Het Kasteelconcert van de Gildenbondsharmonie wordt dit jaar voor de 33e keer gehouden. Niet alle edities konden plaatsvinden op de stemmige binnenplaats van kasteel Stapelen. (Foto: Peter de Koning).
Het Kasteelconcert van de Gildenbondsharmonie wordt dit jaar voor de 33e keer gehouden. Niet alle edities konden plaatsvinden op de stemmige binnenplaats van kasteel Stapelen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Marc Cleutjens

GILDENBONDSHARMONIE AL RUIM DERTIG JAAR THUIS OP STAPELEN

Kasteelconcert, niet meer weg te denken...

MARC CLEUTJENS

De poort die leidt naar de binnenplaats van kasteel Stapelen, bood in 1983 voor het eerst toegang tot bezoekers van het Kasteelconcert. De Gildenbondsharmonie vierde in dat jaar het 75-jarig jubileum en hield concerten op tal van plekken. Stapelen bleek een voltreffer. Na het succes van 1983 keerde de Gildenbondsharmonie elk jaar terug. Als de weergoden dat toestonden tenminste...

Elk jaar weer is het afwachten of de zon schijnt. Of er donkere wolken zijn. En of er regen valt. Als dat gebeurt, wijken de muzikanten met hun publiek uit naar de Tijberzaal, de vertrouwde thuisbasis in het Baanderherencollege. Maar meestal konden de stoeltjes op de keien van het kasteelplein worden geplaatst en klonk er muziek op Stapelen.

JUBILEUMJAAR

Het Kasteelconcert in 1983 was de grote afsluiting van een jubileumjaar. Onder leiding van dirigent Frans Scheepers werd onder grote publieke belangstelling voor het eerst opgetreden binnen de muren van de Boxtelse waterburcht. ,,De binnenplaats werd ook dat jaar al ingericht met een bar en een groot succes was de Gildenbondswijn die dat jaar werd geschonken en verkocht", herinnert Bert Pijpers zich.

Hij vervolgt: ,,Dat was een lekker wit wijntje uit de jumelagegemeente Wittlich dat voor de gelegenheid voorzien was van een speciaal Gildenbonds-etiket. Dat was ontworpen door Rene Cober, een schilder uit Eindhoven die als muzikant verbonden was aan de Koninklijke Harmonie van Thorn. Hij ontwierp ook de hoezen van de eerste elpee die we als Gildenbondsharmonie uitbrachten."

Pijpers vertelt dat het programma van het eerste Kasteelconcert onder meer bestond uit een hoboconcert van Cimarosa met Nico Boom als solist. Speciaal vanwege het 'lichte' karakter van het concert stonden ook 'La Leyenda Del Beso' van Sotullo y Vert en een suite uit het Zwanenmeer van Tsjaikovski op het repertoire. ,,De muzikanten lieten toen een zwaan door het orkest zwemmen", weet Pijpers zich te herinneren.

MUZIKALE GASTEN

Omdat het eerste Kasteelconcert enkele honderden liefhebbers naar Stapelen lokte, was dit de opmaat om er een jaarlijks evenement van te maken. ,,Het Kasteelconcert werd vanaf dat moment de traditionele opening van ons muzikale seizoen", aldus Pijpers. ,,In eerste instantie traden alleen harmonie, leerlingenorkest en drumfanfare op. Sinds de drumfanfare is omgevormd, begroetten we de Bondsband en later de Big Band Boxtel."

Het idee om tijdens het Kasteelconcert ook muzikale gasten te verwelkomen, stamt van later datum. Vaak waren dat zusterverenigingen uit de regio, maar ook de Dutch Pipes and Drums uit Tilburg en popkoor JukeBOX hebben wel eens meegewerkt aan het Kasteelconcert. ,,Stuwende kracht in de beginjaren was Cor van Breugel", vertelt Pijpers. ,,Hij had goede contacten met muzikanten uit het Duitse Willingen. Hun Alpenhornkwartet en ook de plaatselijke harmonie zijn vaker te gast geweest op de binnenplaats van het kasteel."

Door de jaren heen waren ook verschillende vocalisten te gast bij de Gildenbondsharmonie. Pijpers noemt onder meer Arno Kolenbrander en Nienke van Horen. ,,Vaak namen ze aan ons concert deel om zich voor te bereiden op een promconcert dat later in het jaar gehouden werd." Vandaag de dag is het Kasteelconcert nog steeds de best bezochte uitvoering van de Gildenbondsharmonie. Jong en oud weten de binnenplaats van Stapelen te vinden voor een muzikale middag in een historisch decor. Pijpers: ,,Nog meer dan in de beginjaren wordt een licht repertoire geprogrammeerd dat speciaal voor het Kasteelconcert wordt ingestudeerd."

SWINGENDE STUKKEN

Het Kasteelconcert dat zondag 11 september wordt gehouden, begint om 14.00 uur. Zoals elk jaar heeft de Gildenbondsharmonie ook dit jaar een gastorkest uitgenodigd om de opening van het muzikale seizoen een feestelijk tintje te geven. Dit jaar is er een gastoptreden van seniorenorkest Buchestelle. Dirigent Peter Spierings heeft een passend en luchtig programma samengesteld dat uitstekend past bij het gezellige karakter van het Kasteelconcert.

De uitvoering op de binnenplaats van het kasteel start met een optreden van het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie, dat voor het laatst onder leiding zal staan van Britt van den Dungen. De Big Band Boxtel brengt vervolgens met dirigent Mari van Gils een aantal swingende stukken uit het jazzrepertoire en begeleidt de zangeressen Donna, Yazmin en Maria, die vaker meezingen met dit gezelschap.

Het harmonieorkest van de Gildenbondsharmonie bereidt zich tijdens het Kasteelconcert voor op de concoursdeelname in november, maar gaat ook op de lichte toer. Zo komen werken langs die de sfeer oproepen van de poesta in Hongarije en wordt een muzikale 'wandeling' gemaakt door MacArthur Park.

GRATIS TOEGANG

Het Kasteelconcert is gratis toegankelijk. En inderdaad, ook dit jaar geldt: bij slecht weer wijken de muzikanten van de Gildenbondsharmonie uit naar de Tijberzaal in het Baanderherencollege. En ze rekenen erop dat de bezoekers mee verhuizen en de sfeervolle binnenplaats van het Boxtelse kasteel verruilen voor de vaste oefen- en concertruimte van de muziekvereniging.