Wat een weelde: zelf je biertje tappen bij de kranen van brouwerij De Gaperd. Het publiek maakte volop gebruik van de 'wall of beer'. (Foto: Peter de Koning).
Wat een weelde: zelf je biertje tappen bij de kranen van brouwerij De Gaperd. Het publiek maakte volop gebruik van de 'wall of beer'. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'Festival Slowlands graag voor Boxtel behouden'

MARC CLEUTJENS

,,Of ik baal? Natuurlijk baal ik." Organisator René Leenders betreurt dat vooral veel inwoners van Boxtel de weg naar de spoorzone niet hebben weten te vinden en dus de tweede editie van festival Slowlands gemist hebben. Slowlands trok afgelopen weekend zo'n 6.500 bezoekers; vooral op zaterdag was het druk.

Leenders had Slowlands in de spoorzone opgezet als een 'popfestival met een culinair sausje' om plaats te kunnen bieden aan maximaal 5.000 bezoekers per dag. ,,Ik was tevreden geweest met 2.500 per dag en dat hebben we dus niet gehaald. Dat is jammer, maar het betekent niet dat het hier ophoudt. Slowlands stopt beslist niet en als het aan mij ligt, krijgt het festival in Boxtel een vervolg."

De spoorzone is een prima locatie die in de toekomst zelfs een evenemententerrein zou kunnen worden, eventueel gecombineerd met een parkeerplek voor (buitenlandse) vrachtwagenchauffeurs die nu vaak wildkamperen op Ladonk. ,,Ik heb alleen voor dit jaar een vergunning gekregen, maar zou hier graag terugkeren. Met de garantie dat ik vijf jaar mag blijven. Dan kan hier iets moois ontstaan. Nu stoppen met Slowlands betekent dat een dergelijk groot festival nooit meer hier gehouden zal worden."

Leenders wil dus blijven investeren, al erkent hij ook dat er dit jaar geld bij moet. ,,Uit de kosten komen is niet gelukt, maar ik wil doorgaan, zeker omdat ik zoveel positieve reacties heb gehad. Ik wil ervoor gaan om Boxtel op de festivalkaart te zetten." De festivalorganisator beleefde hele drukke dagen, maar zag kans van veel optredens een graantje mee te pikken. ,,Diggy Dex en Kenny B vond ik geweldig, en natuurlijk Bertus Borgers, een held van mijn generatie. Verder was de Wall of Beer een geweldig succes. Dat ideetje bedacht ik tijdens Slowlands in the Park in Eindhoven en is hier voor het eerst uitgewerkt. Zo leuk, zelf een speciaalbiertje tappen. Daarnaast heb ik een avond plaatjes gedraaid in een van de tenten. Dat was superleuk om te doen."

Landgoed Velder, waar Slowlands eigenlijk gehouden zou worden, is niet meer in beeld voor de toekomst. ,,Ik ga voor de spoorzone. Of een andere geschikte festivallocatie in Boxtel. De vraag is echter waar je zo'n evenement kunt neerzetten."