vele biertjes proeven op 11 september

Biereloth: gerstenat uit binnen- én buitenland

Biereloth, het evenement dat dit jaar de 22e editie beleeft, is een van de eerste speciaalbierfestivals in Noord-Brabant. De opzet en de aard van het festival is in de loop der jaren nagenoeg ongewijzigd gebleven. De Rozemarijnstraat, één van de kleinste straten van Boxtel, is net groot genoeg om vijftien bierbrouwerijen, een podium met muziek, een eetkraam en daartussen zo'n duizend proevende bezoekers ontvangen. Zondag 11 september is het weer zover...

Hoewel het exacte aantal cijfers niet bekend is, is het aantal bierfestivals in Nederland de laatste jaren sterk is toegenomen, zo meldt de Bierkamer, de vereniging die aan het roer van Biereloth staat. ,,De behoefte bij brouwers om zich te presenteren, gekoppeld aan de behoefte bij een steeds groeiende groep liefhebbers om steeds weer nieuwe bieren te proeven, is voor bierclubs, -gildes en brouwersverenigingen aanleiding om de festivals te organiseren."

brouwerijhuurder

De Bierkamer streeft ernaar om, naast een groep relatief bekende kleine brouwerijen, elk jaar weer een aantal nieuwe, minder bekende brouwers, een podium te bieden. Dit jaar is de Lux Brewery een van de nieuwelingen op Biereloth. Lux komt voort uit een bierbrouwcommissie van een studentenvereniging op de Technische Universiteit in Eindhoven en is een brouwerijhuurder zonder eigen installatie.

Uit de lichtstad is ook Oldskool op 11 september aanwezig. Toen 'biersommelier' Dennis Kort deze brouwerij in 2012 startte, was hij de eerste in Eindhoven. Ook Oldskool is een brouwerijhuurder. Het recept van Dennis Kort is het uitgangspunt waarna gericht wordt gezocht naar een brouwerij die het meest geschikt is om het gewenste resultaat te bereiken. Zijn bieren vielen bij de leden van de Bierkamer in de smaak, waardoor Oldskool al in 2013 eens op Biereloth stond. Sindsdien is deze brouwerij elk jaar aanwezig geweest.

de blauwe geit

Een andere nieuweling op Biereloth is La Cabra Azul: bier uit het Spaanse Andalusië. In het Nederlands vertaald heet de brouwerij 'de blauwe geit'. De brouwster, Liz Luyben, komt uit Nederland. Toen zij in juni 2014 naar Andalusië verhuisde, kon ze niet meer genieten van haar geliefde speciaalbieren. Ze begon daarom zelf met brouwen van de bieren die ze in Spanje miste, maar wel met lokale ingrediënten. Langzaam begon haar omgeving in Andalusië mee te genieten van de resultaten van haar inspanningen. Nu kan dat dus ook op Biereloth...

Nog zo'n buitenlandse gast is de Belgische brouwerij Wilderen. De historie gaat terug tot 1642, maar sinds 2007 staat hier echter een hypermoderne brouwerij. De Tripel Kanunnik en de Cuvée Clarisse hebben inmiddels naam gemaakt onder de liefhebbers.

de saeck en de kater

De andere aanwezige brouwers zijn al vaker op Biereloth geweest. Zo is ook de Muifelbrouwerij uit Berghem weer aanwezig, onder andere met Zuster Agatha, dat vorig jaar de prijs voor het beste Brabantse bier won. Onder de aanwezige brouwers scharen zich ook weer de Boxtelse brouwers van De Saeck en De Kater. Daarnaast zijn het Boxtelse IJscafé, De blauwe ijsbeer, De Arn, De Witte Leeuw, De Brabandere, Texelse bierbrouwerij, Hijgend Hert en St. Feullien/Troubadour van de partij.

De drie troubadours van Campfire Collaboration zorgen de muzikale omlijsting van het festival. Zij brengen een mix van country, folk en americana. De toegang tot Biereloth is gratis. De taps zijn geopend van 13.00 tot 19.00 uur.