Gilde Sint-Joris & Sint-Catharina uit Gemonde heeft zóveel jeugdleden dat ze te weinig gildetenues en attributen heeft voor de kinderen. Daarom probeert de club op verschillende manier geld bij elkaar te sprokkelen. (Foto: Sint-Joris & Sint-Catharina).
Gilde Sint-Joris & Sint-Catharina uit Gemonde heeft zóveel jeugdleden dat ze te weinig gildetenues en attributen heeft voor de kinderen. Daarom probeert de club op verschillende manier geld bij elkaar te sprokkelen. (Foto: Sint-Joris & Sint-Catharina). Foto: Hans van der Schoot

Sint-Joris & Sint-Catharina ontvangt steun Cultuurfonds en Rabobank

Nieuwe tenues voor jeugd Gemonds gilde

Wendy van Lijssel

Waar andere schuttersgilden vaak worstelen met het aantrekken van jonge trommelaars, vendeliers en schutters, heeft het gilde Sint-Joris & Sint-Catharina juist het tegenovergestelde probleem. Met allerlei extra activiteiten is de Gemondse club al enige tijd bezig om geld bijeen te schrapen om speciale vendelvlaggen, gildetrommen en clubtenues aan te kunnen schaffen voor de grote groep jeugdleden die het gilde rijk is.

Eigenlijk heeft Sint-Joris & Sint-Catharina twee problemen die met elkaar verbonden zijn. De vereniging heeft namelijk dusdanig veel jeugdige leden dat er een schromelijk tekort is aan zowel clubtenues als voor jongeren op maat gesneden vendelvlaggen en trommels. Je hoort de club echter niet klagen, want ze zijn erg gelukkig met de jonge aanwas. Intussen is het gilde druk bezig om via fondsen, sponsors en het organiseren van activiteiten financiële steun te vergaren om iedereen lekker - en uiteindelijk ook goedgekleed - mee te laten doen.

Schieten

Het gilde voert al enige jaren een opendeurenbeleid. Ook voor niet leden. ,,Elke twee weken zijn onze leden, maar ook hun vrienden en vriendinnen van 10.30 uur tot 12.00 uur welkom bij ons clubgebouw aan de Kaal Hoefsteeg om kosteloos te komen schieten. Op acht- of negenjarige leeftijd kunnen ze met een speciale laser schieten. Als ze tien jaar zijn, mogen ze handboogschieten en vanaf veertienjarige leeftijd leren we ze de kruisboog en het geweer hanteren", vertelt hoofdman Hans van der Schoot. De gastvrijheid heeft er in geresulteerd dat er naast de 37 volwassen leden, ook 16 jeugdleden onder de 14 jaar staan genoteerd. Naast de genoemde activiteiten wordt er bij het gilde eveneens aan jeu de boules, bazuinblazen, vendelen en trommelen gedaan.

Andere maat

De Gemondse gildejeugdleden willen graag overal aan meedoen. Bij de meeste activiteiten is dat geen probleem. Om de kinderen echter goed te leren trommelen en vendelen, zijn er trommels en vendels met een andere maatvoering nodig dan bij de volwassenen. ,,De gildetrommels en vendelvlaggen voor volwassenen zijn voor jeugdleden veel te zwaar. We hebben slechts twee kleine vendelvlaggen met een embleem en een messingbol. Er staan echter tien jongeren te trappelen van ongeduld. Die willen dolgraag leren zwaaien", aldus Van der Schoot. Datzelfde geldt voor de trommels. Ook is er een gebrek aan passende clubtenues.

Het gilde besloot om zolang dat nodig is de jeugd in zomertenue te hijsen en ze voor het winterseizoen een andere jas te verstrekken dan de volwassenen. Goede raad is in deze namelijk wel duur. Van der Schoot maakte een begroting en kwam uit op een benodigd bedrag van 21.000 euro om de jonge gildeleden er picobello én met passende attributen er bij te laten lopen.

Zoektocht

Sint-Joris & Sint-Catharina is daarom aan de slag gegaan met een zoektocht naar fondsen en sponsors om het luxeprobleem - want in deze tijd is het een zege om als gilde zoveel jeugdleden te mogen verwelkomen - op te lossen. Naast financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, is ook de Rabobank bereid om bij te dragen aan de outfit en de attributen van de jongste leden van het gilde. ,,Van de bank kregen we 500 euro, maar als we zelf activiteiten op poten zetten verdubbelen zij elke keer de opbrengst tot een maximum van 2.500 euro", legt Van der Schoot uit. Die afgesproken regeling is zeker niet aan dovemansoren gericht. Het gilde verkocht eerder hamburgers tijdens de jaarmarkt, organiseerde een jeu de boules toernooi en op zondag 2 oktober is jong en oud vanaf 13.30 uur welkom op de Kaal Hoefsteeg om te komen schieten om zodoende de titel van Gemondse burgerkoning te bemachtigen. En dat is nog niet alles. ,,We zijn ook bezig met het organiseren van een dorpsquiz. Om andere organisaties niet in het vaarwater te zitten, zijn we nu op zoek naar een geschikte datum", ontboezemt Van der Schoot.

De hoofdman hoopt volgend jaar het benodigde bedrag bij elkaar te hebben. Tot die tijd wordt gerouleerd met de beschikbare materialen.