CIRCULAIRE ECONOMIE KAPSTOK OP DKA

Het Collectief staat te 'trappelen om te starten'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Wonen, techniek, horeca en onderwijs. Als het aan Het Collectief ligt, komt dit allemaal samen op het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel. In werkgroepen wordt momenteel hard nagedacht over de invulling en aan het einde van het jaar hopen de acht samenwerkende partijen concrete plannen én een tijdspanne te kunnen presenteren. Want ze staan te trappelen om aan de slag te gaan met hun ideeën voor het voormalige milieueducatiecentrum

In april koos de gemeenteraad voor Het Collectief als herinrichter van het terrein aan het Klaverblad. Met haar plan - waarin de circulaire economie centraal staat - wisten woonstichting Sint-Joseph, bouwbedrijf Heijmans, Helicon Opleidingen, waterschap De Dommel, Rabobank, Mari Projects, SintLucas en Summa College de gemeenteraad te overtuigen. Inmiddels zijn werkgroepen gevormd die zich elk bezighouden met een onderdeel van het grote plan.

De werkgroep onderwijs - waarin onder meer Summa College vertegenwoordigd is - ziet mogelijkheden voor alle verschillende studierichtingen. ,,Het zou kunnen dat in de appartementen die Sint-Joseph gaat realiseren op het terrein mensen met een beperking of ouderen komen te wonen", stelt Harm Deiman van het Summa College. ,,Leerlingen van de studierichting welzijn of zorg kunnen zich daar mee bezig gaan houden." Maar ook de bouw van de appartementen is geschikt als leerschool, bijvoorbeeld voor studenten die een opleiding tot metselaar, timmerman of elektricien volgen.

Leerlingen van Helicon Opleidingen zijn al verzekerd van een mooie leerwerkplek: Voedseltuin Boxtel vestigt zich op het terrein van De Kleine Aarde, hier worden groente en fruit voor cliënten van de Voedselbank verbouwd. In februari 2017 zal dit al moeten gaan draaien. Volgens woordvoerder Paul Gosselink komt er ook dan meer reuring op het terrein: ,,Dat is het eerste onderdeel dat zal worden uitgevoerd en er is dan meteen weer activiteit bij De Kleine Aarde. Dan wordt voor de Boxtelaren ook duidelijk dat er écht iets gaat gebeuren."

LAAG PITJE

Voor Het Collectief is het belangrijk dat het gedachtegoed van het voormalige milieueducatiecentrum behouden blijft. Daarom is ook gekozen voor de circulaire economie als kapstok voor de plannen. ,,Als Summa College vinden we het ook belangrijk dat studenten nadenken over duurzaamheid en hier ook naar gaan handelen", meldt Cor Konings van het Summa College. ,,Het onderwijs verandert en niet alleen het leren staat anno 2016 centraal, het gaat óók om sociale vaardigheden, burgerschap én nadenken over je handelingen. En dat kunnen studenten leren bij De Kleine Aarde."

Het onderdeel wonen staat volgens directeur Rob Dekker van Sint-Joseph nog even op een laag pitje. Alvorens plannen kunnen worden gemaakt, moet de gemeente Boxtel de stedenbouwkundige kaders aangeven. ,,Dan kunnen we gaan kijken wat we precies willen en voor welke doelgroep er wooneenheden moeten komen."

Eerder gaf Het Collectief aan zo snel mogelijk te willen starten met het bedrijven van horeca in het voormalige bezoekerscentrum van De Kleine Aarde. Er wordt nog gezocht naar een exploitant, de partijen hopen daar over drie maanden meer duidelijkheid over te hebben. Gosselink: ,,Iedereen is nu weer terug van vakantie en dus kunnen we met frisse moed aan de slag met onze mooie plannen. We hebben er zin in!"


LEZING DOOR HERMAN TEERHÖFER

Vredesweek Boxtel werpt licht op werk Charlotte Salomon

Geestelijk verzorger en onderzoeker Herman Teerhöfer geeft op donderdag 22 september tijdens de Vredesweek in het protestantse kerkje aan de Clarissenstraat in Boxtel een lezing over de Joodse kunstenares Charlotte Salomon. Teerhöfer heeft een studie gemaakt van het leven en werk van de schilderes en heeft verschillende ontmoetingen gehad met haar stiefmoeder Paula. De onderzoeker houdt een inleiding, waarna een gefilmde documentaire wordt getoond.

De Joods-Duitse schilderes Charlotte Salomon werd in 1917 in Berlijn geboren. Ze was de dochter van ziekenhuisarts Albert Salomon en Franziska Grunwald. Na de zelfgekozen dood van haar moeder hertrouwde haar vader met een operazangeres. In september 1936 werd Salomon toegelaten tot de Kunstacademie. Toen zij een prijs zou winnen, kwam uit dat ze Joods was en moest ze de Kunstacademie verlaten.

LEVENSVERHAAL

In 1939, na de 'Kristallnacht', vluchtte ze op advies van haar vader en stiefmoeder naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk. Nadat haar oma na het uitbreken van de oorlog in 1940 zelfmoord had gepleegd, overwoog ook Charlotte haar leven te beëindigen. Maar de kunstenares in haar won en zo ontstond haar levensverhaal in tekeningen: 'Leben? oder Theater?'. Het werk is te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Zelfs in Zuid-Frankrijk waren Joden niet veilig. Samen met haar echtgenoot Alexander, een Joodse vluchteling uit Oostenrijk, werd Charlotte opgepakt en naar Auschwitz getransporteerd waar ze op 10 oktober 1943 werd vermoord. Het verhaal van haar leven laat haar levenskracht zien onder de zeer moeilijke omstandigheden van de oorlog en vervolging. Vervolgd om haar ras en geloof werd zij een vluchteling.

GRATIS ENTREE

Herman Teerhöfer is werkzaam als geestelijk verzorger in Tilburg en sprak in april van dit jaar in kasteel Stapelen over leven met en na Auschwitz. Het initiatief wordt gesteund door de Heilig Hartparochie, de Protestantse Gemeente, de Turkse en de Marokkaanse Moskee, het Interreligieus Platform en de paters assumptionisten. De lezing begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Een vrije gift na afloop wordt op prijs gesteld.