Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VIJFTIENDE ATB-TOERTOCHT LOKT RUIM 300 DEELNEMERS

'Heerlijk fietsen in Het Groene Woud'

MARC CLEUTJENS

Donderwolken drijven weg richting Schijndel, een stevige bries waait door de populieren rond café 't Groene Woud. Het startbureau van de atb-toertocht is net dicht, alle ruim driehonderd mountainbikers zijn onderweg. Het fietsevenement van de Liempdse trimfietsclub 't Groene Woud is in volle gang. ,,Door die Buienradar blijven jammer genoeg meer mensen thuis..."

Er waren uitschieters bij. Soms begroetten de enthousiaste leden van LTC 't Groene Woud meer dan achthonderd mountainbikers die zich inschreven voor de jaarlijkse toertocht. De derde lustrumeditie trok er een stuk minder. ,,Het weer hè", lacht Jan van Aarle zuinig. Hij is een van de leden die de drie routes mee uitzet en pijlen en borden zet om de toertocht in goede banen te leiden. ,,Als mensen op de Buienradar zien dat het misschien gaat regenen, blijven ze thuis. Vroeger kon dat niet en ging je als het droog was gewoon op pad. En als het onderweg begon te regenen? Dan werd je nat!"

DE VLAGHEIDE

LTC 't Groene Woud telt momenteel zo'n vijftig leden. En die zijn tijdens de toertocht bijna allemaal in touw. ,,Ik controleer het eerste deel van de route voortdurend", puft Pieter Buts als hij even een kop koffie komt drinken in de thuisbasis aan de Kasterensestraat. ,,Ik ben continu met de mountainbike onderweg om te zien of alle pijltjes er nog hangen. Bij De Vlagheide in Schijndel moet ik ervoor zorgen dat heen- en terugkerende fietsers elkaar niet tegenkomen op hetzelfde paadje."

Onder regie van Toon van Houtum wordt elk jaar een drietal routes uitgepijld in nationaal landschap Het Groene Woud, waar het heerlijk fietsen is, óók op de mountainbike. ,,De laatste jaren kiezen we voor vaste routes", legt Pieter Verhagen uit. ,,Dat is makkelijker omdat je anders elk jaar opnieuw in overleg moet treden met grondeigenaren. Ook moet je telkens opnieuw aankloppen bij gemeenten om de juiste vergunning te regelen."

De vroegere vuilstortplaats De Vlagheide is een vast onderdeel in het parkoers. ,,Daar zijn we elk jaar welkom, maar daar geldt een strak veiligheidsprotocol, vooral door de hoogteverschillen die je daar hebt", zegt Van Aarle. Verder voeren de tochten door de Vresselse Bossen bij Nijnsel en wordt aan het slot van de rit even door De Sort gekoerst. ,,Een heel mooi stukje Liempde", weet Van Aarle, die eerder dit jaar met drie fietsvrienden naar Santiago de Compostela reed.

NIET TE HOUDEN

Zondagochtend in alle vroegte worden de laatste voorbereidingen getroffen. ,,Om zes uur vanochtend hebben we overal waarschuwingsbordjes opgehangen", vertelt Van Aarle. Hij doelt onder meer op drukke oversteekplaatsen, waar mountainbikers een verkeersweg moeten oversteken. ,,De eerste deelnemers stonden om acht uur al op de stoep", lacht Verhagen. ,,Na de inschrijving hebben we ze om tien voor half negen maar laten vertrekken. Ze waren niet te houden."

Als kort na tienen de laatste deelnemers zijn vertrokken, breekt een korte tijd van rust aan. De vrijwilligers van LTC 't Groene Woud drinken een kop koffie op het overdekte terras van hun gelijknamige pleisterplaats. ,,Straks druppelt iedereen weer binnen en zijn we blij als iedereen weer zonder kleerscheuren huiswaarts kan keren", klinkt het vanaf de bescheiden EHBO-post. ,,Nee, we hebben het gelukkig heel rustig hier. Maar we vervelen ons niet hoor. We lezen de krant, we puzzelen wat. En als straks iedereen naar huis is, zit onze taak er ook weer op."

De leden van LTC 't Groene Woud fietsen zelf niet als de toertocht op het programma staat. ,,Dat doen we in bijna alle andere weken van het jaar", lacht Van Aarle. ,,Onze vaste fietsmomenten zijn zondagochtend en woensdagavond. Dan rijden we een mooie route door de regio of doen we mee aan toertochten van andere clubs. In Nijnsel bijvoorbeeld. Of Limburg, waar de Mergellandroute ook heel mooi is."

FOTO BOVEN: Ruim driehonderd mountainbikers deden zondag mee aan de vijftiende ATB-toertocht van LTC 't Groene Woud. De start van de drie tochten door de regio was gelegen bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde. (Foto: Peter de Koning).


Is het mogelijk met een bierfiets de Cauberg te beklimmen?

Die vraag wordt maandag 12 september om 20.30 uur beantwoord in het televisieprogramma Proefkonijnen op BNN. Bjorn van de Langenberg uit Boxtel en oud-inwoner Ruud van der Meijden namen eind juni samen met het BNN-Sterrenteam deel aan de proef.

Van een Wageningse studentenvereniging kreeg het programma de vraag binnen of het mogelijk is om met een bierfiets de Cauberg te beklimmen. Die proef werd op de som genomen met tien goed getrainde sporters, onder wie de wielrenners Gert Jakobs, Bart Voskamp, Kenny van Hummel, Eddy van IJzendoorn en triatleet Guido Vroemen. Het team werd gecomplementeerd door presentatoren Geraldine Kemper en Jan Versteegh. Via Jakobs werden Van der Meijden en Van de Langenberg gevraagd voor het experiment. Van der Meijden is fanatiek wielrenner en gaat weinig uitdagingen uit de weg. Zo stapt hij op zondag 25 september op de fiets om non-stop 1.000 kilometer af te leggen voor het goede doel Gijsje Eigenwijsje.

Van de Langenberg nam al eens deel aan de Alpe D'HuZes en de Giro di Kika. Daarnaast is hij eigenaar van het sportbedrijf Super Sport Events en organiseert hij met enige regelmaat wielercafés. Zaterdag 19 november vindt opnieuw een café plaats op de evenementenlocatie Amstel Gold Race Xperience in Valkenburg. Voor dit evenement heeft hij de bekende renner Tom Domoulin weten te strikken.