B. EN W. OVER KWESTIE DENNENOORD:

'Zorgwetgeving leidt tot onmogelijke spagaat'

HENK VAN WEERT

Het plan om autistische jongeren te huisvesten in leegstaande gebouwen op recreatiepark Dennenoord in Boxtel, heeft het gemeentebestuur in een onmogelijke spagaat gebracht. Dat antwoordt het college van B. en W. op vragen van Combinatie95, SP en CDA over de afwijzing van het initiatief dat werd gelanceerd door de Osse zorgorganisatie 't Zicht in samenwerking met eigenaar Piet van Erp van Dennenoord.

B. en W. heeft naar eigen zeggen een Salomonsoordeel moeten vellen in de kwestie Dennenoord. En daar zullen andere college in soortgelijke gevallen ook niet aan ontkomen, verwachten de wethouders Peter van de Wiel (Ruimtelijk Beleid) en Marusjka Lestrade (jeugdzorg). ,,De uitkomst zal in alle gevallen zijn dat de gemeente gevoelsmatig haar maatschappelijke verantwoordelijkheid onvoldoende neemt." Zelf heeft het college dit ervaren als een 'afschuwelijke situatie', zo is te lezen in het schriftelijk antwoord aan de drie raadsfracties.

Eind juni wees de gemeente Boxtel de huisvesting van achttien autistische jongeren uit Oost-Brabant af. Enerzijds omdat het niet past in het bestemmingsplan dat geen permanente bewoning op Dennenoord toestaat. Anderzijds omdat de jongeren, als ze eenmaal achttien jaar worden, waarschijnlijk aanspraak zullen maken op de zorgbudgetten die de gemeente beschikbaar heeft vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

DWANGSOM

Een maand na de afwijzing door het college kwam het onderwerp in de publiciteit nadat zorgorganisatie 't Zicht aankondigde de jaarlijkse zomerbraderie van Dennenoord aan te grijpen om promotie te maken voor haar initiatief. Daarbij werd gemeld dat de gemeente positief zou hebben gereageerd op het plan. Op dat moment woonden al vijf jongeren zonder vergunning op het Boxtelse recreatiepark. In een persoonlijk onderhoud met directeur André van de Veerdonk van 't Zicht en eigenaar Van Erp van Dennenoord gaven de twee wethouders aan zich overvallen te voelen door de actie. Onder last van een dwangsom van 10.000 euro per cliënt die extra op Dennenoord zou worden gehuisvest, werd het plan afgeblazen.

Het college droeg de initiatiefnemers ook op om voor de vijf autistische bewoners vóór aanvang van het nieuwe schooljaar elders vervangende huisvesting te vinden. Op verzoek van 't Zicht heeft de gemeente Boxtel die termijn in het belang van de jongeren verlengd tot 1 november.

GÉÉN ZORGSTOP

Wethouder Lestrade benadrukte vorige week dat Boxtel géén 'zorgstop' heeft afgekondigd: ,,In regionaal verband neemt Boxtel zijn verantwoordelijkheid om jongeren met een zorgvraag onderdak te bieden. Maar feit is dat wij op dit gebied verhoudingsgewijs al meer doen dan andere gemeenten."

Door het initiatief van 't Zicht zou het beschikbare Wmo-budget (7,7 miljoen euro voor in totaal bijna 1.700 mensen) te zwaar worden belast. ,,De huidige Wmo-zorg zouden we daarmee niet op niveau kunnen houden. Een ongewenste ontwikkeling", aldus het college. Door de nieuwe financieringssystematiek worden gemeenten bij besluiten over het al dan niet meewerken aan initiatieven als op Dennenoord volgens het Boxtelse college gedwongen rekening te houden met toekomstige zorgbudgetten. ,,En door die afweging komt een gemeente in een lastige positie."

OVERHEVELING TAKEN

Het dilemma waarvoor het college zich geplaatst zag in de affaire-Dennenoord is een rechtstreeks gevolg van de overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeenten, de zogeheten transitie. De Boxtelse CDA-fractie heeft bij haar provinciale en landelijke partijgenoten het probleem aangekaart.