Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZOMERSE Kindervakantieweek Liempde en Esch

Zweten en zwoegen op houten paleizen

Carry Dirkx • Lonneke Hoondert

Jente Kastelein (8) uit Liempde weet prima hoe ze een stuk hout recht af moet zagen. ,,Kijk, je moet ervoor zorgen dat je de plank recht houdt." Het jonge timmertalent is één van de honderden kinderen die in Liempde de hamer en zaag ter hand nemen om een bouwdorp vol droompaleizen uit de grond te stampen achter jeugdhuis Pius X aan de Heidonk. In Esch verrees op een veld aan de Venakkers eveneens een complete houten 'stad'.

Dat het thema van de kindervakantieweek in Liempde 'Op z'n kop in de piste' is, kan bijna niet gemist worden. Een groot blauw-geel gestreept feestpaviljoen doet dienst als circustent, op een grasveld is een piste uitgezet en er staat een groot kanon op het terrein, waarmee dinsdagochtend tijdens de opening een clown werd afgeschoten.

Op het terrein achter Pius X bouwen bijna driehonderd kinderen drie dagen lang hun eigen hutten. ,,Mijn bouwsel heeft twee glijbanen. Je kunt het zo groot maken als je wil en het leuke is dat je alles zelf mag bedenken", glundert Freek Verkuijlen (7). En dat de jeugdige timmerlieden werkelijk overal aan denken, is te zien aan hun aandacht voor detail. Een geïmproviseerde brievenbus van een oude schoenendoos, deuren met scharnierwerk die echt open en dicht kunnen en loopbruggen worden door de ijverige kinderen aan de hutten vastgetimmerd. ,,Maar eigenlijk kan het dorp nog wel wat kleur gebruiken", vertelt Jente. ,,We krijgen nog allerlei stoffen, dus dan kunnen we felgekleurde gordijnen maken."

Loe van Houtum (13) genoot altijd van bouwdorp, maar sinds hij op de middelbare school zit mag hij eigenlijk niet meer meedoen. Daar weet hij wel wat op. ,,Ik ben nu vrijwilliger. Dan kan ik tóch gewoon bouwen en tegelijkertijd geef ik tips aan de jongere kinderen."

De Liempdse kindervakantieweek beleeft morgen de grote finale. Dan krijgen de kinderen circusworkshops van professionele circusartiesten en voeren ze zelf van 14.30 tot 15.30 een voorstelling op in de piste. Daarna mogen Liempdenaren een kijkje nemen in het zelfgebouwde dorp.

OP DE CAMPING

Bouwdorp Jesch stond dit jaar in het teken van de camping. En dus was er een zwembad 'in onderhoud' en een heus animatieteam. Het waren de extra's in een programma dat al jarenlang hetzelfde succesvolle stramien volgt. Op maandag wordt er vooral veel getimmerd. Samen met een paar vriendjes, of met de hele klas, bouwen de kinderen een hut van pallets en ander hout. Ook wordt die eerste dag de nieuwe burgemeester van Bouwdorp gekozen. Dit jaar de 11-jarige Teun van Heeswijk. ,,Ik ga vooral plezier maken en timmeren. En ik mag het kampvuur op woensdag aansteken", zei hij.

Dinsdag worden de hutten versierd en verder uitgebouwd met 'chill'-banken of een extra verdieping. En het is de dag waarop er friet wordt gegeten. Omdat het erg warm was, besloot het animatieteam waterspelletjes te organiseren: waterballonnen gooien, met waterpistolen schieten of gewoon elkaar nat gooien. Tussendoor waren veel kinderen te vinden in de knutseltent en bij de poppendokters, die dit jaar eveneens voor het eerst op Bouwdorp waren. Deze twee onorthodoxe dokters zorgden voor plezier bij de kinderen, omdat niet alleen de poppen pleisters en prikken kregen, maar ook de kinderen zelf.

Woensdag is marktdag. Alle kinderen krijgen dan een pakketje Bouwdorp-geld - JEScho's - waarmee kinderen spulletjes, snoepjes en diensten van elkaar kunnen kopen. Er werden nagels gelakt, frietchipjes verkocht en haren ingevlochten. De organisatie van Bouwdorp was zeer tevreden over deze warme Bouwdorp-editie.

BOVENSTE FOTO: Kinderen kregen in Esch allerlei tips om hun droomhut te kunnen bouwen. (Foto: Peter de Koning).

Zagen en timmeren is niet louter een 'jongensding'. Liempdse meiden deden niet onder voor 'de mannen'. (Foto: Lonneke Hoondert)
Voorzitter Mieke Beerens van stichting Jeugdvakantieweek Liempde nam maandagavond in jeugdhuis Pius X een bijdrage van 500 euro in ontvangst van het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt. (Foto: Albert Stolwijk).
Afbeelding