provincie rooit honderden bomen

Kaalslag langs de N618 door essentaksterfte

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Naast de kastanjebloedingsziekte, die er al voor heeft gezorgd dat diverse kastanjes in Boxtel gerooid moesten worden, blijkt er nóg een hardnekkige bomenkwaal in Nederland voor te komen: essentaksterfte. Ook deze ziekte heeft invloed op Boxtel. Vele essen langs de provinciale weg naar Schijndel zijn ziek en moeten worden gerooid.

De provincie heeft een vergunning bij de gemeenten Boxtel en Schijndel aangevraagd voor de kap van in totaal 287 bomen. In Boxtel gaat het om ruim honderd bomen. Vanwege de veiligheid en om verdere verspreiding van essentaksterfte te voorkomen, worden de bomen gerooid. Nog dit jaar worden de essen weggehaald, zo laat een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant weten. Op grond van de Boswet dienen nieuwe bomen in de plaats te komen van de essen langs de N618 tussen Boxtel en Schijndel. Dit moet binnen drie jaar na de kap gebeuren.

Essentaksterfte komt met name voor in buitengebieden en bossen en wordt veroorzaakt door de schimmel 'vals essenvlieskelkje' die de Europese es Fraxinus excelsior en een aantal andere essensoorten aantast. De kwaal komt al twintig jaar voor in Midden-Europa en heeft zich van daaruit uitgebreid naar het westen en noorden van Europa. In Groningen trof men de eerste boom met essentaksterfte aan. Symptomen van de ziekte zijn verkleuring en afsterving van de bast.

Voor de bestrijding zijn nog geen concrete maatregelen gevonden. Wel heeft de instantie Bosschap in samenwerking met de universiteit van Wageningen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2013 een beheeradvies opgesteld voor de Nederlandse situatie.