Afbeelding
Foto: Peter de Koning

START AANLEG AMFIBIEËNPOEL OP ONROOI

Kleine besloten oase bij De Halfgalg

In het bijzijn van wethouder Peter van de Wiel is vanochtend in de buurtschap Onrooi een begin gemaakt met de aanleg van een amfibieënpoel. De voorziening kan gerealiseerd worden omdat Bart en Sanne van Gils, de bewoners van de historische boerderij De Halfgalg, deelnemen aan het Groenblauw Stimuleringskader (STIKA), dat de aanleg van kleine landschapselementen mogelijk maakt.

De poel wordt de komende weken verder aangelegd in een voormalige maïsakker. Naast de poel worden later in het jaar ook knotwilgen en een hakhoutsingel aangeplant en is er ruimte voor een bloemrijke grasrand. Hierdoor ontstaat volgens de initiatiefnemers 'een kleine besloten oase' die gezien kan worden als een interessante biotoop voor struweelvogels, kleine zoogdieren en amfibieën zoals de kleine watersalamander.

De gemeente Boxtel heeft samen met vrijwel alle andere gemeenten in Noord-Brabant geld ingelegd voor het STIKA. De provincie Noord-Brabant heeft het door de gemeenten en waterschappen ingelegde bedrag verdubbeld. Ook de waterschappen De Dommel en Aa en Maas alsmede Brabants Landschap doen mee.

Voor Bart en Sanne van Gils was de regeling een kans om de gronden achter hun huis natuurlijker te maken. ,,Eind 2015 hebben wij de boerderij op Onrooi gekocht", vertelt Bart. ,,Het STIKA zorgt er eigenlijk voor dat De Geelders uitgebreid wordt tot aan onze achtertuin."

FOTO BOVEN: Wethouder Peter van de Wiel (links) gaf vanochtend samen met huiseigenaren Sanne en Bart van Gils op Onrooi het startsein voor de aanleg van een amfibieënpoel bij boerderij De Halfgalg van Bart en Sanne van Gils. (Foto: Peter de Koning).


PROBLEMEN MET VACCINATIES ZORGEN VOOR VERTRAGING

Edelhert later naar Het Groene Woud

MARIËLLE WIJFFELAARS

De komst van de edelherten naar Het Groene Woud is uitgesteld. De dieren - die eigenlijk deze week zouden worden overgebracht - zullen naar verwachting in december naar natuurgebied De Scheeken komen. Reden voor het uitstel is een fout die is gemaakt met het vaccineren van de edelherten.

Volgens initiatiefnemer Brabants Landschap zijn verscherpte voorwaarden voor internationale diertransporten er de reden van dat de edelherten niet naar Nederland kunnen komen. De Boxtelse wethouder Peter van de Wiel onderschrijft dat: ,,De dieren zijn afkomstig uit Frankrijk en er is geen goede afstemming geweest betreffende vaccinaties. En als dat niet op orde is, mogen de edelherten niet naar Het Groene Woud worden gebracht."

De terugkeer van vijftien edelherten naar Brabant valt binnen het project Landschappen van Allure en is een initiatief van Brabants Landschap en ARK Na-


Wittlich cancelt

bezoekt Boxtel

De voorgenomen gezamenlijke vergadering van de gemeenteraden van Boxtel en Wittlich, die medio oktober zou plaatsvinden, gaat niet door. Volgens burgemeester Buijs heeft zijn ambtsgenoot Joachim Rodenkirch het bezoek afgezegd omdat er onvoldoende financiële middelen zijn om met een grote delegatie naar Boxtel te reizen.

Tijdens de gezamenlijke gemeenteraadsvergadering zouden de raadsleden van Boxtel en Wittlich nader kennis met elkaar maken. Ook lag er een plan om een hernieuwd convenant te ondertekenen waarin de wederzijdse vriendschap werd bevestigd. Die plannen worden volgens Buijs uitgesteld. ,,Joachim heeft me vorige week gebeld dat er heel veel animo was om naar Boxtel te komen. Maar mede daardoor werd het budget voor de reis fors overschreden en bleek het onhaalbaar om de trip te ondernemen."

Buijs betreurt maar respecteert de beslissing van zijn Wittlicher ambtsgenoot. Dat doet ook voorzitter Arjen Witteveen van het jumelagecomité Boxtel-Wittlich. ,,Jammer dat juist zo'n grote groep niet kan komen. Kennelijk was het programma dat we in petto hadden té leuk", aldus Witteveen. Het programma omvatte naast een gezamenlijke raadsvergadering ook een bezoek aan Festival Circolo. Daarnaast werden gewerkt aan een interactieve feestavond voor de raadsleden van beide partnergemeenten.

tuurontwikkeling. Ook streekorganisatie Het Groene Woud werkt mee. Als de dieren in december naar De Scheeken worden gebracht. zullen de edelherten het symbool van Het Groene Woud worden. Niet alleen kunnen recreanten het dier spotten, er wordt ook een excursieprogramma opgezet én educatie gaat een grote rol spelen.

Edelherten horen volgens Brabants Landschap thuis in de natuur, en met name in het natuurgebied tussen Liempde en Best. In De Scheeken komen straks tien hindes (vrouwtjes) en vijf herten te wonen die middels wandelroutes door het gebied te bewonderen zijn. ,,Edelherten zijn een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter", meldt Brabants Landschap. ,,Ze zorgen voor meer leven in het landschap door hun gedrag en graasgewoonten."

De terugkeer van de dieren maakt deel uit van het provinciale project Landschappen van Allure en valt binnen het plan Kloppend Hart van Het Groene Woud. De veertien deelprojecten moeten in 2017 klaar zijn en wethouder Van de Wiel bekijkt momenteel of alle plannen op tijd klaar zijn. ,,Nog dit jaar zullen we de gemeenteraad daarover informeren", aldus de wethouder. Van de veertien projecten horen er vier op Boxtels grondgebied: de realisatie van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Natuurexperience Lennisheuvel, stadslandgoed Stapelen en het verbouwen van de potstal bij het Groot Duijfhuis.

FOTO BOVEN: De terugkeer van het edelhert naar natuurgebied De Scheeken loopt wat vertraging op. Op de Veluwe zijn de dieren al wel te spotten... (Foto: Marc Cleutjens).

Afbeelding