Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Sanders Machinebouw viert vijftigjarig bestaan

Hoe een kleine fabriek 'groot' werd

,,Ik werd vaak omschreven als een rooie", grapt Jan Sanders. ,,Ik had nogal revolutionaire opvattingen wat betreft werkgeverschap." Vijftig jaar na oprichting is Sanders Machinebouw nog steeds een bedrijf met een sociale inslag. ,,Alle werknemers mogen meedenken", benadrukt hij. De Liempdse fabriek heeft alle economische crises glansrijk doorstaan en nog steeds een goedgevulde orderportefeuille: wereldwijd zijn hun machines in fabrieken van 'grote jongens' als Mars, Elopak en FrieslandCampina te vinden. En dat mag gevierd worden...

Lonneke Hoondert

,,Mijn vader wilde van mij een boer maken", zegt Jan enigszins verontwaardigd. ,,Als veertienjarig joch staakte ik. Ik vertikte het om te schoffelen." Sanders weigerde dienst bij zijn vader, werkschuw was hij echter geenszins. Vijftig jaar geleden richtte hij in een boerenschuur aan de Liempdse Keefheuvel zijn bedrijf Sanders Machinebouw op, nadat hij bij verschillende machinebouwers zoals Grasso en Hydraudyne - wat in 1977 werd overgenomen door Bosch Rexroth - had gewerkt. De Keefheuvel werd in 1972 verruild voor een bedrijfshal aan de Heidonk. Vorig jaar werd daar 450 vierkante meter bijgebouwd en werden de bestaande delen van de fabriek gerenoveerd. Inmiddels is de Liempdse ondernemer gepensioneerd en staat zijn zoon Bas Sanders, samen met directeur Stefan van den Nieuwenhof, aan het roer. ,,Maar ik kom nog af en toe langs voor een kop koffie", vertelt de oprichter. Stefan en Bas moeten lachen. ,,Zeg maar gerust héél regelmatig."

400 kazen

Een team van dertig man werkt dagelijks aan machines, die speciaal op maat gemaakt worden voor productiebedrijven. ,,Wanneer iemand op zoek is naar iets dat niet standaard te koop is, dan kunnen ze bij ons aankloppen", vertelt Stefan. Zo ontwikkelde het bedrijf een apparaat dat in één klap honderden hazelnootjes kan tillen en een robot die tachtig bollen Edammer kaas per minuut in bioplastic kan verpakken. En van de tekentafel tot aan het testen van de zelfontworpen machine: alles wordt in de Liempdse fabriek gedaan. ,,Op een gegeven moment hadden we hier vierhonderd kazen die steeds opnieuw in- en uit werden gepakt", lacht Stefan.

De afgelopen vijf jaar ontwerpt Sanders Machinebouw vooral voor buitenlandse bedrijven, hoewel ze ook nog steeds voor Nederlandse producenten bouwen. Zo staan er machines in fabrieken in China en Mexico, maar prijken er bijvoorbeeld ook apparaten bij het Boxtelse Bosch Rexroth. ,,We zijn bewust langzaam gegroeid", zegt Stefan. ,,Ik heb de bank amper nodig gehad. Dat is óók de reden dat we nu nog steeds bestaan", vult Jan aan.

Jus

Ook de bedrijfsfilosofie draagt volgens het drietal bij aan het succes van Sanders. ,,We zijn een platte organisatie. Iedere medewerker heeft deel gehad aan het feit dat we na vijftig jaar nog steeds bestaan. Onze werknemers krijgen veel vrijheid", onderstreept Jan. Dat is volgens Stefan ook de reden dat veel medewerkers trouw blijven aan het bedrijf. ,,Het werk is daarnaast heel specifiek en vraagt diversiteit. Je moet iets kleins kunnen construeren, complexe machines die bijna compleet geautomatiseerd werken, maar ook grote mechanische apparaten waar weinig elektronica aan te pas komt." Hij vervolgt met een knipoog: ,,Dat is de jus van Sanders: het is elke dag anders."

Integer en gedegen, zo valt de Liempdse familieonderneming te kenmerken. ,,We leveren al bijna vijftig jaar machines aan Mars omdat we altijd onze afspraken nakomen", aldus Stefan. Ter illustratie wijst hij op een plank met dikke mappen vol geheimhoudingsclausules. ,,Als we voor een klant een oplossing bedenken, gaan wij deze machine niet aan hun concurrent aanbieden."

Niet alleen hun manier van zakendoen straalt betrouwbaarheid uit, ook de machines zijn behoorlijk solide. Een apparaat dat cupjes voor waxinelichtjes maakt en veertig jaar geleden voor het Schijndelse Bolsius werd vervaardigd, draait nu nog dagelijks productie in een dependance van de onderneming in Polen. Ook in de werkplaats van Sanders zelf staan nog een aantal machines van tientallen jaren oud, uiteraard in de kenmerkende vintage groene kleur van die tijd. Volgens Stefan zijn die apparaten prima inzetbaar. ,,Het zijn oude machines, maar ze zijn toegespitst op het werk wat we doen."

Ook al wordt er nog steeds gewerkt met 'oude' machines, dat betekent geenszins dat Sanders Machinebouw niet met de tijd meegaat. Robotgestuurde machines verlaten regelmatig het pand op weg naar de eigenaar. ,,Veel mensen zien de automatisering van productieprocessen als een bedreiging voor de werkgelegenheid", meent Stefan. ,,Door te automatiseren zorg je echter voor constante kwaliteit en kun je grotere aantallen produceren. Als je goed automatiseert, creëer je bijvoorbeeld op logistiek gebied banen. Zo houdt je productie in Nederland."

Toekomst

Met een nieuwe generatie aan het roer, slaat Sanders Machinebouw ook een nieuwe weg in. Bas heeft zich verdiept in biomimicry - duurzame innovaties geïnspireerd op de natuur - en merkt dat er steeds meer vraag is naar machines waarmee verantwoord kan worden geproduceerd. ,,Waar vroeger techniek en duurzaamheid haaks op elkaar stonden, zie je dat ze nu niet meer zonder elkaar kunnen", legt hij uit.

Naast aandacht voor duurzaamheid heeft het bedrijf volgens Stefan ook oog voor de eigen omgeving. Zo sponsorde Sanders onder meer de generatietuin aan Den Dries in Liempde en de Samenloop voor Hoop. ,,We opereren internationaal, maar zetten ons graag in voor de lokale gemeenschap." En zo blijft het oer-Liempdse Sanders trouw aan haar roots. ,,Van over de hele wereld weten ze dit kleine machinefabriekje te vinden en dat is best bijzonder", glundert Stefan.

Sanders Machinebouw viert het vijftigjarig jubileum op zaterdag 10 september van 13.00 tot 16.00 uur met een open dag. Geïnteresseerden mogen dan een kijkje nemen in het bedrijf aan Heidonk 5 in Liempde.

FOTO BOVEN: Directeur Stefan van den Nieuwenhof (links), eigenaar Bas Sanders (midden) en oprichter Jan Sanders van Sanders Machinebouw. (Foto: Albert Stolwijk).