Afbeelding
Foto: Peter de Koning

inwoners zetten zich in voor waterontdekplek en haventje

'Plannen geven Esch flinke boost'

CARRY DIRKX

,,Twee leuke, nieuwe plekken in Esch waar je naartoe kunt. Om een rondje te lopen, te spelen, of even op een bankje te zitten." Nettie van den Langenberg en Kees van den Aker zien het al voor zich. Deze Esschenaren maken zich hard voor twee projecten die onderdeel zijn van het plan 'Herinrichting Essche Stroom' van waterschap De Dommel, namelijk de waterontdekplek en de terugkeer van het Essche haventje.

De herinrichting van de Essche Stroom houdt meer in dan hogere dijken en beekherstel. Er ligt ook een wens voor meer aandacht voor de cultuurhistorie en beleefbaarheid van de rivier. Niet alleen bij het waterschap, ook bij inwoners van Esch. Plannen voor de aanleg van een waterontdekplek - achter de Sint-Willibrordusschool - en de terugkeer van een haventje naast de Haarensebrug en het Mannengasthuis - zijn omarmd door Esschenaren Nettie van den Langenberg en Kees van den Aker. ,,Wij zetten ons hiervoor in, omdat we vinden dat deze plannen Esch een flinke boost kunnen geven.


Nieuw seizoen

LOV Liempde

van start in Pius X

De Liempdse Omni Vereniging (LOV) is deze week gestart met het nieuwe seizoen. Er staan wekelijks diverse sportieve activiteiten op het programma in sporthal Pius X.

Op maandag van 09.00 tot 11.00 uur kunnen 55-plussers onder deskundige leiding sporten en bewegen. Op dinsdag staat er van 20.00 tot 22.00 uur badminton op het programma voor mensen vanaf 16 jaar. Jeugd tot en met 16 jaar kan op donderdag van 19.00 tot 20.30 uur volleyballen, aansluitend kunnen senioren terecht voor een volleybaltraining. In de maand september kunnen belangstellende vrijblijvend komen badmintonnen of volleyballen. Meer informatie: lovliempde@msn.com.

De hele Essche gemeenschap kan straks van de waterontdekplek en het haventje genieten", zegt Van den Langenberg.

JONG EN MINDER JONG

Van den Aker is de kartrekker voor de waterontdekplek. ,,Er komt een watervalletje, een stromend beekje met een handpomp, een kleine en grote poel, een grasheuvel en beplanting. Iedereen kan er gebruik van maken, om te wandelen, te kijken, te spelen. Misschien komt er een speeltoestel of een bank. Esschenaren hebben al aangeboden die te maken."

Van den Aker is actief bij hobbyclub Samen Bezig, die nu de thuisbasis heeft in een noodlokaal van de basisschool. De groep bestaat voornamelijk uit gepensioneerde mannen, die samen timmeren, klussen of schilderen. In ruil voor de ruimte doen ze klusjes voor de basisschool. ,,Aan de waterontdekplek wil 'Samen bezig' ook een steentje bijdragen. Het is een leuke manier om jonge en minder jonge mensen met elkaar te verbinden", zegt Van den Aker. Hij hoopt dat er in de buurt van de ontdekplek een permanent gebouw voor de hobbyclub komt.

Levensader

Van den Langenberg, actief in de Heemkundekring, is enthousiast over de aanleg van het haventje. ,,De cultuurhistorie van Esch wordt hiermee zichtbaar gemaakt. De Essche Stroom is zó'n essentieel onderdeel van de geschiedenis van het dorp. Het water was eeuwenlang de levensader. De plaats waar het haventje komt, naast het Mannengasthuis en de Haarenseburg, is cultuurhistorisch gezien misschien wel de belangrijkste plek in Esch. Vermoedelijk was de rivier daar doorwaadbaar, waardoor Esch aan een handelsroute kwam te liggen." Ook was er op die plek een kleine haven, die nu in oude glorie wordt hersteld, inclusief de redoute (een verdedigingswal, red.) die er vroeger lag. De aanlegsteiger wordt ernaartoe verplaatst en er komt een fietsoplaadpunt en een picknickplaats, zodat passanten er kunnen neerstrijken. Ook komt er een gedenkplaats. ,,Je kunt het ook een stilteplek noemen", zegt Van den Langenberg. ,,Er zouden officiële evenementen kunnen plaatsvinden, zoals de herdenking op 4 mei."

Maar de precieze invulling: dat is ook aan andere Esschenaren. Het moeten 'dynamische' plekken worden, vinden Van den Aker en Van den Langenberg, waar ruimte is voor allerlei initiatieven. Ze hopen dat in hun kielzog meer dorpsgenoten zich achter de plannen scharen. Ook is een rol weggelegd voor de gemeente Haaren. Die zal een deel van het plan moeten financieren. ,,Er ligt nu een prachtig plan van het waterschap", zegt Van den Aker. ,,Er zijn dorpsgenoten die mee willen helpen met de inrichting en het onderhoud. De gemeente hoeft er eigenlijk alleen maar in te springen. Het is een unieke kans om iets moois te realiseren in Esch."

FOTO BOVEN: Nettie van den Langenberg en Kees van den Aker op de plek in Esch waar plannen zijn voor de terugkeer van het haventje dat er vroeger lag. Daarnaast komt er achter de Sint-Willibrordusschool een waterontdekplek. Beide initiatieven vormen onderdeel van het plan 'herinrichting Essche Stroom' van waterschap de Dommel. (Foto: Peter de Koning).


Lusthof Lucebert

In de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 wordt zondag 2 oktober 'Lusthof Lucebert' gehouden. Bezoekers leren meer over Lucebert middels muziek, film en een boekpresentatie. Kaarten kosten vijf euro en zijn verkrijgbaar bij Bosch Wijnkopers aan de Breukelsestraat 12.