Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RUIM ZESTIG KRAMEN OP TERREIN BIJ JEUGDHUIS PIUS X

Kofferbaksale voor Liempde én Bolivia

TONNIE WESSELING

,,De sfeer is belangrijker dan de opbrengst", aldus Noud Versteden en Diane Melis van de organisatie van buurtvereniging Looeind. Zondag 4 september werd de kofferbaksale eenmalig achter Jeugdhuis Pius X aan de Heidonk in Liempde gehouden. De gebruikelijke locatie - evenemententerrein D'n Tip - is momenteel wegens de aanleg van een bergbezinkbassin gesloten.

,,Dit is ook een prima locatie", vond Melis. ,,De mensen zijn niet weggebleven Er staan zo'n zestig stands en er zijn veel bezoekers. Ondanks de ongunstige weersvoorspellingen zijn bijna alle inschrijvers gekomen. Het is net na de vakantie, je wilt je zolder even opruimen, gooit de auto vol en komt hier", vult Versteden aan. ,,Dit is de vierde kofferbaksale", vertelt Melis. ,,We zijn begonnen met een vlooienmarkt aan de Hofstad, maar dat was veel werk en in verhouding weinig opbrengst."

Maarten van den Elshout (14) had de organisatie gebeld om in Liempde voor een goed doel te staan en kreeg een gratis plek. ,,Ik sta hier namens het Jacob-Roelandslyceum voor de kansarme kinderen in Bolivia. Volgend jaar mei gaan we hier met twaalf leerlingen en twee docenten naartoe om de kinderen te helpen en ze meer eigenwaarde te geven." Met zijn moeder had Maarten de zolder opgeruimd en een kraam ingericht, compleet met collectebus.

GOED EN BETAALBAAR

Frans Roosen stond voornamelijk met fietsen en onderdelen op de kofferbaksale. ,,Ik sta hier voor de derde keer. De zaken gaan goed en met een beetje lol erin lukt het altijd." Karien had de kledingkast leeg getrokken, vooral van de kinderen. Angelie van Kasteren en Francien Traa waren druk aan het snuffelen. Van Kasteren: ,,Ik vind het altijd leuk om hier ieder jaar rond te struinen." Ze hield twee volle tassen omhoog: ,,Goede en betaalbare kleding!"

Sabrina Meulmeester en Eelco Schelle hadden van hun oude rode Toyota Starlet een echte kofferbaksale gemaakt. ,,Voor de eerste keer, dus best een beetje spannend", vond Sabrina. Schelle: ,,We zijn blij dat het gelukt is en dat het er ook leuk uitziet. Als je geen verwachtingen hebt, wordt het altijd een verrassing." Kleding, boeken, sieraden en Boeddha's waren smaakvol uitgestald.

Kees van der Loo verkocht boeken, maar had meer belangstelling voor zijn verzameling heiligenbeelden. Menigeen verliet het terrein bepakt en bezakt. Standhouders die niet alles weer mee naar huis wilden nemen, konden de spullen achterlaten. De opbrengst van deze spullen komt ten goede aan de kas van de buurtvereniging.

De volgende kofferbaksale wordt weer op D'n Tip gehouden. Dat zal zijn op 27 augustus 2017. Inschrijven is al mogelijk.

FOTO BOVEN: Bezoekers van de kofferbalsale in Liempde snuffelen tussen de tweede hands spulletjes. (Foto: Peter de Koning).


Stemmen op kinderdorp Palabana

Momenteel is kinderdorp Palabana van de Pola van der Donck Stichting een van de goede doelen die wordt belicht in een actie van omroep NRCV.

Mensen die de activiteiten van de door Boxtelaar John Schalken geleide stichting willen ondersteunen, kunnen online hun stem uitbrengen. Onder het motto 'Een kind zonder opleiding is als een vogel zonder vleugels' zet de Pola van der Donck Stichting zich in voor de aidswezen die in het kinderdorp in Zambia wonen. Nu de weeskinderen ouder worden, dienen ze ook vervolgonderwijs te krijgen zodat ze later een plek in de samenleving kunnen vinden. Alleen door een goede opleiding, kunnen ze een baan vinden en op eigen benen staan. Wijlen Pola van der Donck stichtte in Zambia drie hospices in renoveerde een weeshuis. Voor aidsweeskinderen richtte ze in 2005 het Palabana-kinderdorp op. Bestuurslid Anne Martens: ,,Wij als stichting doen er alles aan om dit te kunnen volbrengen maar kunnen dit niet meer alleen."

Stemmen kan op www.ncrv.nl/geven.