Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

PRIVÉ-BIBLIOTHEEK AAN DE AKKERSTRAAT

Dag en nacht welkom in de buurtbieb Gemonde

WENDY VAN LIJSSEL

Sinds enige maanden is er aan de Akkerstraat 22 in Gemonde een buurtbieb gevestigd waar jong en oud kosteloos, zonder abonnement of rompslomp, dag en nacht terecht kan om er een leuk boek of tijdschrift te lenen. Het is een persoonlijk initiatief van Geraldtine van Esch, die moeiteloos talloze redenen oplepelt waarom ze haar privéterrein open stelt voor plaatselijke inwoners.

Geraldtine leest graag. ,,Je kunt jezelf heerlijk verliezen in een boek, er je moment van rust mee pakken, het prikkelt je fantasie en je steekt er ook wat van op", motiveert ze haar hobby. Ze vond het dan ook jammer dat al weer enige tijd geleden de bibliotheek in haar woonplaats Gemonde sloot. Volgens haar is het zonde van de tijd om lang stil te staan bij iets wat er niet meer is, maar is het beter om er dan aansluitend zelf de schouders onder te zetten om het ontstane gat te vullen.

,,In Gemonde is al meer verdwenen. Ik vroeg me af wat mijn bijdrage in de leefbaarheid hier zou kunnen zijn. Ik had gezien dat er in andere plaatsen ook dergelijke leespunten waren. Aansluitend heb ik een kastje gekocht, gevuld met boeken die ik zelf nog had, aangevuld met leesvoer dat ik had gekregen van familie, vrienden en kennissen en deze op de inrit geplaatst zodat iedereen die een boek wil lezen dat kan", vertelt ze enthousiast.

MERCEDES

Nadat Geraldtine met hulp van een vriendin en Alwien Geerts Adviesgroep een flyer verspreidde met het nieuws van de nieuwe Buurtbieb, ging het balletje snel rollen. Naast enthousiaste reacties kreeg ze ook meteen stapels boeken aangeleverd. Haar eerste kastje was daarmee direct te klein. De Gemondse is echter niet voor een kleintje vervaard. Ze ging mee in de flow en regelde direct een grote metalen kast die door haar echtgenoot intussen weer en windbestendig is gemaakt. ,,Ik heb nu de Mercedes onder de buurtbibliotheken op onze inrit staan", lacht ze.

De kast is gevuld met een divers genre aan boeken voor jong en oud en een stapeltje tijdschriften. De buurtbieb is dag en nacht geopend. Iedereen die een boek wil lenen kan de kast openen en eruit halen wat hij of zij wil. Niemand hoeft zich te melden. Er is geen abonnement en er zijn geen kosten. De bedoeling is wél dat het epistel nadat het gelezen is, wordt teruggebracht. Indien iemand de 'pil' om wat voor reden dan ook graag wil houden, kan dat ook, maar gevraagd wordt om dan een ander (goed) boek terug te zetten.

GEEN ENCYCLOPEDIE

Intussen heeft Geraldtine een aardige voorraad boeken en tijdschriften om haar kast gevuld te houden. Goed leesvoer en redelijk actuele tijdschriften zijn welkom. Maar: ,,Ik kan bijvoorbeeld niets met een encyclopedie, boeken in een andere taal of die echt al heel oud zijn." Dan, stralend: ,,Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van mijn buurtbieb en dat doet me echt deugd."


Excursies Haanwijk

Het buitenlokaal op landgoed Haanwijk is zondag 11 september tussen 10.00 en 16.00 uur geopend. Tussen 11.00 en 13.00 uur geven natuurgidsen een rondleiding. Tussen 12.00 en 15.00 uur geeft een imker uitleg over de honingbij. Bezoekers kunnen om 11.00 uur opstappen voor een rondvaart op de Dommel. De tocht voert langs kasteel Maurick (Vught) en Oud-Herlaer (Sint-Michielsgestel) en kost 9 euro. Beschermers van Brabants Landschap betalen 6 euro. Voor kinderen gelden speciale tarieven. Aanmelden kan minimaal 48 uur vooraf via www.vestingfietsen.nl onder vermelding van 'Publieksexcursie Haanwijk'.

Afbeelding