Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WOONUNITS DE TIJVERT OVER EEN MAAND KLAAR

Statushouders klaar voor verhuizing

MARIËLLE WIJFFELAARS

De verbouwing van het BGA-schoolgebouw aan De Tijvert in Boxtel is bijna klaar. Directeur Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph verwacht dat statushouders over een maand hun intrek kunnen nemen in de dertien onzelfstandige woonunits.

De Boxtelse woonstichting heeft inmiddels elf wooneenheden toegewezen aan statushouders, de overige twee zullen deze maand nog worden toegewezen. De statushouders - vluchtelingen die in Nederland mogen blijven en recht hebben op woonruimte - kunnen na de oplevering medio september verhuizen. Het toewijzen van de units was volgens directeur Dekker nog een flinke puzzel. ,,Je moet daarin letten op welke nationaliteiten er bij elkaar zitten, de bewoners moeten wel met elkaar matchen", licht hij toe. ,,De toekomstige bewoners van De Tijvert zijn voornamelijk alleenstaanden, daar leent dit type woning zich ook het beste voor."

Hoewel statushouders over het algemeen zoveel mogelijk verspreid over de gemeente worden geplaatst, juicht Dekker de ontwikkelingen aan De Tijvert toe. ,,Het is fijn om in een keer een aantal statushouders te kunnen plaatsen, dat scheelt voor ons veel in de woningvoorraad." De locatie aan De Tijvert is eigendom van de gemeente Boxtel en wordt de komende tien jaar gebruikt voor de opvang van veelal alleenstaande statushouders. Dekker: ,,Als gezinshereniging plaatsvindt, komt een andere woning uit onze voorraad beschikbaar en kan de leeggekomen woonunit worden toegewezen aan een andere statushouder."

MINDER VERHUIZINGEN

Het aantal statushouders dat jaarlijks in Boxtel geplaatst moet worden, is de laatste tijd flink toegenomen. Volgens Dekker wordt ongeveer 10 procent van de mutaties van woningen toegewezen aan statushouders. ,,Elk jaar zijn er zo'n 350 woningmutaties, dat houdt in dat 35 huizen worden toegewezen aan statushouders. Dat aantal is behoorlijk groot", verklaart Dekker. ,,Het is soms echt lastig om statushouders een passende woning te kunnen toewijzen, dat komt mede doordat het aantal verhuizingen afneemt; mensen blijven langer in hetzelfde huis wonen. Daardoor stagneert de doorstroom en zijn er minder woningen beschikbaar."

Het ombouwen van bestaande panden voor huisvesting zorgt ervoor dat de wachttijd voor een woning bij Sint-Joseph niet oploopt. Door statushouders een onderkomen te geven in bestaande gebouwen, blijven andere huizen beschikbaar voor woningzoekenden. Dekker: ,,De gemeente Boxtel denkt hierin met ons mee. Zo is onlangs een gezin geplaatst in de beheerderswoning bij Pius X in Liempde en wordt onderzoek gedaan naar andere gebouwen die mogelijk in aanmerking komen voor huisvesting van statushouders."

GEZAMENLIJKE KEUKEN

De tweede verdieping van het BGA-schoolgebouw aan De Tijvert 2 is grondig verbouwd en nu bijna klaar voor de komst van dertien statushouders. Het pand bevatte voorheen negen kamers, een paar leslokalen en kantoren. Na de verbouwing zijn er dertien kamers met eigen sanitair, een gezamenlijke woonkamer en een keuken. De bedoeling is dat de locatie wordt gebruikt voor de opvang van alleenstaande statushouders die na gezinshereniging doorstromen naar een andere woning van Sint-Joseph.

FOTO BOVEN: Zicht op het interieur van het voormalige BGA-schoolgebouw aan De Tijvert. Over een maand nemen de eerste statushouders hun intrek in het gebouw. (Foto: Peter de Koning).