Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEARNING LAB BEREIDT JRL-LEERLINGEN VOOR OP STUDENTENLEVEN

'Studeren is ook genieten van vrijheid'

Het Learning Lab in brede school De Wilgenbroek werd gisteren officieel in gebruik genomen met een zogeheten College Tour. Eindexamenleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum mochten burgemeester Mark Buijs, schrijfster Lenneke van der Burg en oud-leerling Merve Atalay onderwerpen aan een vragenvuur over hun studententijd. En dat leverde verrassende inzichten op...

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het Learning Lab is gerealiseerd om het onderwijs vernieuwend vorm te geven en werd gisteren geopend met een vragensessie gebaseerd op het populaire televisieprogramma College Tour. Er werd vooral gesproken over studeren en het feestelijke studentenleven. Auteur Lenneke van der Burg schreef het boek 'Bier, zweet en tranen' waarin diverse studenten aan het woord komen over hun leven. Volgens Van der Burg is het vooral belangrijk dat de eindexamenleerlingen zich het komende jaar goed beraden over hun vervolgstudie. ,,Maak een weloverwogen keus maar vergeet ook vooral niet te genieten van je studententijd."

Die tip onderschreef oud-leerling Merve Atalay, thans student aan de docentenopleiding Maatschappijleer. ,,Het grote voordeel van het hbo en de universiteit is dat je veel meer vrijheid hebt. Al is dat ook een valkuil, want er moet wél gewerkt worden. Maar de studententijd is een unieke periode, geniet daar met volle teugen van." De havo-leerlingen van het JRL hadden diverse vragen opgesteld voor het drietal. Burgemeester Buijs kreeg onder meer de vraag of hij een wilde studententijd heeft gehad. ,,Totaal niet, eigenlijk", vertelde hij eerlijk. ,,Ik heb een studie Rechten en Economie gevolgd, maar heb deze niet afgemaakt." Docent Lukas Meijsen vulde aan: ,,De burgemeester is er het voorbeeld van dat je zonder veel opleidingen heel veel kunt bereiken."

Op de vraag aan de leerlingen wie van hen er op kamers wil, gingen maar weinig vingers de lucht in. Het merendeel kiest ervoor om in 'Hotel Mama' te blijven wonen. Van der Burg: ,,Ik raad jullie aan juist wél op kamers te gaan. Dat is goed voor je ontwikkeling." Atalay zit in het tweede jaar van haar studie en is ook naarstig op zoek naar een kamer in Tilburg. Niet omdat ze het thuis niet naar haar zin heeft, maar om nóg meer te kunnen ervaren van het studentenleven. ,,Je eigen verantwoordelijkheden nemen en zelf beslissingen maken, daar leer je veel van. De vrijheid hebben om zelf tijd in te delen is voor mij het mooiste van mijn studententijd." Buijs: ,,En die vrijheid krijg je nooit meer. Geniet daar dus van."

Op pagina 10: 'Onderwijs op maat in proeftuin JRL'.

FOTO BOVEN: Burgemeester Mark Buijs, Merve Atalay en Lenneke van der Burg werden door havo-leerlingen in het nieuwe Learning Lab ondervraagd over hun studententijd. (Foto: Peter de Koning).