Afbeelding
Foto: Henk van Weert

OPPOSITIEPARTIJ CDA IS KRITISCH OVER PROJECT GREENTECH

Raad evalueert stimuleringsbudget

HENK VAN WEERT

De Boxtelse gemeenteraad evalueert dinsdag 6 september de besteding van het stimuleringsbudget waarmee het college van B. en W. al twee jaar de lokale economie een impuls wil geven. De fracties stemden in 2014 ermee in om daarvoor 1 miljoen euro uit te trekken. Later is nog eens ruim twee ton aan het budget toegevoegd. Op dit moment resteert nog een vrij besteedbaar bedrag van 18.500 euro. Dat vier ton is gereserveerd voor Greentech, het innovatieve project waarmee Boxtel groenafval wil omzetten in energie, zorgt voor een 'onaangename verrassing' bij het CDA.

De 400.000 euro die het college van B. en W. heeft bestemd voor Greentech is nog bij lange na niet besteed, zo is op te maken uit het overzicht waarover de raadsfracties zich dinsdagavond buigen. Tot nu toe is iets meer dan 76.000 euro uitgegeven aan de organisatie van netwerk- en informatiebijeenkomsten, projectmanagement en voorbereiding van subsidieaanvragen.

De CDA-fractie stelt bij monde van raadslid Vera Brouns in de afgelopen jaren meerdere malen vragen te hebben gesteld over de geldstromen die jaarlijks richting Greentech gaan. Ook dringen de christendemocraten aan op professionalisering van het project. Die professionalisering is volgens het CDA nodig wil Greentech ook daadwerkelijk van de grond komen. Brouns vraagt ook om duidelijkheid over de plek waar de vergistingsmachine voor het groenafval komt te staan. Een proefopstelling staat nu bij mbo-school Helicon op bedrijventerrein Ladonk.

WINKELS VERHUIZEN

De vier ton voor Greentech is het grootste bedrag binnen het economisch stimuleringsbudget. Daarnaast is 140.000 euro uitgetrokken voor de parkeerproef met blauwe zones in het centrum; dit bedrag is gerelateerd aan de opbrengst uit de parkeerautomaten die de gemeente tijdens die proef misloopt. Zowel om ondernemers uit zogeheten aanloopstraten naar het kernwinkelgebied (Markt, Rechterstraat en Croonpassage) te lokken als voor het aantrekkelijker maken van gevelwanden in het straatbeeld is 100.000 euro vrijgemaakt.

De stichting Centrummanagement heeft 60.000 euro gekregen; daarvan is twee jaar op rij een centrummanager betaald. Het zelfde bedrag is uitgegeven aan het cultuurtraject Branding Boxtel; dat behelsde onder meer de invoering van een nieuwe huisstijl voor de gemeente onder het motto 'Meewerkend Boxtel'. Voor ruim 44.000 euro is de gemeentelijke detailhandel- en horecavisie geactualiseerd.

Kleinere bedragen, variërend van 10.000 tot 25.000 euro, zijn onder meer uitgegeven aan de organisatie van de ZLT Toer, de verbouwing van het VVV-kantoor in 't Hofje, aanleg van glasvezel in het buitengebied en het inhuren van een economisch strateeg.

SCHAATSBAAN

Voor bijna twee ton zijn aanvragen van lokale ondernemers gehonoreerd om het centrum een impuls te geven. Daarbij gaat het onder meer om oertijdmuseum De Groene Poort dat 50.000 euro kreeg om verbindingen te leggen met het centrum. Een plan om een ondernemersplatform op te zetten en een digitale cadeaubon te lanceren is wel omarmd door het gemeentebestuur, maar de 28.000 euro die werden aangevraagd zijn nog niet uitgekeerd omdat de uitwerking nog onvoldoende concreet is.

Bedragen die uiteenlopen van 10.000 tot 23.500 euro gingen naar de organisatie van een nostalgische winterkermis in december 2014, het langer laten branden van de sfeerverlichting tijdens de feestmaanden, publiciteit rondom de spaaractie Boxtelaartjes, de aanleg van een schaatsbaan komende winter en het inzetten van een zogeheten fluisterboot op de Dommel. Over dit laatste plan is elders in deze krant meer te lezen. Daarnaast werden vijftien vouchers van elk duizend euro toegekend voor kleinschalige initiatieven als verfraaiing van de Croonpassage met banners en speeltoestellen, Stapel op Sint en de lancering van de 'Jaskuukskes'.

Bij de evaluatie wordt ook vooruitgeblikt. Het college vraagt de raad voor 2017 nogmaals een ton beschikbaar te stellen voor ondersteuning economische impulsen.

DRIE VERGADERINGEN

De evaluatie van het economisch stimuleringsbudget door de gemeenteraad vindt dinsdag 6 september in de zogeheten reuringruimte op de eerste etage van het gemeentehuis (ingang Dr. Van Helvoortstraat). De openbare bijeenkomst begint om 20.30 uur. Gelijktijdig wordt in de raadzaal het lokale duurzaamheidsbeleid besproken. Voorafgaand aan beide vergadering worden de fracties van 19.30 tot 20.15 uur bijgepraat over de conceptvisie voor de lokale kunst- en cultuureducatie.

FOTO BOVEN: Om de vestiging van restaurant De Rechter in Villa Het Hof mede mogelijk te maken, trok de gemeente Boxtel 12.450 euro uit. Maar ook de verfraaiing van de Croonpassage met onder meer kleurige banieren en kinderspeeltoestellen werd betaald. Het zijn slechts twee van de vele voorbeelden die het gemeentebestuur financieel ondersteunde om het economisch klimaat in Boxtel een impuls te geven. In totaal werd 1,2 miljoen euro uitgegeven. (Foto: Henk van Weert).


Moskeeën en kerken open op monumentendag

Open Monumentendag staat zaterdag 10 en zondag 11 september in het teken van iconen en symbolen. In Boxtel zijn de Sint-Petrusbasiliek, de protestantse kerk, de ridderzaal en kapel van kasteel Stapelen en beide moskeeën open. Op alle locaties wordt uitleg gegeven over symbolen in de diverse religies.

De Sint-Petrusbasiliek en de naastgelegen protestantse kerk zijn beide dagen van 13.00 tot 16.00 uur te bezoeken door belangstellenden. Bij het protestants kerkje aan de Clarissenstaat verzorgen Marten Groen en Ricardo Hanique bovendien een demonstratie letterhakken

Zowel de Marokkaanse al-Fathmoskee als de aangrenzende Turkse Mevlana-moskee, Hoogheem 482 en 483, zijn op 10 en 11 september van 14.00 tot 16.00 uur geopend.

DOOLHOF

Stapelen is alleen zaterdag te bezoeken. Daar is alleen de ridderzaal en de slotkapel toegankelijk. Tussen 10.00 en 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur wordt elk uur verteld over de geschiedenis en de betekenis van het doolhof op de binnenplaats.

Themamiddag
over euthanasie
in Liduina

Wat geeft het leven zin als je aftakelt door ouderdom, ziekte of handicap? In het publieke debat gaat het antwoord meer dan eens gepaard met onderwerpen als euthanasie of hulp bij zelfdoding. De vakgroep geestelijke zorg van Zorggroep Elde organiseert donderdag 29 september de themamiddag 'Lof der onvolmaaktheid'. Gerbert van Loenen is de gespreksleider. Hij is voormalig adjunct-hoofdredacteur van Trouw.

Van Loenen erkent de verworvenheden van de euthanasiewet, maar zet wel vraagtekens bij het huidige maatschappelijke debat over levensbeëindiging. Met actuele en concrete voorbeelden schetst hij hoe de media vaak een oppervlakkige en eenzijdige blik bieden op het euthanasiedebat. Daarbij wijst hij op het risico van een tunnelvisie. ,,Alsof kwetsbaar leven vanzelf de vraag opwerpt of het niet beter voorbij kan zijn." Belangstellenden wisselen tijdens de themamiddag met elkaar van gedachten of er meer mogelijkheden zijn om het leven positief te beleven.

De themamiddag vindt plaats in zorgexpertisehuis Liduina aan de Liduinahof in Boxtel en is toegankelijk voor iedereen. De lezing start om 14.00 uur.