Net als ODC en RKSV Boxtel heeft het Liempdse DVG nu ook de beschikking over een kunstgrasveld. Ruud Peijnenburg en Pepijn Hazenberg deden er dinsdagavond spieroefeningen tijdens de training in aanloop naar de nieuwe voetbalcompetitie. (Foto: Albert Stolwijk).
Net als ODC en RKSV Boxtel heeft het Liempdse DVG nu ook de beschikking over een kunstgrasveld. Ruud Peijnenburg en Pepijn Hazenberg deden er dinsdagavond spieroefeningen tijdens de training in aanloop naar de nieuwe voetbalcompetitie. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

AMATEURVOETBALLERS IN DE STARTBLOKKEN

Nieuw voetbalseizoen belooft reeks spannende dorpsderby's

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dat moeten ze bij ODC zeker ook denken. In een nieuwe afdeling en met een nieuwe trainer, Goeran van den Heuvel, afkomstig van Rood Wit Veldhoven, waar hij vier seizoenen de scepter zwaaide. ,,Het is hier bij de club allemaal goed georganiseerd. We spelen veelal met eigen jongens, zelf opgeleid talent. Ik wil een typisch eigen speelwijze ontwikkelen. Dat heeft tijd nodig. Ik wil herkenbaar voetballen. Er is een scherpe concurrentie, prima onderlinge rivaliteit. Niemand is zeker van zijn plaats."

Over de degradatie van de rood-wit-blauwen: ,,Toen ik het contract met ODC aanging, stonden ze derde... Nu willen we meedoen om promotie. Dat moet haalbaar zijn. We gaan daarbij uit van onze eigen kwaliteiten. We zijn nu gekomen bij het moment dat we keuzes gaan maken."

ODC start zondag op eigen bodem tegen Zwaluw VFC uit Vught. De bekendste nieuwkomers zijn Joep van der Meijden (SCI), Anwar Lafaihlat (Boxtel) en keeper Jordi van der Zanden (Helvoirt).

GEPOKT EN GEMAZELD

Henk van Hattum is de nieuwe man bij vierdeklasser DVG, dat dinsdagavond voor het eerst trainde op kunstgras (foto). Eerder trainde hij onder meer Were Di (Tilburg), Maliskamp, SVSSS (Udenhout), Helvoirt en Jong Brabant (Berkel-Enschot). Bij Helvoirt speelde hij ook jarenlang in de hoofdmacht. De man is gepokt en gemazeld in het trainersvak. Over DVG: ,,Het is een goed georganiseerde club. Juist dat hielp me bij de keuze om naar Liempde te gaan. Boxtel-trainer Henri van den Braak, een prima collega, introduceerde me."

Hij vervolgt: ,,Ik teken steeds voor één jaar bij een club. Het houdt je scherp. Maar het voelt hier prima, als een warme, passende jas. Ik kan hier beschikken over een brede selectie. De groep is gretig en jong. De jeugd trekt er hard aan en de vereniging staat open voor mijn ideeën. We spelen in een mooie afdeling met veel dorpsclubs. De derby tegen Boxtel is natuurlijk ook erg interessant." De Liempdse vaandeldragers beginnen zondag in Dinther bij Avesteyn.

Een andere vierdeklasser is Essche Boys met Boxtelaar Rob van Griensven aan het hoofd. Die stapte daar in januari 2016 in als vervanger van de toen op non-actief gezette René van der Putten. ,,Ik ken de club dus nu ruim acht maanden. Het bevalt me hier prima. Als gevolg van de vakantiespreiding zijn wij op 14 juli alweer begonnen met de training. Ik heb ook meerdere jeugdspelers ingepast in de huidige ploeg. We hebben nu dus ook een grotere groep dan vorig jaar. We moeten nog zo'n drie seizoenen overleven in de vierde klasse. In die tijd kan ons tweede elftal er sterker op worden, zodat de kloof minder groot wordt. De continuïteit van amateurvoetbal in Esch op een degelijk niveau moet immers gewaarborgd zijn."

De resultaten in de oefencampagne en de bekerwedstrijden waren matig bij de blauw-witten. ,,Hopelijk hebben we een betere competitiestart dan het afgelopen seizoen. We hebben een jonge groep. Laat ze initiatief nemen en vooral lekker voetballen. Doelstelling moet zijn om ons 'op tijd' te handhaven". De hoofdmacht van Van Griensven begint zondag in Diessen bij RKDSV.

De derde vierdeklasser in de regio is Boxtel. Daar ging het roer om en moet Henri van de Braak nu met een piepjonge groep aan de slag. De rood-witten beginnen zondag tegen titelkandidaat Maliskamp in Rosmalen. Van de Braak: ,,Het is een onbekende voor me. Het is geen wereldploeg; ze zijn ook gewoon vierdeklasser. We zullen elke wedstrijd weer keihard moeten werken om onze potjes te winnen. Ik weet wat we kunnen en niet kunnen. We moeten leren het spel te maken en de deur niet nodeloos openzetten. We zitten in een leerproces. Ik ben veeleisend. Daar zullen ze wellicht aan moeten wennen. Ze moeten trots zijn om in Boxtel 1 te mogen spelen. Ik wil stappen maken, maar dat vergt nu tijd met deze piepjonge ploeg. Daarin huist ook een enorme uitdaging. Hoe alles zal lopen; het is koffiedik kijken." De afdeling noemt Van de Braak interessant. ,,Spelen tegen de vele dorpsclubs is zonder meer boeiend. We zullen zien hoe het afloopt."

TERUGTREKKEN

Voor trainer Alex Raaijmakers is het komend seizoen bij vijfdeklasser Irene tevens zijn vijfde en laatste jaar in Gemondse dienst. Dat weet de coach nu al. ,,Ook dit laatste jaar moet slagen", zegt de keuzeheer vastberaden. ,,We kunnen dit jaar en ook hierna succesvol jeugd inpassen. Veel jongens kunnen nu met succes doorstromen vanuit de A1", concludeert Raaijmakers tevreden.

Ook bij Irene verliep de voorbereiding lastig. De hoofdmacht moest zich zelfs terugtrekken uit het KNVB-bekertoernooi. ,,We raken nu pas compleet. Maar inmiddels begint inderdaad ook de competitie. Ik heb een smalle selectiegroep van achttien spelers. Ook ervaren jongens zijn daarin gestopt. We kunnen gaan kijken waar de lat ligt. Ik wil mijn werk bij Irene goed afronden." De Gemondse ploeg begint 11 september tegen Nederwetten.

Kirk Koningstein is de verantwoordelijke man bij vijfdeklasser LSV in Lennisheuvel. Hij geniet nog na van het bekersucces tegen buurman en vierdeklasser Boxtel. ,,Ik realiseer me wel heel goed dat het een momentopname is. Maar we hebben kwalitatief een betere groep dan het afgelopen jaar. Dat is zeker. Ze zijn jong en bevlogen. De spelvreugde spat eraf. We zijn in de breedte ook gegroeid. We willen bouwen aan twee degelijke selectie-elftallen, LSV 1 en 2. We moeten geduld hebben. Spelers moet je ook tevreden houden, ze zullen met teleurstellingen moeten omgaan. We hebben een goede voorbereiding gehad. Ik hoop dat we in de middenmoot eindigen." LSV begint 11 september tegen DEES uit Wintelre.

FOTO BOVEN: Net als ODC en RKSV Boxtel heeft het Liempdse DVG deze zomer de beschikking gekregen over een kunstgrasveld. Ruud Peijnenburg en Pepijn Hazenberg deden er dinsdagavond spieroefeningen tijdens de training in aanloop naar de nieuwe voetbalcompetitie. (Foto: Albert Stolwijk).