Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Boxtel presenteert nieuw cultuurbeleid

Raad kritisch over nieuw cultuurfonds

Lonneke Hoondert

Hoewel de conceptvisie over het nieuwe kunst- en cultuurbeleid in de gemeente Boxtel pas tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 13 september wordt vastgesteld, mochten de raadsleden dinsdagavond alvast vragen stellen over de notitie 'Bouwen aan betekenis'. Met name bij de stadskunstenaar en de samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds - dat in de toekomst een deel van het subsidiebudget voor cultuur moet gaan beheren - zetten enkele raadsleden en toehoorders vraagtekens.

De nieuwe kunst- en cultuurnota kwam tot stand dankzij 'heel veel input van buitenaf', vertelde wethouder Marusjka Lestrade. In werkgroepen konden verschillende verenigingen en cultuurprofessionals meedenken over het nieuwe beleid. ,,De oude structuur van het kunst- en cultuuronderwijs paste niet bij deze nieuwe tijd. Als je in een tijdperk leeft waarin alles verandert, kun je niet volhouden dat er in de kunst- en cultuursector niets gewijzigd hoeft te worden", zei Lestrade. In het nieuwe beleid wordt onder meer de nadruk gelegd op vernieuwende vormen van muziekonderwijs, meer onderlinge samenwerking tussen verschillende disciplines en aanbieders en het betrekken van Boxtelse inwoners bij kunst- en cultuuruitingen.

Stadskunstenaar

Lestrade hoopt met een stadskunstenaar de Boxtelse identiteit vorm te geven en wil het dorp daarmee op de kaart zetten als hét centrum van nationaal landschap Het Groene Woud. ,,Ik ben altijd jaloers geweest op 's-Hertogenbosch waar Lucas de Man met zijn conceptuele werken Bosschenaren wist te betrekken bij kunst." Juist het betrekken van Het Groene Woud riep vragen op bij politieke partij Balans. ,,Eigenlijk wordt er zo juist voorbij gegaan aan de Boxtelse maat en identiteit", vond Willy van Zuijlen. Lestrade betreurde zijn standpunt. ,,Het Groene Woud doneert geld en het wordt typisch Boxtels."

Fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans vond ook de inschakeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds als beheerder van de lokale cultuursubsidies een verlies voor de Boxtelse identiteit. ,,Die leggen we nu in handen van een grote stichting." De wethouder sprak dit tegen. ,,Het blijft een Boxtels cultuurfonds en inwoners gaan om de tafel met de medewerkers van het Prins Bernhard Cultuurfonds."

Enigszins verontwaardigd reageerden enkele raadsleden op het nieuws dat van elke subsidieaanvraag tien procent voor de inspanningen van het Prins Bernhard Cultuurfonds bestemd zijn. Lestrade benadrukte dat Boxtel daar ook veel voor terugkrijgt. ,,Wethouders moeten zich niet bemoeien met een oordeel over lokale projecten. Het fonds kan dit beter. Daar zit de expertise op het gebied van kunst en cultuur en zij kunnen aanvragers op het juiste pad brengen. Daarnaast zijn bedrijven en organisaties veel eerder geneigd een project mee te financieren."

Anja van den Einden, fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks, miste een visie op beeldende kunst. Lestrade gaf aan dat dit wel degelijk verweven zit in het nieuwe beleid. ,,Maar beeldende kunst moet in samenwerking worden uitgevoerd. We gaan niet meer net als vroeger een kunstenaar laten werken aan één beeld en dat ergens wegzetten. We willen groepen mensen juist samenbrengen." Dit gebeurde eerder dit jaar bij het kunstproject dat de gevels aan het pleintje voor bibliotheek De Meierij een creatief nieuw uiterlijk moet geven en aan het einde van dit jaar klaar moet zijn. Omwonenden kregen daar een stem in.

FOTO BOVEN: De gevels van de Burgakker vormen het decor voor een kunstproject. Het initiatief is een voorbeeld van de nieuwe cultuurvisie van Boxtel.