Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Chelsey?

Boxtel staat van 2 tot en met 10 oktober in het teken van de Duurzame Week waarin tal van activiteiten worden gehouden, zoals lezingen, workshops en filmvoorstellingen. Niet alleen volwassenen dragen een steentje bij, ook 'groene kinderen' gaan bijdragen. Zoals Chelsey van Driel (16), vierdejaars leerling van het Baanderherencollege in Boxtel en door een van de kartrekkers van de Duurzame Week gevraagd om actief mee te doen.

Hoe duurzaam ben jij, Chelsey? ,,In ons gezin letten we heel goed op de scheiding van afval. Zelf ben ik alert op de etiketten, zodat ik weet of het terecht komt bij oud papier, plastic of restafval. En als ik het niet weet, vraag ik het even aan mijn ouders. Ook probeer ik zoveel mogelijk met de fiets te gaan. Fietsen is heerlijk en gezond. En natuurlijk ook makkelijk als je twee krantenwijken hebt en eenmaal per week folders rondbrengt. Ook als ik ga paardrijden, ga ik op de fiets, ook al is dat soms in Haaren."

Je bent ook vegetariër. ,,Klopt. Een heel bewuste keuze. Ongeveer twee jaar geleden heb ik besloten om helemaal geen vlees meer te eten. Ook geen kip of vis. Waarom? Omdat ik het zielig vind voor de dieren."

Eet de hele familie Van Driel vegetarisch? ,,Nee", lacht Chelsey. ,,Ik ben de enige, maar soms eten we wel met z'n allen vegetarische lasagne omdat dat gewoon erg lekker is. Als de anderen vlees eten, kies ik bijvoorbeeld voor een vegetarische hamburger."

Ben je ook zuinig met energie? ,,Jazeker! Met z'n allen letten we er heel bewust op dat we lampen niet onnodig laten branden. Verder vind ik het belangrijk om niet te lang te douchen. Vorige week stond in de krant dat jongeren soms wel twintig minuten douchen. Ik gebruik een waterdicht klokje dat ik ooit op de basisschool heb gewonnen. Dat kan ik instellen op vijf minuten en als de tijd voorbij is, draai ik de kraan dicht."

De organisatoren van de Duurzame Week Boxtel zoeken meer jongeren zoals Chelsey, die actief een steentje willen bijdragen aan duurzaamheid. Kinderen en tieners die willen meedoen, kunnen zich aanmelden bij Nadja van Berkel via e-mail: naddie@wxs.nl. Vermeld naam, leeftijd en telefoonnummer. Kinderen kunnen ook met vriendjes meedoen óf de hele klas inschakelen. (Foto: Peter de Koning).