Raad evalueert stimuleringsbudget

Wethouder hoopt op ton voor Boxtelse economie

Lonneke Hoondert

Het college van B. en W. trok in 2014 met instemming van de raadsfracties 1 miljoen euro uit om de lokale economie een impuls te geven. Daar werd nog twee ton aan toegevoegd. Nu twee jaar later de gelden zo goed als vergeven zijn - er is nog 18.500 euro beschikbaar - evalueerde de Boxtelse gemeenteraad dinsdag de besteding van het economisch stimuleringsbudget. Wethouder Eric van den Broek is erg tevreden over de resultaten en hoopt dat de raad nóg eens 100.000 euro wil oormerken voor het 'economisch aanvalsplan'.

De evaluatie werd ondersteund door presentaties van ondernemers die vertelden wat de subsidie hen opleverde. Daniëlle Pennings van Junior Kinderkleding gebruikte het geld (1000 euro) om de Croonpassage waar haar winkel gehuisvest is, aantrekkelijker te maken voor het winkelend publiek. Dat deed ze met zogeheten 'stepping stones' en 'jollebollen' voor kinderen. ,,We merken dat families langer verblijven in de passage. Ouders zitten op het terras, terwijl de jeugd speelt."

Bestuurslid Louis van Besouw van stichting Brabants Centrum presenteerde de opbrengsten van het loyaliteitssysteem Boxtelaartjes, dat werd ondersteund met 10.680 euro. Met bijna zesduizend pashouders en 83 deelnemende bedrijven toonde Van Besouw het grote bereik van de spaaractie. Klanten spaarden Boxtelaartjes over meer dan 50 miljoen euro lokale omzet.

Horecaondernemer Mark van de Moosdijk vertelde over 'zijn' schaatsbaan. Hoewel de ijsbaan er nog niet ligt, kan de eigenaar van lunchroom Meneer van Dommelen dankzij de bijdrage van de gemeente (20.000 euro) zijn droom realiseren. ,,Ik steek er zelf ook veel geld in, maar de investering van de gemeente gaf het laatste zetje om 'Boxtel on Ice' door te kunnen laten gaan."

Van den Broek liet weten dat het budget een groot aantal initiatieven heeft opgeleverd die duizenden klanten op de been bracht. ,,Het brengt positief elan, iets dat economisch Boxtel hard nodig heeft. De ondernemers hebben zelf ook forse investeringen gedaan. Ze steken hun nek uit en brengen reuring in de Boxtelse ondernemerswereld." De centrumwethouder hoopt dat de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering op dinsdag 13 september besluit om nog eens een ton beschikbaar te stellen voor de ondersteuning van economische impulsen.

Toetsingscriteria

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten initiatieven aan verschillende criteria voldoen. Ondernemers moeten een deel van de financiering voor eigen rekening nemen, een plan moet zorgen voor een vliegwieleffect en op korte termijn realiseerbaar zijn. Ook zou een deel van de verleende gelden bij succes terug moeten vloeien in de gemeentekas.

Enkele initiatieven waarvoor geld gereserveerd werd, voldeden volgens sommige gemeenteraadsleden niet aan de toetsingscriteria. Zo werden er onder meer bedragen vrijgemaakt voor Greentech (400.000 euro) en de parkeerproef met blauwe zones in het centrum (140.000 euro). Dat riep nogal wat vragen op bij de aanwezige raadsleden. Fractievoorzitter Wim van de Zanden van Balans merkte op dat het project Greentech niet op korte termijn realiseerbaar is, maar toch deels gefinancierd wordt vanuit het budget. Beleidsmedewerker Anke van Schaaijk gaf aan dat sommige projecten inderdaad buiten de toetsingscriteria om toch in aanmerking kwamen voor geld uit het stimuleringsbudget. De gemeenteraad wordt eind 2016 geïnformeerd over de resultaten van Greentech en de plannen voor de komende jaren. De gemeenteraad discussieert dinsdag 13 september verder over het economisch stimuleringsbudget.


Afslankstudio

Change nu

ook in Boxtel

Sinds een paar weken heeft afslankstudio Change nu ook haar eigen vestiging in Boxtel. Verantwoord afvallen onder begeleiding van gezonde maaltijdvervangers van Straight Away of door middel van gezonde voeding.

De producten van Straight Away bevatten volgens coach Esther Tops alle noodzakelijke vitamines, mineralen en essentiële voedingsstoffen om in de dagelijkse behoefte te voorzien. ,,Door deze methode wordt het afslanken weer leuk en lekker, maar bovenal: het gaat sneller." Tops is een ervaringsdeskundige. Zelf heeft ze ook het programma gevolgd en is 20 kilo lichter. Ze heeft verschillende cursussen gevolgd en vindt het geweldig om mensen te coachen. ,,Iedere week een stok achter de deur helpt je bij de motivatie van afslanken", zegt ze. ,,Ook als de kilo's eraf zijn en je nog steeds een duwtje nodig hebt in de juiste richting. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je je levensstijl aanpast en weer lekker in je vel gaat zitten."

Belangstellenden kunnen zich vanaf heden inschrijven. Wie dat doet voor eind september betaalt geen inschrijfkosten. Daarnaast ontvangt men een uitnodiging om een maand lang gratis de Milon te proberen bij Tiga. Meer informatie: mail naar changeboxtel@hotmail.com of bel 06-50 44 40 79. Kijk ook op www.changebest.nl.