'PLAN afhankelijk van vluchtelingen'

Het Collectief neemt tijd voor herinrichting DKA

MARIËLLE WIJFFELAARS

De acht partijen die zijn verenigd in Het Collectief, zetten gestaag stappen in de herontwikkeling van het voormalige milieueducatiecentrum De Kleine Aarde. Op het terrein aan het Klaverblad in Boxtel willen de samenwerkende partijen plannen uitvoeren die passen bij de circulaire economie. De termijn waarop de projecten kunnen gaan starten, is nog onduidelijk en is afhankelijk van de komst van vluchtelingen.

Het Collectief, bestaande uit bouwbedrijf Heijmans, woonstichting Sint-Joseph, Summa College, Helicon Opleidingen, SintLucas, waterschap De Dommel, Maris Projects en de Rabobank, heeft zich inmiddels opgesplitst in werkgroepen die zich allen bezighouden met de diverse plannen die er zijn voor het terrein van De Kleine Aarde. Zo houdt woonstichting Sint-Joseph zich bezig met de bouw van wooneenheden voor diverse doelgroepen en is een afvaardiging van het Summa College bezig met mogelijke praktijklessen die er gegeven kunnen worden.

De plannen worden langzaamaan concreet maar echt spijkers met koppen slaan is er nog niet bij. En dat heeft alles te maken met de onduidelijkheid die er is over de mogelijke komst van vluchtelingen naar De Kleine Aarde. Vorige week maakte burgemeester Mark Buijs in deze krant bekend dat het terrein nog altijd in beeld is voor de opvang van vluchtelingen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers wil echter pas medio september bekijken of vluchtelingen in Boxtel geplaatst gaan worden. Mocht opvang nodig zijn, dan heeft dit zeker gevolgen voor de plannen van Het Collectief. ,,We juichen de eventuele opvang van vluchtelingen zeker toe", meldt directeur Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph. ,,De combinatie met de circulaire economie is er zeker en met name voor het onderwijs liggen er dan kansen." Harm Deiman van het Summa College vult aan: ,,Onze leerlingen leren omgaan met andere culturen en dat is een toegevoegde waarde. Burgerschap wordt steeds belangrijker en voor de studenten is het goed om dit al in een vroeg stadium te leren."

HORECA

Als opvang op De Kleine Aarde níet nodig is, neemt Het Collectief uitgebreid te tijd om de plannen te concretiseren. Volgens zegsman Paul Gosselink zullen activiteiten van De Voedseltuin als eerste tot uitvoer worden gebracht. ,,Dat gaat dan ook meteen wat reuring op het terrein geven", stelt hij. ,,Ook hopen we snel de horeca op te kunnen starten." De werkgroep Horeca is op zoek naar een geschikte exploitant, maar doordat er veel investeringen nodig zijn, zijn kandidaten wat aarzelend. ,,We willen hier de combinatie maken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dus de exploitant moet horeca-ervaring hebben én goed met deze doelgroep om kunnen gaan. Die mensen zijn er , maar de financiën zijn een struikelblok", aldus Gosselink.

Op pagina 21: Het Collectief staat te 'trappelen om te starten'.