Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

LUC VAN EIJNDHOVEN WINT NK OPEN WATER ZWEMMEN

'Ik wil zo goed mogelijk worden'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Al sinds zijn zesde is Luc van Eijndhoven (14) een echte waterrat. Na het behalen van zijn A-diploma ontdekte de zwemonderwijzeres dat de Boxtelaar talent had. Vanaf dat moment ging het snel met de carrière van Luc. Zondag behaalde hij een bijzondere titel tijdens het NK Open Water Zwemmen in Vlissingen: bij de junioren werd Luc Nederlands kampioen op de 2,5 kilometer vrije slag. Een mooi resultaat wat naar meer doet smaken...

Gefeliciteerd Luc! Daar heb je vast heel hard voor moeten trainen.

,,Ik train elke dag en op woensdag zelfs twee keer. In de weekeinden doe ik mee aan wedstrijden én moet ik trainen. Het is een vol programma, maar ik geniet er elke keer weer van. Al vanaf het moment dat ik op zwemles ging, vond ik het leuk. En toen ik ten tijde van mijn B-diploma werd gevraagd om te komen trainen bij vereniging Zegenwerp, ging ik er meteen voor. Al vond ik het daar de eerste keer niet zo leuk... Het ging al snel beter en inmiddels train ik bij Argo in Sint-Oedenrode én ik zwem bij een talentcenter in Vlijmen."

Je gaat daarnaast ook nog naar school, is het allemaal wel goed te combineren?

,,Ik zit in de derde klas van het Baanderherencollege in Boxtel en de school denkt goed met mij mee. Voor speciale wedstrijden krijg ik vrij en ik probeer dan zoveel mogelijk vooruit te werken. Natuurlijk is het soms pittig, want twee keer in de week lig ik al voor schooltijd in het water. En als ik thuiskom, moet ik ook vaak weer trainen en daarna nog huiswerk maken. Maar ik heb het er graag voor over, ik heb al mijn hele leven plezier in zwemmen."

Dit weekend heb je je eerste nationale titel behaald in het open water, maar je doet ook mee aan wedstrijden in het zwembad. Waar gaat je voorkeur naar uit?

,,Het is allebei even leuk en uitdagend. Ik wil gewoon veel zwemmen en zo goed mogelijk worden. De wedstrijd zondag was wel heel spannend. Ik lag al vrij snel in de kopgroep en kon gelukkig loskomen en zo de winst pakken. Ongeveer de helft van de wedstrijd heb ik op kop gelegen met ruim 20 seconden voorsprong op de nummer twee. Met een tijd van 35 minuten heb ik ook het clubrecord van Argo verbeterd. Ik ben best trots op mijn prestatie."

Je hebt al vaker meegedaan aan grote wedstrijden, staat er de komende tijd nog een spannende race op het programma?

,,De afgelopen maanden heb ik gezwommen in Amstelveen, Culemborg en Oosterhout. Zaterdag 10 september staat de laatste openwaterwedstrijd van dit seizoen gepland in Sleeuwijk. Natuurlijk ga ik ook daar weer mijn uiterste best doen om te vlammen."

Wat zou je graag nog willen behalen? Lonken de Olympische Spelen al?

Lachend: ,,Ja, dat zou ik natuurlijk best willen. Maar voor nu wil ik zo goed mogelijk zwemmen en goede tijden behalen. De kans om het écht te maken in de topsport is lastig. Maar het zou wel heel leuk zijn."

FOTO BOVEN: Luc in actie tijdens een wedstrijd open water zwemmen. (Foto: collectie Luc van Eijndhoven).