Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BOXTEL WARMT OP VOOR BOCKESPRONGEN EN UITMARKT

Meefladderen met verhalen van Mees

Van progrock tot Fratelli, van een Keukenorgeldrumgestel tot een Klei Atelier. Festival Bockesprongen in hartje Boxtel barst weer los op zondagmiddag 18 september. In het volle programma met straattheater, live muziek en jeugdcreativiteit is een opvallende plek ingeruimd voor Mees. Een talentvolle muzikante en verhalenvertelster uit Boxtel.

De Utrechtse zangeres en componiste Merel van Laake (artiestenaam Mees) woont sinds enige tijd in Boxtel. Vanaf haar twaalfde schrijft ze liedjes en speelt ze gitaar. Ze studeerde aan het conservatorium in Den Haag, waar het haar lukte de rijke fantasie uit haar kindertijd te bewaren. ,,Het belangrijkste dat ik tijdens het conservatorium geleerd heb, is om mezelf te blijven. Ook al kleur ik niet altijd netjes binnen de lijntjes en hang ik regelmatig het liefst de clown uit", vertelt ze over die periode.

De afgelopen jaren timmerde Mees flink aan de weg: solo op gitaar of piano, in koren, in bands en in verschillende muzikale projecten. Ze nam een aantal EP's op, leverde muzikale bijdragen voor CliniClowns en presenteerde in 2013 haar debuutplaat Spring. Sindsdien oogst ze ook veel lof voor haar verschillende theaterprogramma's waarin muziek en verhalen altijd moeiteloos samensmelten.

Tijdens Bockesprongen pakt ze uit met haar programma Gevleugelde Vertellingen. ,,In misschien wel het sfeervolste theatertje van Nederland", verwijst ze lachend naar haar mobiele theater in de vorm van een enorm vogelhuisje. Ze vertelt verder: ,,Ik ben gek op mooie verhalen. In een goed verhaal kun je wegdromen, even aan de werkelijkheid van alledag ontsnappen. Wat is er nou fijner dan een goed verhaal op zijn tijd? Het publiek in mijn theatertje wil ik laten meefladderen op de vrije vleugels van de fantasie. Dat kan geestig, griezelig of ondeugend, maar wel altijd intiem en liefdevol. Op die manier hoop ik het Bockesprongen-publiek te verrassen." Mees en haar vogelhuis-theatertje staan tijdens Bockesprongen op de Markt.

Keukenprins

Bockesprongen wordt als van ouds een mengeling van straattheater, live muziek en jeugdcreativiteit. Het theaterprogramma op de Markt biedt een bonte mix van acrobatiek, melancholie en relativerende humor. Gillende keukenprins Bram Graafland gaat los op zijn kokende muziekmachine, de huifkar van Hotmamahot brengt je van aaah naar oooh en bij het vernieuwende straattheater van Gajes staan de toeschouwers zelf tussen decorstukken, acteurs en rijdende objecten. Bovendien gaat het Boxtelse toptheaterstuk Fratelli speciaal voor Bockesprongen op herhaling, in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat om 12.00 en 14.30 uur.

Het muziekprogramma bij eetcafé De Kerk in de Oude Kerkstraat is gevarieerd. Van stoner psych tot indie rock en van vette garage tot skapunk. De hele middag en avond kunnen muziekliefhebbers uit hun dak gaan. De line-up vermeldt ook enkele lokale bands: Fahrenheit Twins brengt Nederlandstalige indie rock en ballads, Milestons From The Underground Scene pakt uit met garage-covers.

UITmarkt

De Boxtelse UITmarkt op zaterdagavond en Festival Bockesprongen op zondagmiddag vormen samen al enkele jaren een succesvolle combinatie, mogelijk gemaakt door de goede samenwerking tussen Podium Boxtel, Stichting Bockepruik en Boxtel Vooruit. Ook dit jaar laten zij op de UITmarkt zien dat Boxtel barst van het culturele talent. En al dat talent is te bewonderen op zaterdagavond 17 september bij Podium Boxtel: in de zaal, de foyer, de tuin en op het voorplein. Entree gratis.

Het overvolle programma start om 19.30 uur met een bijzondere act die vooruitblikt naar Festival Circolo (van 21 tot 30 oktober op landgoed Velder). De band Galactic Lo-Fi Orchestra van Boxtelaar Michel Geelen sluit het UITmarkt-programma af. Daar tussen laten lokale cultuurmakers en creatieve ondernemers zien wat ze voor het komende cultuurseizoen in petto hebben.

FOTO BOVEN: Merel van Laake treedt als Mees op tijdens festival Bockesprongen. De Boxtelse wordt door de festivalorganisatie aangekondigd als een talentvolle muzikanten en verhalenverstelster. (Foto: Bockesprongen).


BOXTELSE GRILLTRUCK WEKELIJKS IN VAN BEEKSTRAAT

Selissenwal verwelkomt iCook-grill

De Boxtelse ondernemer Pieter van den Hout presenteerde enkele maanden geleden het nieuwe culinaire concept iCook. Met compagnon Jeroen van Haren uit Beuningen hebben ze een moderne grilltruck aangeschaft die met ingang van donderdag 8 september wekelijks te vinden is in winkelcentrum Selissen aan de Van Beekstraat. Op andere dagen staat de truck in andere gemeenten met uitsluitend kipproducten en patat.

Van den Hout en Van Haren zijn verbonden aan de Provision Food Group, die vlees en vleesproducten exporteert naar met name Azië en het Midden-Oosten. Met iCook hebben ze een nieuw bedrijf aan hun onderneming toegevoegd.

De merknaam wordt onder meer gebruikt om frites van Farm Frites aan de man te brengen in de exportgebieden waar Provision opereert. ,,Maar iCook introduceren we ook in Nederland en natuurlijk als eerste in Boxtel", zegt Van den Hout.

Met Van Haren schafte hij een moderne grilltruck aan waarmee op locatie - in Boxtel dus in wijkwinkelcentrum Selissen - patat en heel veel soorten kipproducten gekocht kunnen worden. ,,Het aanbod is heel divers en omvat hele en halve kippen, drumsticks, hot wings, kippenbouten, kippendijen en zelfs kippenworst."

KAKELVERS

De verse kip draagt het predicaat Comfort Kip en is vergelijkbaar met de Kip van Morgen die in de schappen van Albert Heijn te vinden is. Van den Hout: ,,We kiezen heel bewust voor korte schakels in de keten en vermijden ingewikkelde tussenhandel. We kopen al het vlees vers bij de slachterij en het is dus kakelvers."

De Grilltruck van iCook wordt bemand door een grillmaster die alle gerechten vers bereidt en aan de man brengt. In winkelcentrum Selissen is iCook elke donderdag te vinden van 11.30 tot 18.00 uur. Elders in deze krant presenteert iCook een rebus waarmee deelnemers kortingen kunnen verdienen.

Meer informatie staat op www.icookgrill.nl.

OP DE FOTO: Pieter van den Hout en Jeroen van Haren staan aan de wieg van het culinaire concept iCook. Hun grilltruck staat vanaf 8 september elke donderdag aan de Van Beekstraat in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Open Coffee Schijndel

Tijdens Open Coffee Het Groene Woud, een platform voor ondernemers uit Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode, vindt dinsdag 6 september een miniworkshop plaats met als titel 'Verleng je houdbaarheidsdatum'. De workshop start om 15.00 uur in Schijndel. Aanmelden: opencoffee.hetgroenewoud@gmail.com.

Afbeelding