Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

ROYALE STEUN RIJKSDIENST VOOR CULTUREEL ERFGOED

Instandhoudingssubsidie voor kerken

MARC CLEUTJENS

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft vorige week een bedrag van 54,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de instandhouding van rijksmonumenten in Nederland. In Noord-Brabant wordt bijna 8 miljoen euro uitgekeerd, onder meer aan vier kerken in de regio Boxtel.

Het grootste bedrag komt terecht in Gemonde, waar voor de Sint-Lambertuskerk een bedrag van 83.837 euro komt om de dorpskerk in stand te kunnen houden.

De Sint-Willibrorduskerk in Esch kan rekenen op een instandhoudingssubsidie van 54.504 euro. Ook de parochiekerk Sint-Jans Onthoofding in Liempde krijgt een bijdrage. Het gaat om een donatie van 51.468 euro.

In Boxtel is een bedrag van van 7.578 euro beschikbaar gesteld voor het behoud van het protestants kerkje aan de Clarissenstraat.

Alle aanvragen voor gebouwde, groene en archeologische monumenten die aan de criteria van de regeling voldeden, konden volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed worden gehonoreerd. Alleen in de categorie groene monumenten kwamen meer aanvragen binnen dan er budget was. 24 aanvragen moest de rijksdienst om die reden afwijzen.

Dit jaar zijn 1.114 aanvragen ingediend waarvan er negenhonderd zijn gehonoreerd. Ruim tweehonderd aanvragen vielen buiten de reikwijdte van de regeling of waren onvoldoende onderbouwd.

Een van de grootste subsidies kwam terecht in 's-Hertogenbosch. Voor het behoud van de Sint-Janskathedraal werd een subsidie van 2,7 miljoen euro verstrekt.

Volgens algemeen directeur Cees van 't Veen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed konden bijna alle goedgekeurde aanvragen gehonoreerd worden. ,,En dat voor het tweede jaar op rij", aldus Van 't Veen. ,,Dit is een belangrijke verbetering ten opzichte van een aantal jaren geleden." Het Rijk draagt maximaal 50 procent bij aan de uitvoering van een zesjarig instandhoudingsplan. De rest betaalt de eigenaar zelf.

FOTO BOVEN: De Gemondse Sint-Lambertuskerk krijgt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een subsidie van ruim 83.000 euro. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding