Digitaal dorpsplein voor Boxtel

Naastebuur.nl verbindt wijkbewoners met elkaar

Lonneke Hoondert

,,Vroeger kende iedereen elkaar in de buurt. Tegenwoordig woon je naast elkaar, maar weet je eigenlijk niets van de ander. Met Naastebuur.nl willen we buurtbewoners weer samenbrengen", vertelt buurtverbinder José van Weert. Het platform moet hét digitale dorpsplein van Boxtel worden, waar wijkbewoners onder meer hulpvragen kunnen stellen en foto's en filmpjes delen van activiteiten in de buurt. Voorlopig richt de website zich op de wijken Oost en Breukelen.

Samen met Pierre van den Oord, Bernadette Meijs en Patrick Schevers maakt José buurtbewoners wegwijs op het online platform. Zij zijn inmiddels opgeleid tot buurtverbinder: zij proberen andere bewoners te stimuleren om ook gebruik te maken van Naastebuur.nl. Daarbij krijgen ze hulp van Charlotte Rameckers van ContourdeTwern en Sandra Biemans van woonstichting Sint-Joseph.

De bedoeling van Naastebuur.nl is dat Boxtelaren zichzelf, hun club, straat, vereniging of organisatie aanmelden op de website. Daar kunnen ze vertellen wat ze doen of graag zouden willen. ,,De website is eigenlijk een combinatie van Facebook, Marktplaats en Google", zegt José. ,,Je kunt een account aanmaken en zodoende mail ontvangen over alles wat je interesseert. Zo word je automatisch op de hoogte gehouden. Daarbij kun je online precies aangeven wat je wel en niet wil zien en met wie je wat deelt."

Andere wijken

Met allerlei hulpvragen en nieuwtjes kunnen wijkbewoners terecht op het platform. ,,Stel dat je graag af en toe gaat wandelen en daar hulp bij nodig hebt. Dan kun je online een oproepje plaatsen", legt Pierre uit. Bernadette vult hem aan: ,,Maar ook als je graag naar het theater wil en daar een maatje voor zoekt."

Op dit moment richten de buurtverbinders zich op de wijken Breukelen en Boxtel-Oost. Daar wijzen ze wijkbewoners op de mogelijkheden van de website en bieden ze hulp wanneer het inschrijven niet zo vlot gaat. ,,Maar we nodigen andere Boxtelaren én Liempdenaren van harte uit om zich ook aan te melden en in hun eigen wijk aan de slag te gaan", vertelt Bernadette. ,,We hopen dat Naastebuur.nl zich als een olievlek verspreidt naar andere wijken. Ook naar Lennisheuvel en Liempde."

De buurtverbinders benadrukken dat ook verenigingen en bedrijven van harte welkom zijn om deel te nemen aan het platform.

Zorgzaam Boxtel

Om oplossingen te bieden aan problemen die ontstaan door inkrimping van het zorgbudget in Nederland, is twee jaar geleden Zorgzaam Boxtel opgericht. Het samenwerkingsverband bestaat uit de organisaties Cello, ContourdeTwern, Vivent, woonstichting Sint-Joseph, Zorggroep Elde en Brabants Centrum. Naastebuur.nl, een platform voor wijkbewoners, is het eerste concrete wapenfeit van Zorgzaam Boxtel. De website is al wel online te bezoeken, maar wordt officieel pas op vrijdag 16 september tijdens de weekmarkt op de Markt gelanceerd.

Belangstellenden kunnen de website alvast bezoeken via www.naastebuur.nl.

Examens

Geslaagd

Aan de Universiteit Wageningen is Susan Dinnissen uit Boxtel geslaagd voor de masteropleiding Hydrologie (waterhuiskundige). Zij is oud-leerling van het Jacob-Roelandslyceum.