Toos van den Biggelaar (links) en Riet Verhoeven toonden in juni aan dat delen van de straat  Nieuwe Erven in slechte staat zijn. (Foto: Peter de Koning).
Toos van den Biggelaar (links) en Riet Verhoeven toonden in juni aan dat delen van de straat Nieuwe Erven in slechte staat zijn. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DISCUSSIE OVER WEGENONDERHOUD LIEMPDE

Boxtel nuanceert kritiek op toegankelijkheid

MARC CLEUTJENS

Het gemeentebestuur van Boxtel juicht de komst van het burgerinitiatief Rolstoel Proof Liempde toe, maar zet tevens vraagtekens bij de soms ferme kritiek die de fractie van politieke partij Combinatie95 eerder heeft geuit over het onderhoud aan bestratingen en voetpaden. ,,Wij herkennen ons niet in de kritiek en de sceptische reacties over de aandacht die wij besteden aan het wegenonderhoud in Liempde", reageert het college van B. en W.

Combinatie95 sprak in juni van een 'zeer breed gedragen irritatie over de enorm slechte toegankelijkheid van het openbaar gebied'. De partij gaf aan dat in haar ogen een flinke inhaalslag nodig is en werkt met anderen mee aan een reeks 'verbetervoorstellen'. Het gemeentebestuur van Boxtel kan instemmen met een burgerinitiatief waarmee inwoners zelf meewerken aan een verbetering van de woon- en leefomstandigheden. Dat echter sprake zou zijn van ernstige tekortkomingen, zoals Combinatie95 schetst, weerspreekt Boxtel.

Het gemeentebestuur verwijst onder meer naar de aanpak van de verkeersoverlast in de Boxtelseweg, Nieuwstraat en Barrierweg, waar in samenspraak met bewoners oplossingen zijn bedacht en uitgevoerd. Verder worden in Liempde alle verhardingen geïnspecteerd, beoordeeld en onderhouden in het kader van het groot onderhoud. ,,Wij achten het correct om aan te geven dat niet alles wat in de volksmond wordt geschaard onder achterstallig onderhoud aan te merken is als een onderhoudssituatie", stellen B. en W.

Soms gaat het om de inrichting van het openbaar gebied die niet alleen door onderhoud op te lossen is en waarvoor in de begroting geen geld beschikbaar is. Bomen in verharde bermen zorgen voor hinder, onder meer in de Roderweg. Op veel plekken is sprake van forse schade door 'wortelopdruk' van bomen. Hierdoor ontstaat voortdurend schade aan bestrating. De gemeente werkt aan een meerjarenplan bomen om te komen tot maatregelen, onder meer in De Kleuskes.

Het gemeentebestuur geeft aan blij te zijn met het burgerinitiatief en heeft de wijkmakelaar in contact gebracht met de initiatiefnemers. Samen kunnen probleemlocaties voor de toegankelijkheid en begaanbaarheid voor minder mobiele inwoners geïnventariseerd en vervolgens aangepakt worden.

FOTO ONDER: Toos van den Biggelaar (links) en Riet Verhoeven toonden in juni aan dat delen van de straat Nieuwe Erven in slechte staat zijn. (Foto: Peter de Koning).