Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KOK RAYMOND VERVEER ZET ZICH IN VOOR KEUKENBAZEN

'Lokale producten zijn leuk én lekker'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Het zou mooi zijn als de kinderen met gerechten komen waar ik nog nooit van heb gehoord. Ik verheug me op de inzendingen." Kok Raymond Verveer (44) van de Boxtelse restaurants De Deugniet en Tafel 25 is uitgekozen om de lokale winnaars van de kookwedstrijd Keukenbazen te begeleiden tijdens de finale die op zondag 15 oktober plaatsvindt. Hierin wordt gestreden tegen kinderen uit anderen gemeenten. Tot en met 25 september kunnen jonge koks uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel de recepten van hun zelfbedachte voor-, hoofd- en nagerechten insturen via de website www.keukenbazen.nl.

Al sinds zijn vijftiende is Verveer werkzaam in de horeca. ,,Ik begon als afwasser, vervolgens mocht ik helpen met de voorgerechten. Dat werd telkens een stapje hoger." Nadat hij als kok in diverse horecagelegenheden werkte en dertien jaar eigenaar was van een zaak in Alphen, kwam hij vorig jaar in Boxtel bij De Deugniet en Tafel 25 terecht. ,,Het zijn twee verschillende zaken. De Deugniet is een klassieker restaurant, terwijl bij Tafel 25 het concept van shared dining geldt. Bovendien heb ik te maken met lunches, borrels en diners. Een leuke variatie. Koken is echt mijn passie."

Onlangs vroeg de gemeente Boxtel of Verveer wilde meewerken aan Keukenbazen. Ter voorbereiding op de wedstrijd van Agrifood Capital werd een promotiefilmpje gemaakt waarbij burgemeester Mark Buijs en enkele kinderen meehielpen in de keuken van Verveer. ,,Toen werd wel duidelijk dat koken toch meer mijn ding is", grinnikt de kok. ,,Ik had moeite met het onthouden van mijn teksten..."

Keukenbazen heeft volgens de kok een aantal goede bijkomstigheden. ,,De recepten moeten aan enkele voorwaarden voldoen. Zo is het de bedoeling dat kinderen lokale producten gebruiken. Op deze manier leren ze dat het leuk én lekker is om met deze ingrediënten te verwerken en dat niet alles uit een pakje of zakje uit de supermarkt hoeft te komen. Daar ben ik een groot voorstander van. Hierdoor worden gerechten een stuk gezonder. Wij hebben hier als horeca een rol in, om gasten bewuster te laten eten. Ik probeer dat mijn eigen kinderen ook bij te brengen, bijvoorbeeld dat je knoflooksaus óók zelf kunt maken en dat het gezonder is." Hij hoopt dat jonge keuzenbazen in de gemeente Boxtel met creatieve inzendingen komen. ,,En waar ik ook op let, is of kinderen de recepten echt zelf hebben bedacht." Kinderen kunnen een menu samenstellen in teams van twee, drie of vier personen en de foto's, ingrediëntenlijsten en recepten opsturen via www.keukenbazen.nl.

Verveer kiest begin oktober welke ploeg naar de regionale finale in 's-Hertogenbosch mag. Die vindt plaats op 15 oktober. ,,Voor de eindstrijd nodig ik de Boxtelse winnaars uit in mijn keuken om te oefenen. Tijdens de finale moeten de kinderen hun menu bereiden voor twintig personen, een behoorlijk aantal. Mijn rol bestaat vooral uit begeleiden, de kinderen zijn aan zet tijdens de finale. Ik geef ze tips en help bijvoorbeeld met het opmaken van de borden."

WINST

De kok gaat voor de winst tijdens Keukenbazen. ,,Voor minder moeten we niet gaan", lacht hij. ,,Voor de Boxtelse winnaars wordt de finale een leuke, maar intensieve dag. Ik zal ze zo goed mogelijk proberen te helpen door ze een keer te laten oefenen bij De Deugniet. Ook zou het mooi zijn om met speciaal vervoer naar 's-Hertogenbosch te gaan. Dat verdienen de winnaars wel."

FOTO BOVEN: Raymond Verveer, kok van De Deugniet en Tafel 25, begeleidt de Boxtelse winnaars van de kookwedstrijd Keukenbazen. (Foto: Peter de Koning).


Wijn proeven
in Croonpassage

Brownies & Downies, restaurant De Rechter en Proef! Culinair organiseren zondag 25 september de tweede editie van het Wijnfestijn. Van 15.00 tot 19.00 uur kunnen wijnliefhebbers allerlei soorten proeven.

Op het pleintje in de Croonpassage kunnen belangstellenden diverse wijnen van lokale wijnaanbieders proeven. Ook worden hapjes geserveerd en zijn andere drankjes verkrijgbaar. De entree is gratis, muntjes kosten 1,75 euro en zijn in de voorverkoop voor 1,50 euro te koop bij Brownies & Downies, De Rechter en Proef! Culinair.