Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BELEVINGSFESTIVAL IN SPOORZONE: STERKE FORMULE VERDIENT MEER BEZOEKERS

Slowlands zet Boxtel voorzichtig op de festivalkaart

MARC CLEUTJENS

De tweede editie van belevingsfestival Slowlands in Boxtel had even een aanloopje nodig. Na een rustige start op vrijdagavond, die intens werd verstoord door een wolkbreuk, brak zaterdag letterlijk en figuurlijk de zon door voor initiatiefnemer René Leenders en zijn grote team. Na een flitsend optreden van Lucas Hamming & Band was er de prachtige show van Kenny B, de reggaezanger die door alle festivalbezoekers in de armen werd gesloten.

Kom er maar eens om in Boxtel: een popfestival waar naast de meest bekende Nederlandse bands staan ook veel lokaal talent optreedt, aanstormende singer-songwriters een kans krijgen en bovendien verantwoord én lekker gegeten kan worden. Het is Leenders - na de première op landgoed Velder in 2015 - gelukt, ditmaal in de spoorzone aan de Van Salmstraat in Boxtel.

Het grote publiek wist Slowlands nog niet te vinden, maar gezellig en sfeervol was het zeker. Als de fijnproevers de boodschap van Slowlands verder verspreiden, moet het lukken om een derde editie neer te zetten waar nog veel meer liefhebbers van goede muziek en lekker eten de nazomer kunnen inluiden. Het festival heeft alles: gezellige circustenten, kleurrijke foodtrucks, terrasjes en loungehoekjes en grote en kleine podia.

,,Het is zo leuk om bij de buren op te mogen treden", straalde Tilburger Kenny B toen hij zaterdagavond aftrapte op het hoofdpodium. Voor veel toeschouwers kwamen zijn bekendste nummers langs, met als klap op de vuurpijl natuurlijk 'Parijs'. Kenny B haalde met enkele roadies tientallen kinderen op het podium en mocht na afloop gekroond worden tot de allergrootste knuffelbeer van Slowlands 2016.

Met een boodschap van love & peace, heerlijke zomerse reggaenummers en een aanstekelijke vrolijkheid wond de zanger zijn publiek om de vingers. ,,Weten jullie dat ik hier maar 15 kilometer vandaan woon", lachte de Tilburger. ,,Vandaag hoef ik dus niet te zeggen dat ik van Brabant houd, dat weten jullie al."

MOLENWIEKEN

'Slowlands, laat je horen!'. Zo opende rocker Lucas Hamming zaterdagmiddag zijn bruisende optreden. Hij is een van de meest veelbelovende Nederlandse popartiesten en maakte die faam helemaal waar in Boxtel. Met wapperende haren en armen die als molenwieken rond zwaaiden - een knipoog naar Pete Townshen van The Who? - zette hij een vette rockshow neer. Dat zijn band met een luide soundcheck het folky optreden van bluegrassgroep The Herrings op een ander podium ruw had verstoord, greep Hamming aan. ,,Ik moet hier even mijn excuses aanbieden. Sorry jongens."

Slowlands opende vrijdag jammer genoeg met een geringe opkomst. Zelfs het optreden van The Handsome Poets, toch een van de grotere Nederlandse bands, kon maar enkele honderden bezoekers bekoren. Ze moesten bovendien een stevige regenbui trotseren. Slechts een handjevol fans nam de moeite om voor het podium te gaan staan. Het deerde de leden van The Handsome Poets weinig, zo leek het. De band was in vorm en Tim van Esch beloofde na afloop nog even naar het dorp Esch te gaan. ,,Grappig, een dorp dat mijn achternaam draagt. Vanavond rijden we er een keertje doorheen met de band", beloofde de zanger.

MAGERE JOSJE

De bezoekers konden het allemaal prima waarderen. ,,Weet je dat ik vandaag terugkom naar mijn roots", bekende Rein van Zeeland uit Leeuwarden. ,,Ik ben in 1954 geboren in Boxtel. Ik was zo'n beetje de eerste baby van de Selissenwal", lacht de Fries. Hij blijkt een bijzondere geschiedenis met zich mee te dragen. ,,Ik ben in 1960 ooit uit een bouwkraan van kerktoren Magere Josje gevallen. Negen krammen in mijn kop. Ik ben toen op de pastorie opgevangen door pastoor De Beer. Daarom heb ik dit weekend zijn huishoudsters Sjaantje en Tonnie even gedag gezegd."

Ook Gerlof Crossen komt uit Friesland. ,,Ik ga in Wolvega een treinenmuseum inrichten. Op Slowlands heb ik een paar miniatuurtreinen opgebouwd." Dat idee kwam uit de koker van Rens Leenders, zoon van de festivaldirecteur. ,,Ik heb bij mijn vader een businessplan ingediend en dat vond 'ie prima", lacht Rens, ook een groot treinenliefhebber. In een fraai conducteurkostuum begeleidde de tiener alle kinderen die een gratis ritje met de miniatuurtrein wilden maken.

Dé blikvanger van Slowlands was de Wall of Beer; een truck waaraan zestien bierkranen waren bevestigd waaruit louter crafbeer stroomde: ambachtelijk gebrouwen biertjes, afkomstig van René Leenders eigen brouwerij De Gaperd of andere lokale toppers, zoals de Muifelbrouwerij. De Onrooise Tripel was erg in trek, net als andere pintjes van kleine brouwerijen, zoals Witte Parel, Vuur en Vlam, Mooie Nel en De Klerelijer.

Samen met Thaise, Surinaamse en Javaanse hapjes, een bordje carpaccio of heerlijke oesters en mosselen vormden de bieren - met de wijnen van sommelier Wouter Bensdorp - een heerlijke afwisseling met het uitbundige muziekprogramma. Festivalorganisator Leenders zei het al eerder en beklemtoonde het zaterdag opnieuw: Boxtel heeft met de spoorzone een gouden evenementenlocatie in handen die hij wel drie keer per jaar zou willen vullen. De ondernemer heeft er al plannen voor en zal niet schromen ze ook op de Markt voor het voetlicht te brengen.

Slowlands kent als belevingsfestival een formule die kansen biedt in Boxtel, maar ook beslist meer publiek uit de regio verdient...

FOTO LINKS: DJ Ducko uit Boxtel draait uitsluitend vinyl op Slowlands.

FOTO RECHTS: Het pop-up restaurant in de circustent van Slowlands was een hit. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding