Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CARLA SARIS REALISEERT PLAN TUSSEN KERK EN KLOOSTERHOF

Liempde krijgt twee opbaarkamers

MARC CLEUTJENS

,,Waardig afscheid nemen draagt bij aan een goed rouwproces." Dat zegt Carla Saris die eerder dit jaar de opleiding tot uitvaartverzorger succesvol afrondde en medio oktober twee opbaarkamers wil openen in haar woonplaats Liempde. In het pandje tussen dorpskerk Sint-Jans Onthoofding en dienstencentrum De Kloosterhof aan de Dorpsstraat wordt momenteel gewerkt aan de inrichting van de kamers, die straks 24 uur ter beschikking staan van nabestaanden van overledenen.

Veel werkzaamheden zijn al achter de rug in het pand waar eerder onder meer de fysiotherapeuten van Fysio-Team gehuisvest waren. Het dak is vernieuwd, enkele muurtjes zijn net als de toiletgroep verplaatst en leidingen voor een modern koelsysteem zijn gelegd. Vanaf volgende week begint de laatste fase van de verbouwing die over pakweg anderhalve maand afgerond moet zijn. ,,Dan beschikt Liempde zelf over twee opbaarkamers en hoeven mensen niet noodzakelijkerwijs uit te wijken naar elders", zegt Saris.

De Liempdse vult aan dat de voorziening die ze realiseert niet uitsluitend bedoeld is voor het opbaren van overleden inwoners van Liempde; iedereen is welkom. ,,En dan bedoel ik mensen die niet uit Liempde komen maar ook alle gezindten. Het is belangrijk dat familieleden en vrienden waardig afscheid kunnen nemen op een plek die daarvoor is ingericht", meent Saris. De twee opbaarkamers krijgen een natuurlijke uitstraling en moeten een plek worden waar mensen zich thuis en op hun gemak voelen. ,,Afscheid nemen doe je maar één keer en moet goed zijn."

PIËTEITSVOL

Saris raakte geïnteresseerd in de uitvaartbranche toen haar moeder zo'n vier jaar geleden overleed. ,,Dat afscheid was zo bijzonder, alles klopte. Ondanks het verdriet voelde het goed om samen te zijn en was het prettig om nog eenmaal iets over haar te kunnen vertellen." Na een paar maanden besloot ze zich te verdiepen in de uitvaartbranche. ,,Ik doe al 25 jaar vrijwilligerswerk en sta graag voor andere mensen klaar. Zorgen past bij mij en om die reden koos is voor de opleiding tot uitvaartverzorger."

Die werd in het voorjaar na een reeks stages en theorie- en praktijkopdrachten succesvol afgerond. Saris mag zich dus gediplomeerd uitvaartverzorger noemen en is opgeleid om overledenen op een piëteitsvolle manier te verzorgen. ,,Toen het pand van Fysio-Team beschikbaar kwam, heb ik besloten de stap te zetten en een grote wens in vervulling laten gaan. Ik wil in Liempde graag twee opbaarkamers realiseren waar nabestaanden 24 uur per dag terecht kunnen, op een moment dat hen schikt. Met een eigen sleutel krijgen ze onbeperkt toegang."

NAAM?

Saris verwacht de opbaarkamers in de herfst officieel te kunnen openen. Ze bereidt een open dag voor waar publiek welkom is, maar organiseert ook een aparte bijeenkomst voor uitvaartbegeleiders die in de regio werkzaam zijn en van de voorziening gebruik kunnen maken. Een naam voor de voorziening heeft de Liempdse nog niet bedacht. ,,Ik vind een naam waarin het woord mortuarium of rouwkamer staat niet zo mooi", verklaart ze. ,,Bovendien zou ik het leuk vinden als inwoners van Liempde meedenken over een passende naam voor deze plaatselijke voorziening. In elk geval moet er een verwijzing naar Liempde zijn."

Inwoners die een geschikte naam voor het 'rouwcentrum' hebben of Saris op dat vlak tips willen geven, kunnen een kaartje sturen naar haar woonadres: Smaldersestraat 2 in Liempde. Een e-mail sturen mag ook: carla.saris@planet.nl. De inzender van de naam die gekozen wordt, krijgt een cadeautje.

FOTO BOVEN: Carla Saris poseert voor het gebouwtje aan de Dorpsstraat in Liempde, waarin ze momenteel twee opbaarkamers realiseert. De Liempdse voorziening opent medio oktober. (Foto: Peter de Koning).

Gemonde

Mandalacursus

De Gemondse Corrie van de Sande organiseert vanaf september de cursus 'Je bent wat je kleurt'. Deelnemers leren in zestien bijeenkomsten alles over het tekenen en kleuren van mandala's. De mandala's worden thuis getekend en tijdens de bijeenkomst astrologisch uitgelegd aan de hand van de eigen geboortehoroscoop. Meer info: www.corrievandesande.nl.

Lezing dierensporen

Natuurgroep Gestel organiseert dinsdag 6 september een lezing over dierensporen. Annemarie van Diepenbeek laat wandelaars zien hoe ze sporen van dieren kunnen herkennen. Onder de nachtelijke sterrenhemel vinden namelijk miniatuurdrama's, stoeipartijen en feestmaaltijden plaats. De lezing in gemeenschapshuis De Huif te Sint-Michielsgestel start om 20.00 uur. Niet-leden betalen twee euro.

Liempde

Kofferbaksale

Buurtvereniging Looeind organiseert op zondag 4 september van 10.00 tot 13.30 uur weer de jaarlijkse kofferbaksale achter jeugdhuis Pius X aan de Heidonk in Liempde. Ook komt er een inleverpunt voor oude kleding. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de activiteiten van de buurtvereniging. Kijk voor meer informatie op de website www.kofferbaksale-liempde.nl.

Kapsalon Martie

Kapsalon Martie aan de Nieuwstraat in Liempde heet vanaf heden, donderdag 1 september Michéla's Hairstyling. Michéla van der Meulen, die er al ruim tien jaar werkzaam is, heeft de kapperszaak overgenomen van Martie Schuurmans uit Sint-Michielsgestel. Na in diverse kapsalons te hebben gewerkt, begon Schuurmans dertien jaar geleden zijn eigen bedrijf.