Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JACOB-ROELANDSLYCEUM OPENT INNOVATIEF LEARNING LAB

Onderwijs op maat in proeftuin JRL

Het Jacob-Roelandslyceum (JRL) zoekt voortdurend naar manieren om middelbaar onderwijs anders en vooral vernieuwend vorm te geven. Dat gebeurt vanaf deze week onder meer in het Learning Lab, een dependance die de school de voorbije maanden heeft ingericht in een vleugel van brede school De Wilgenbroek.

MARC CLEUTJENS

Enkele maanden later dan gepland, maar niet minder trots konden rector Leon Spaan en onderwijsdirecteur Els Strang van het JRL gisteren rond het middaguur de deur van het Learning Lab officieel openen. In het bijzijn van burgemeester Mark Buijs en bestuursvoorzitter Eugène Bernard van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) werd een kennismakingsronde gemaakt langs onderwijsplekken die geen 'klaslokaal' meer genoemd mogen worden.

Waar in het JRL-schoolgebouw aan de Grote Beemd de lokalen doorgaans een oppervlakte hebben van pakweg 48 vierkante meter, is in De Wilgenbroek gekozen voor veel ruimer opgezette leer- en werkplekken. Er is een collegezaal waar grote groepen scholieren hoorcolleges kunnen volgen. In een arena, compleet met een soort tribunes, kunnen grote groepen leerlingen gezamenlijk of in kleinere groepjes werken aan opdrachten en presentaties verzorgen. En dan is er nog de lounge, compleet met heerlijke zitbanken, hoge tafels en krukken en natuurlijk audiovisuele hulpmiddelen om op een moderne manier les te krijgen.

,,We werken al enkele jaren enthousiast aan een vernieuwing van ons onderwijs", legt rector Spaan uit tijdens een rondleiding door het Learning Lab. ,,Een goed voorbeeld is de topweek die we vorig jaar hebben ingevoerd. Voorafgaand aan een toetsweek volgen leerlingen een individueel vorm te geven les- en collegeweek waarin ze zelf kiezen welke vakken ze willen volgen." Onderwijsdirecteur Strang vult aan dat op die manier heel gedifferentieerd onderwijs kan worden aangeboden. ,,Nu we beschikken over het Learning Lab, krijgen we nog meer ruimte voor nieuwe onderwijsvormen."

IMPROVISEREN

De naam Learning Lab - een verwijzing naar het woord laboratorium - geeft aan dat het JRL zoekt naar innovatie en de ruimten in De Wilgenbroek de komende jaren als een proeftuin wil gebruiken. ,,De plannen voor het Learning Lab bestonden al langer, maar toen kwam De Wilgenbroek op ons pad", vertelt Spaan. ,,De gemeente (eigenaar van de brede school - red.) benaderde ons met de vraag of we belangstelling hadden om een deel van de leegstaande school te huren. Omdat we in ons eigen gebouw onvoldoende ruimte hebben en we flink moeten improviseren om hoorcolleges te verzorgen, hebben we ja gezegd."

Dat het JRL gebruik kan maken van een deel van de brede school is een welkome aanvulling. ,,Momenteel maken we een flinke groei door", legt Strang uit. Het aantal leerlingen dat maandag de eerste schooldag beleefde, stond op 1.430. ,,Dat zijn er bijna honderd meer dan vorig jaar. En bedenk dat onze school in feite maar plaats biedt aan 1.300 scholieren." Demografische gegevens laten overigens zien dat de komende jaren weer krimp te verwachten is. Het leerlingenaantal zal dan weer licht dalen.

DOCENTENFIETS

Het Learning Lab zal de komende maanden gemiddeld door drie klassen per lesuur gebruikt worden. Ondanks de korte afstand tot het hoofdgebouw aan de Grote Beemd, worden in De Wilgenbroek vooral blokuren aangeboden. ,,Leerlingen en leraren zullen vooral in de pauzes gaan pendelen", vertelt Strang. Ze legt uit dat de groepen zich op de fiets zullen verplaatsen. ,,Ook onze docenten gaan dat doen. Wie geen fiets heeft, kan gebruik maken van één van de zes fietsen die we hiervoor hebben aangeschaft."

Verschillende secties hebben eind vorig schooljaar al enthousiast gereageerd op de komst van het Learning Lab. ,,De afsluiting van het schooljaar hebben we in het Learning Lab gehouden", aldus Spaan. De rector zegt dat er veel positieve geluiden waren. ,,Het aantal aanmeldingen stroomde binnen", vult onderwijsdirecteur Strang aan: ,,Veel secties hebben aangegeven dat ze hier les willen geven. Verschillende vakken gaan we dus al aanbieden."

JRL 2020

Wie verwacht dat het JRL de hoofdprijs betaalt voor de herinrichting van deze vleugel van De Wilgenbroek, heeft het mis. Volgens rector Spaan is in samenwerking met de Boxtelse architect Jeroen Weijers van Van Oers & Weijers uit Tilburg heel goed gekeken naar een zo optimaal mogelijk gebruik van het bestaande gebouw. ,,Met weinig middelen is het ons gelukt om de huisstijl van het JRL hier terug te laten komen. We hebben veel geïnvesteerd in moderne ict-middelen omdat we die later ook kunnen gebruiken. De inrichting is tegen lage kosten aangepast. Dus geen grote verbouwing, maar vooral hergebruik van bestaande voorzieningen."

Het JRL huurt het Learning Lab in De Wilgenbroek voor een periode van vijf jaar. Na die periode moet duidelijk zijn welke onderwijsvernieuwingen 'blijvend' zijn. ,,Alles wat we hier leren, willen we later toepassen in onze school aan de Grote Beemd", aldus Spaan. Hij noemt het project JRL 2020, dat bedoeld is om de school geschikt te maken voor toekomstige generaties scholieren. ,,Gelet op de demografische ontwikkelingen, denken we veelal binnen ons huidige gebouw veranderingen door te kunnen voeren. Al beseffen we ook dat het inrichten van bijvoorbeeld collegezalen ingrijpend zal zijn. Deze nieuwe manier van werken vergt nu eenmaal meer vierkante meters."

FOTO BOVEN: Eugène Bernard (voorzitter OMO) en burgemeester Mark Buijs verrichtten woensdag de opening van het Learning Lab in brede school De Wilgenbroek. Onder toeziend oog van de examenklassen vuurde het tweetal twee confettikanonnen af. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Smartlappenavond

In grand café Rembrandt klinkt maandag 26 september een repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt die avond tekstbundels uit. De meezingavond start om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open.

The Explosion Rockets

The Explosion Rockets brengt zaterdag 1 oktober een Elvis Tribute in partycenter Denziz aan de Stationsstraat. Tijdens de avond speelt de band nummers van 'The king of rock and roll' maar ook nummers van Buddy Holly, Jerry L. Lewis en Ricky Nelson passeren de revue. Kaarten kosten 8 euro in de voorverkoop en zijn verkrijgbaar bij Thom Sens via telefoonnummer 06-45 92 85 86 of bij Denziz. Meer informatie: www.explosionrockets.nl.