Hans Ruijs (bestuurslid Technische Zaken, links) en voorzitter Hans de Theye van de jubilerende tennisvereniging d'Oggelen in Esch. (Foto: Albert Stolwijk).
Hans Ruijs (bestuurslid Technische Zaken, links) en voorzitter Hans de Theye van de jubilerende tennisvereniging d'Oggelen in Esch. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

LTV d'Oggelen uit Esch viert 40-jarig jubileum

'Club heeft gouden groep vrijwilligers'

CARRY DIRKX

Tennisvereniging LTV d'Oggelen uit Esch viert volgend weekend haar 40-jarig bestaan. Bij de oprichting in 1976 vond menig Esschenaar tennis nog een vreemde bezigheid. Maar dat was snel voorbij en d'Oggelen veranderde in een bloeiende vereniging. ,,Alles klopt. De club deugt gewoon", zegt voorzitter Hans de Theye.

,,Begin jaren zeventig werden volop huizen gebouwd in Esch en kwamen er veel mensen van buiten het dorp in Esch wonen. Die 'buiten-Essche' mensen richtten de tennisvereniging op, met Wim Wolbers als de kartrekker", vertelt Hans Ruijs. Ruijs is bestuurslid, erelid en al zo'n dertig jaar betrokken bij d'Oggelen. ,,Er werd in Esch gevoetbald en gekorfbald. Tegen tennis keken de mensen vreemd aan. Ze vonden het bekakt, vanwege die spierwitte broekjes. Het was een boerendorp, hè. Daarnaast was tennis een dure sport." Toch was dat 'vreemde' er snel af, ook bij Ruijs zelf. ,,Het was een ideale sport voor mensen die het voetbal ontgroeiden. Fysiek kun je tennis langer volhouden."

DIEP IN DE NACHT

Ruijs herinnert zich de begintijd nog. ,,Het paviljoen was een bouwkeet, een soort pipowagen. En er waren twee baantjes. Toen voetbalclub Essche Boys een nieuw paviljoen ging bouwen, kreeg de tennisclub daarin wat ruimte, inclusief twee kleedkamers." Tussen 1985 en 2005 bleef de vereniging constant groeien. Van twee banen ging de club naar vier en in 1995 kwamen er zelfs nóg twee banen bij, van kunstgras. ,,Daarover is tot diep in de nacht vergaderd, want sommige leden wilde gravelbanen."

Inmiddels zijn alle banen van kunstgras, ook omdat het minder onderhoud vergt. Dat onderhoud wordt al veertig jaar gedaan door de 86-jarige Toon van Esch. ,,Buitenstaanders zeggen vaak: 'Het ligt er hier altijd mooi bij'. Dat is de verdienste van Toon", zegt De Theye. Het bijzondere van de club zijn sowieso de leden, zegt hij. ,,We hebben een gouden groep vrijwilligers. Alles wordt meteen opgepakt en geregeld: een bankje opknappen, een slot repareren. We laten niks verslonzen. Het is bijzonder dat we in zo'n klein dorp zo'n mooie club hebben. Iedereen komt graag tennissen in Esch. Bij ons open toernooi hebben we ieder jaar te veel inschrijvingen en moeten we mensen uitloten."

ZWIERENDE LAMPEN

In de winter van 2002 werd het huidige paviljoen gebouwd. Ruijs regelde alles rondom de bouw, samen met Jan van de Bersselaar. ,,Maar eigenlijk verenigde het hele dorp zich", vertelt Ruijs. ,,Zelfs mensen die niet tennisten, kwamen helpen." Het waren de hoogtijdagen van de club, die toen zo'n vierhonderd leden telden. Er waren legendarische feesten tot diep in de nacht, waarbij de lampen aan het plafond zwierden, lacht Ruijs. ,,Dat Richard Krajiceck Wimbledon won, deed het tennis goed", zegt De Theye. ,,Het was hetzelfde effect als nu met autocoureur Max Verstappen: alle kinderen willen karten."

Voor D'Oggelen was het de laatste jaren moeilijk de jeugd binnen te halen. Het ledental daalde tot de huidige 300 leden. De Theye: ,,We zijn lange tijd een club voor voornamelijk ouderen geweest. Maar nu is er weer aanwas van jongere mensen. Die leggen zoveel enthousiasme in het spel; daar word je zelf ook enthousiast van." Wat vinden ze sowieso leuk aan het spelletje? ,,De wedstrijd is pas over als de laatste bal gespeeld is", zegt De Theye. Ruijs: ,,Je kunt je nóg zo goed in de wedstrijd voelen, het kan zomaar weer omkeren. Als je een beetje gedreven bent, kun je er goed je ei in kwijt. Voor mij is het ontspannend."

Zaterdag 10 september is het feest bij d'Oggelen. Vanaf 16.00 uur worden alle leden gehuldigd die veertig jaar lid zijn. Vanaf 20.00 uur is er een dartstoernooi met aansluitend een feest in het paviljoen op het Essche sportpark aan de Witvensedijk. Alle Esschenaren zijn welkom.