Afbeelding
Foto: Hans Verberk

VAARTOCHT IN HET DONKER OP 10 SEPTEMBER

Rondje Boxtel by night
hoogtepunt voor Pagaai

HENK VAN WEERT

De boten waarmee De Pagaai het water op gaat, hebben geen mast. Toch moeten de leden van de Boxtelse kanovereniging in het weekeinde van 10 en 11 september 'alle zeilen bijzetten'. ,,Rondje Boxtel by night betekent voor ons twee dagen de handen uit de mouwen steken. Want om de vaartocht op zaterdagavond in goede banen te leiden, dient veel werk verzet te worden. Maar dat doen we graag voor hét evenement van het jaar."

Frans van de Wiel, die voor De Pagaai de publiciteit voor zijn rekening neemt, weet het als geen ander. Rondje Boxtel by night dat nu alweer voor de zestiende keer wordt gehouden, is een echte publiekstrekker. ,,Het is ooit begonnen als een interne clubavond. Maar de vaartocht met verlichte kano's trok al snel de belangstelling van anderen en zo groeide het evenement uit tot onze grootste activiteit."

,,We beginnen met circa vijftien leden op zaterdagochtend al met de voorbereidingen", vertelt clublid Theo Brusselers. ,,Op alle bruggen wordt verlichting aangebracht zodat als de duisternis invalt er een heel bijzondere sfeer op het water ontstaat. Maar ook de kano's zelf worden met verlichting uitgerust. En daags na de vaartocht zijn we opnieuw druk bezig om alles weer op te ruimen natuurlijk."

Tijdens de Dommelvaartocht in het donker krijgt De Pagaai assistentie van duikclub Marlin Divers. Zij posteren zich bij de glijgoot van de stuw onder de brug in de Mgr. Wilmerstraat. Want dat blijft nu eenmaal een plek waar het nogal eens voorkomt dat een boot omslaat en de inzittenden te water raken.

SUP'ers

Inmiddels hebben zich al 115 mensen aangemeld voor de negen kilometer lange peddeltocht in het donker op zaterdag 10 september. ,,We gaan sowieso met 54 kano's het water op. Maar dat worden er ongetwijfeld meer. Ervaring leert dat in de laatste twee weken de meeste mensen zich inschrijven. Vorig jaar hadden we 185 deelnemers, maar het maximum is tweehonderd. We huren dertig extra boten bij", zegt Eric van Antwerpen, die in maart van dit jaar samen met anderen het feestcomité vormde dat invulling gaf aan het 25-jarig bestaan van De Pagaai. ,,Maar mensen die zelf een boot hebben, kunnen altijd nog aansluiten. Daar staat geen limiet op."

Naast kanoërs doen deze keer ook Stand Up Paddlers ofwel SUP'ers mee, weet Brusselers. ,,Dat zijn mensen die peddelen op een soort surfplank. Je ziet ze onder meer bezig op de IJzeren Man in Vught. Leuk dat zij nu ook naar Boxtel komen. Is toch weer eens iets anders. Zij hebben wel een extra handicap, want ze kunnen niet staand onder de bruggen door of de glijgoot passeren."

TUINVERLICHTING

Door de jaren heen versieren mensen die aan de oever van de Dommel wonen steeds meer hun tuin op de avond dat het Rondje Boxtel by night wordt gevaren. ,,Met name bij de Raapakkerbrug ter hoogte van de Raaphof is het altijd feest", glundert Van de Wiel. ,,Daar wordt zelfs een drijvende bar ingericht..." De Pagaai hoopt dat deze keer nóg meer oeverbewoners hun tuin verlichten. ,,Op sommige plekken klinkt zelfs muziek", Van Antwerpen. ,,Zelf zorgen we daar ook voor. Langs het Afwateringskanaal en nabij de Dommelbrug over de rijksweg A2 hebben we geluidsboxen geplaatst. Maar ook klinkt live muziek: The Ducktownband speelt voor vertrek bij ons clubhuis aan De Voetboog."

De boten vertrekken tussen 20.30 en 21.00 uur vanaf De Pagaai; de eerste peddelaars worden rond 23.30 uur terug verwacht. Dan staat een barbecue klaar. Mensen die mee willen varen en geen eigen kano hebben, kunnen zich tot en met vrijdag 9 september aanmelden via e-mail: info@depagaai.nl en betalen 7,50 euro. Wie zelf een boot heeft, betaalt twee euro minder en kan tot aan het moment van vertrek aansluiten; voorwaarde is wel dat de boten verlichting voeren.

FOTO ONDER: Verlichte kano's voorafgaand aan het vertrek van Rondje Boxtel by night in 2015. (Foto: Hans Verberk).