. ,,Het is een beeldbepalend pand en dus mag de aanbouw niet boven de voorzijde uitkomen", legde Vissers uit.

De gevels staan een beetje uit het lood en buiken hier en daar uit, de kozijnen zijn scheef en op sommige plekken lijkt het alsof de muur verzakt is. Schijn, want bij de start van de 'restauratie' stond alleen de voorgevel nog overeind. Bouwvakkers bouwden de woonboerderij vanaf de grond opnieuw op, inclusief de oneffenheden die de oude woning van de Kleuskes bevatte. ,,We wilden de oude stenen graag hergebruiken, maar die waren net peperkoek", vertelde eigenaresse Van Gastel. Van der Schoot voegt toe: ,,We werden verliefd op de locatie. Het huis bevatte asbest, had geen fundering en lage plafonds. Dankzij de eerste schetsen van architect Sibo de Man konden we daar doorheen kijken."

In Boxtel werden voorgedragen: Het Hofje (Markt), de Witte Patersvilla en een hoofdonderwijzerswoning (Burgakker), een dokterswoning (Clarissenstraat) en een woonhuis (Julianastraat). In Liempde werden een bed & breakfast ('t Kaarpad), een hallenhuis (Eikendaal), het Groot Duijfhuis, Klein Hoekje 11 en het patronaat (Keefheuvel) genomineerd. In Lennisheuvel droeg de jury Den Eijngel voor.

FOTO BOVEN: Klein Hoekje 11 in Liempde won de Sluitsteen. Jan van der Schoot, Hilde van Gastel en hun kinderen Guus en Teun waren blij verrast met de monumentenprijs. (Foto's: Daisy Renders).

Peter van de Wiel reikt de sluitsteen uit aan Jan van der Schoot.