VEEL ACTIVITEITEN IN BOXTEL

Duurzame Week opent met film 'Tomorrow'

Een groep met de naam Tomorrow begon een beweging die de problemen waarmee onze planeet kampt, wilde aanpakken. Gewoon door zelf te beginnen. Het is tevens de titel van een inspirerende documentaire van Cyril Dion en actrice Mélanie Laurent die dit gedachtegoed daarmee uitdragen. Met die film opent dit jaar op 1 oktober de extra lange Duurzame Week in Boxtel, want tot en met 10 oktober zijn er zeer diverse activiteiten te beleven.

Het klimaat verandert. Volgens de makers van de documentaire heeft dat invloed op allerlei aspecten van onze levens. Tomorrow behandelt in een aantal hoofdstukken deze nieuwe situatie. Zij vinden dat de mens anders tegen zaken als economie, politiek, democratie, energie en onderwijs aan moet kijken voor een veilige toekomst op een leefbare Aarde.

De beweging, die inmiddels steeds meer aanhangers begint te krijgen, probeert een betere wereld te benaderen vanuit oplossingen in plaats van te denken in problemen. Zo gaan de filmers langs bij een Britse gemeenschap die aan het moestuinieren slaat en door hun hele stadje gewassen gaat verbouwen. Voorbijgangers mogen uien, prei, kruiden en kool meenemen. Het blijkt ontzettend goed te werken.

Omgooien

Op grotere schaal begint ook de Amerikaanse stad Detroit met het verbouwen van gewassen binnen de stadsgrenzen. Na het instorten van de auto-industrie kromp de bevolking en bleek het mogelijk om de eigen bevolking van voedsel te voorzien zonder duizenden schadelijke kilometers af te leggen. Volgens Dion en Laurent moet niet alleen de manier waarop de voedselvoorziening geregeld is, drastisch om worden gegooid. Ook de energievoorziening, onderwijs en het financiële systeem moeten veranderen.

De makers van de film grijpen ter illustratie hiervan telkens terug op reeds bestaande ontwikkelingen, zoals het ontstaan van complementaire geldsystemen.

De film Tomorrow draait op zaterdag 1 oktober in Podium Boxtel. De voorstelling begint om 20.15 uur, kaarten kosten 7,50 euro.


Vredesweek belicht Marc Chagall

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Vredesweek wordt donderdag 22 september in Boxtel een lezing gehouden over het leven en werk van Marc Chagall. De lezing en filmpresentatie wordt verzorgd door Herman Teerhöfer, die studie heeft gemaakt van de werken van deze Joodse kunstenaar.

De activiteit in de Vredesweek wordt georganiseerd door het Interreligieus Platform, dat eerder aankondigde dat Teerhöfer een inleiding zou verzorgen over de Joodse kunstenares Charlotte Salomon. In overleg met Teerhöfer is besloten te kiezen voor een presentatie over levenskunstenaar en mysticus Marc Chagall.

Het initiatief wordt gesteund door de Heilig Hartparochie, de Protestantse Gemeente, de Turkse en de Marokkaanse Moskee, het Interreligieus Platform en de paters assumptionisten van kasteel Stapelen.

De lezing van Teerhöfer, die eerder in Boxtel sprak over overlevenden van concentratiekamp Auschwitz, wordt gehouden in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat en begint om 20.00 uur. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, na afloop is er ruimte om een gift te doneren.