Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GROTE DELEGATIE NAAR TU EINDHOVEN

Combinatie95 maakt kennis met voetbalrobots

De politieke groepering Combinatie95 houdt zaterdag 10 september een excursie naar de TU Eindhoven voor een kennismaking met robottechnologie. Omdat aan de excursie tachtig deelnemers kunnen meedoen, kunnen ook niet-partijleden zich aanmelden en meereizen naar de TU/e.

De technologische ontwikkeling van de maatschappij gaat razendsnel. Robots nemen een deel van het werk over. Dat varieert van het doen van simpele werkzaamheden tot het uitvoeren van complexe operaties. Daarnaast spelen robots ook een steeds groter rol in de automotive industrie en voetballen ze zelfs tegen elkaar. De TUe is in de ogen van Combinatie95 een bakermat van deze ontwikkelingen. De partij biedt belangstellenden op 10 september gelegenheid een kijkje te nemen in deze toekomstgerichte wereld.

,,Elk jaar organiseert Combinatie95 een informeel uitje voor haar leden en partners", legt Karel Voets uit. ,,Bij de TU/e wordt eerst uitleg gegeven over Tech United, het robotvoetbalteam dat er in slaagt elk jaar beter te gaan voetballen. Tech United doet jaarlijks met twee teams mee aan de internationale Robocup. Een team met autonome voetbalrobots en een team met autonome zorgrobots nemen het dan op tegen robots van andere universiteiten."

WERELDTITELS

Tech United heeft met de voetbalrobots al drie wereldtitels behaald: in 2012 (Mexico), 2014 (Braziliƫ) en 2016 (Leipzig). De zorgrobots werden dit jaar Europees kampioen. Een wereldtitel zat er nog niet in, maar met de robots Amigo en Sergio behaalde het team tijdens het WK RoboCup in Leipzig de tweede plek.

Na de uitleg door teamchef Harrie van de Loo uit Liempde, gaan de voetbalrobots hun techniek en vaardigheden live demonstreren. Een tweede programma onderdeel gaat over allerlei automotive-ontwikkelingen. Het gaat dan over technische mogelijkheden en snufjes die hun intrede in de autosport doen en over enige tijd standaard in auto's zitten.

De excursie bij de TUe begint 10 september om 15.00 uur en duurt twee uur. Vervoer naar Eindhoven is als keuze per fiets, trein of via carpoolen. Meer informatie en aanmelding bij Karel Voets, e-mail karelvoets@gmail.com of telefoon (0411) 63 26 63.

FOTO BOVEN: Het robotvoetbalteam van de TU/e onder leiding van Harrie van de Loo was ook al eens te gast in Boxtel. Leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum kregen een spectaculaire demonstratie voorgeschoteld in de Bracbantzaal van de school. (Foto: Albert Stolwijk).