De nieuwe brandweerauto van het Liempdse korps. (Foto: Sander van Gils).
De nieuwe brandweerauto van het Liempdse korps. (Foto: Sander van Gils). Foto: Sander van Gils

BRANDWEER LIEMPDE ZOEKT VRIJWILLIGERS

Blusdemonstraties en werving tijdens open dag

MARIËLLE WIJFFELAARS

De brandweerkazerne en de kiosk aan de Oude Postbaan in Liempde vormen zondag 18 september het decor voor de open dag van het Liempdse brandweerkorps. Tussen 11.00 en 17.00 uur zijn er demonstraties, de presentatie van de nieuwe voertuigen én een informatiestand over het werk dat de brandweer verzet.

Het afgelopen jaar heeft de Liempdse brandweerpost een nieuw voertuig én een personenbusje in gebruik genomen. Tijdens de open dag worden deze gepresenteerd aan het publiek. Ook de oude wagens staan opgesteld waaronder een Bedford met motorspuitaanhanger uit 1943. Ook vertellen vrijwilligers meer over de waterwagen, hoogwerker en commandowagen.

Op elk heel uur is er een demonstratie. Zo laten brandweermannen zien hoe je een slachtoffer uit een auto bevrijdt na een ongeluk én wordt gedemonstreerd wat het effect is van een vlam in de pan en hoe deze kan worden bestreden. ,,Je moet in ieder geval een frietpan niet blussen met water", meldt postcommandant Edward Traa. ,,We laten ook zien wat er kan gebeuren als je dat wél doet. Zo geven we mensen wat tips, ook informeren we bezoekers over de mogelijkheden van verschillende brandblussers." Ook aan de kinderen is gedacht; zij kunnen terecht op het springkussen en mogen oefenen met een brandspuit en knipschaar. Voorts is er een kleurwedstrijd.

Aanleiding voor de open dag is ook de werving van nieuwe vrijwilligers. Het Liempdse brandweerkorps kan volgens postcommandant Traa wel wat nieuwe mensen gebruiken. ,,Door te laten zien wat we zoal doen, hopen we de belangstelling te trekken", legt hij uit. ,,De komende jaren gaan er wat vrijwilligers weg en we kunnen sowieso altijd mensen gebruiken. Het is uitdagend én dankbaar vrijwilligerswerk."