De bandleden van Acting The Maggot uit Boxtel bouwden een swingend feestje op de festivalweide van Slowlands. De Ierse en Schotse traditionals vielen bijzonder in de smaak bij de bezoekers van het belevingsfestival. (Foto: Peter de Koning).
De bandleden van Acting The Maggot uit Boxtel bouwden een swingend feestje op de festivalweide van Slowlands. De Ierse en Schotse traditionals vielen bijzonder in de smaak bij de bezoekers van het belevingsfestival. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HEERLIJKE ZOMERSE ZONDAGMIDDAG OP BOXTELS FESTIVAL

'Even het dak van Slowlands afblazen'

MARC CLEUTJENS

Natuurlijk had festivalorganisator René Leenders de handen meer dan vol om Slowlands in goede banen te leiden. Maar toen zijn muzikale held Bertus Borgers zich in de spoorzone meldde, greep hij zijn moment en liet een legendarisch album Gigs van Sweet d'Buster uit 1979 signeren. Het optreden van Bertus Borgers en zijn band The Young Retro's was een van de hoogtepunten van de derde festivaldag.

Zeker, het had best wel wat drukker kunnen én moeten zijn op Slowlands. Ook op de vriendelijk geprijsde familiedag viel de animo tegen, al was het gezellig op het leuk ingerichte festivalterrein. Zanger en saxofonist Borgers maalde er niet om. ,,Ach, het publiek heb je niet altijd in de hand. We hebben lekker gespeeld en de band heeft er echt van genoten hoor", lachte de Eindhovenaar, die op Slowlands de 'wereldpremière' van een nieuw nummer speelde en en passant even opriep om vooral niet naar schaliegas te gaan boren. ,,Zo, meer preken krijg je niet hoor..."

Bertus Borgers lokte nogal wat 'oudere jongeren' uit Boxtel naar de festivalweide. ,,We kennen hem allemaal van zijn optredens met Herman Brood, ook in Boxtel", vertelde presentator Ludy Meister. ,,Ik mocht eigenlijk niet naar jongerencentrum Open Huis op Duinendaal", bekende Wilbert Meirmans. ,,Maar ik herinner me dat mijn moeder een kaartje kocht en ik als 15-jarige er toch heen mocht en het optreden kon zien." Meirmans genoot op Slowlands. ,,Zo goed dat al die geweldige bands hier staan en dat René Leenders zijn nek uitsteekt om dit evenement op te zetten."

DUST IN THE WIND

De slotdag van Slowlands opende met een optreden van Angela's Project, de popband van de Angelaschool. De tieners verrasten met eigentijdse popsonds van One Republic en Ed Sheeran, maar vertolkten ook rockclassics van Lynyrd Skynyrd en Kansas. 'Dust in the wind' galmde in de spoorzone...

Over wind gesproken: het onstuimige weer met stevige windvlagen rukte tijdens de show van Angela's Project een deel van de grote gele festivalwand weg. Het wapperende tentzeil noopte de muzikanten even van het podium te gaan, zodat de schade enigszins hersteld kon worden. ,,We wilden eigenlijk een grapje maken op het podium", lachte zangeres Carmen Swinkels. ,,Ja", zei Judith Kruidenier. ,,Dat we het dak van Slowlands afgeblazen hebben." De meiden hadden genoten van hun optreden. ,,Heerlijk groot podium en leuk als je mensen in het publiek ziet meebewegen op onze muziek."

Dansen. Dat gebeurde bij de spetterende show van Acting The Maggot, de Boxtels-Ierse folkrockgroep rond Maarten de Gans. Met onder meer Rogier Peerlings en Daniëlle van Berkom in de gelederen, werd een heerlijk Iers feestje gebouwd. Van 'Dirty Old Town' tot 'The Irish Rover'.

VINYLDISCO

Boxtelaar Ronald Sentner draait als DJ Ducko vinylplaten op een terrein waar de barbecue de hele dag brandt en verder popcorn, koffie en Australisch mineraalwater verkrijgbaar is. ,,Ducko was vroeger mijn bijnaam op school", grinnikte de deejay, die pas tien jaar platen draait. ,,Eerst cd's, maar op verzoek van René Leenders nu uitsluitend vinyl."

Deejay Ducko is gespecialiseerd in muziek uit de jaren '70, '80 en '90 van de vorige eeuw. Pop, rock en soul komen voortdurend langs, maar ook 'foute disco'. ,,Het leuke van vinylplaten draaien, is dat het altijd hele leuke contacten oplevert. Iedereen komt een praatje maken en in de bakken snuffelen." Lachend: ,,Soms denken mensen dat ik platen verkoop. Dan zoeken ze er vijf uit en vragen ze wat ze af moeten rekenen."

Slowlands was zondagmiddag veel meer. Boordevol kinderactiviteiten compleet met muziek en dans, springkussens en miniatuurtreinritjes. In de grote circustent kon door de jeugd zelfs een sushi-workshop gevolgd worden. Dat trok wel enige belangstelling, maar ook hier gold dat deze onderdelen van het festival meer publiek verdienden. De bezoekers die er wél waren, zullen hun ervaringen vast en zeker delen. En de boodschap uitdragen dat Slowlands een aanwinst is voor Boxtel...