Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

VOETBALLER TEKENT CONTRACT BIJ DUNDEE UNITED FC

Schotse uitdaging voor Van der Struijk

MARC CLEUTJENS

Of Frank van der Struijk (31) zaterdag 10 september al debuteert voor Dundee United is nog niet bekend. Wel staat vast dat de voetballer uit Lennisheuvel maandag een eenjarige verbintenis met de Schotse club heeft getekend en veel zin heeft in een nieuwe sportieve uitdaging. Van der Struijk vertrok bij Willem II, waar zijn contract niet werd verlengd en zocht lange tijd naar een nieuwe club. ,,Ik heb serieus overwogen om naar de hoofdklasse te gaan of zelfs te stoppen."

Dundee United toonde enkele weken geleden serieuze belangstelling voor Van der Struijk; coach Ray McKinnon gaf op de website van de club aan erg gecharmeerd van de ervaren verdediger die bijna driehonderd wedstrijden in de eredivisie speelde. ,,We hebben ons huiswerk goed gedaan en zien in Van der Struijk een ervaren speler die verdedigend prima uit de voeten kan", aldus McKinnon.

Zondag vertrok Van der Struijk, die vanuit de jeugd van ODC naar Willem II ging, naar Schotland om de laatste details van zijn contract te bespreken. ,,Ik heb vanochtend al met de groep meegetraind en teken mijn contract vanmiddag", vertelde de voetballer uit Lennisheuvel maandagmiddag. ,,Dundee United is een mooie club met veel traditie die graag wil promoveren naar de Schotse Premier League. Het stadion is ongeveer net zo groot als dat van Willem II en de sfeer is goed. Het is een warme club, de mensen zijn vriendelijk en staan voor je klaar."

HECTISCH

Van der Struijk is opgelucht dat hij op de valreep - de spelersmarkt sluit op 1 september - een nieuwe werkgever heeft gevonden. Terugkijkend naar zijn laatste maanden bij Willem II, die moest strijden voor lijfsbehoud en via de nacompetitie een plek in de eredivisie behield, valt het woord hectisch. ,,Het liefst was ik in die periode bij Willem II gebleven", vertelt hij. ,,Het ideaalbeeld was mijn contract met twee jaar verlengen en daarna bij de club in een andere functie aan de slag gaan."

Het liep anders. ,,Toen duidelijk werd dat Jurgen Streppel vertrok, waaide er een andere wind bij Willem II en moest ik ineens via een artikel in de krant vernemen dat mijn contract niet verlengd zou worden. Daar ben ik best boos over geweest", blikt Van der Struijk terug. ,,Daarmee brak een nogal onzekere tijd aan." De voetballer uit Lennisheuvel stond in de belangstelling van enkele eredivisieclubs en formaties uit de Jupiler League. ,,Maar die interesse sloot niet goed aan bij mijn ambities."

STROOMVERSNELLING

Het gevolg was dat Van der Struijk lange tijd in onzekerheid verkeerde. ,,Ik heb serieus overwogen om naar de hoofdklasse te gaan of zelfs te stoppen. En natuurlijk stond een avontuur in het buitenland ook op mijn verlanglijstje." Zijn conditie hield hij op peil bij ODC in Boxtel. ,,Ik kon ook bij Willem II blijven trainen, maar moest dan meedoen met de beloften en spelers van de A1 en de B1. Daar had ik niet zoveel zin in. Bij ODC speelt mijn broer Dirk en kon ik trainen en spelen met veel van mijn Boxtelse vrienden."

En toen was er Dundee United. Via voormalig Willem II-teamgenoot Nick van der Velden, die hier al actief is, kwam deze Schotse club in beeld. ,,Nick heeft vaak genoeg aangegeven dat ik die kant op zou moeten komen. Uiteindelijk heeft Dundee United me gebeld en bleek van serieuze belangstelling sprake. Ineens bevond ik me in een stroomversnelling en ligt de uitdaging nu in Schotland." Naast Van der Velden bestaat de selectie van Dundee United voornamelijk uit Schotse voetballers die hun mannetje staan in een fysiek sterke competitie. ,,Ik heb er veel zin in om bij Dundee aan de bak te gaan. Ik ga spelen met nummer 20, een nummer dat ik vroeger ook droeg bij Willem II."

VERHUIZEN

Met een eenjarig contract op zak, gaat Van der Struijk de komende weken op zoek naar geschikte woonruimte in of nabij Dundee. De stad is vanaf Schiphol direct bereikbaar of kan via een vlucht op Edinburgh binnen een uurtje bereikt worden. ,,Het is de bedoeling dat mijn vrouw en kinderen ook in Dundee komen wonen en we herenigd worden." Lachend: ,,De kinderen hebben we dat wel eventjes uit moeten leggen. Ze krijgen alle ruimte om afscheid te nemen van hun klasgenootjes voordat ze vertrekken. Een van mijn zoontjes vroeg of hij de Playstation toch ook mee mocht nemen. En we hebben verteld dat ze hun vriendjes ook via Facetime kunnen blijven zien. Bedenk dat we naar Schotland gaan, we gaan niet naar de andere kant van de wereld."

Toch is de overgang een hele stap. Maar met een buitenlands avontuur gaat een voetbalwens van Van der Struijk beslist in vervulling. Of hij langer wil blijven? ,,We hebben met Dundee United afgesproken dat we in het contract nog geen optie opnemen voor een langere verbintenis. Na verloop van tijd gaan we met elkaar om tafel en zullen we zien hoe het gaat. Nu ben ik vooral blij met een nieuwe club, die speelt voor veel publiek in een stadion waar de sfeer altijd goed is."

FOTO BOVEN: Frank van der Struijk is deze week verhuisd naar Dundee United in Schotland. De voetballer is afkomstig van Willem II en speelde ook voor Vitesse. (Foto: Marc Cleutjens).

FOTO ONDER: In 2003 maakte Van der Struijk de overstap van ODC naar Willem II. (Foto: Piet van Oers).

Afbeelding