Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Gemeente enthousiast over initiatief Strik Recreatie

Boxtel krijgt eigen 'Dommelcruise'

Lonneke Hoondert

Geruisloos over de rivier de Dommel glijden langs de Sint-Petrusbasiliek, kasteel Stapelen en andere Boxtelse hoogtepunten. Met de kano kan het al, maar als het aan Rob Strik van kanoverhuur Strik Recreatie ligt, is het straks ook mogelijk om met een zogeheten 'fluisterboot' de Boxtelse wateren te verkennen.

Tijdens zo'n vaart in een 'stille' elektrische sloep blijft het niet alleen bij genieten van alle onverwachte inkijkjes die een tocht vanaf het water biedt. De schipper vertelt opvarenden daarnaast allerlei wetenswaardigheden over de cultuurhistorie van Boxtel. Een waardevolle aanvulling voor het Boxtelse centrum, vindt Strik en de gemeente Boxtel deelt die mening. Centrumwethouder Eric van den Broek heeft toegezegd 11.000 euro te willen investeren in het project vanuit het gemeentelijk stimuleringsfonds voor ondernemers. Daarvan moet Strik 5.500 euro terugbetalen als de fluisterboot een succes blijkt te zijn. Het bedrag is nog niet beschikbaar gesteld. ,,We hebben deze subsidie niet zomaar aangevraagd", vertelt de kanoverhuurder. ,,Het centrum van Boxtel is toe aan herontwikkeling en we wilden graag iets doen waardoor het dorp aantrekkelijker wordt voor toeristen."

Om zijn droom te verwezenlijken heeft Strik een behoorlijk lange adem moeten hebben. Met name wat betreft het vergunningtraject. ,,Ik speel al vijf jaar met het idee", zegt hij. De verhuurder ging rond de tafel met waterschap de Dommel, gemeente Boxtel en vertegenwoordigers van Het Groene Woud en Brabants Landschap. Inmiddels heeft het waterschap de benodigde vergunning om met de sloep op de Dommel te varen verleend. Bijzonder, want op dit moment is gemotoriseerd vaarverkeer verboden op het Boxtelse gedeelte van de rivier.

Dommelcruise

In tegenstelling tot de kanoverhuur zal de 'Dommelcruise', zoals Strik het noemt, toegankelijk zijn voor alle doelgroepen. ,,Het zijn óf sportievelingen óf jonge gezinnen die een kano huren bij ons. Maar er is ook een doelgroep die wel wil genieten op het water, maar liever niet in een kano stapt," aldus Strik.

De historische rondvaarten die Strik wil gaan aanbieden bieden plaats voor ongeveer tien personen. ,,Ik ben op zoek naar een cabrio-sloep, zodat opvarenden uit de wind kunnen zitten. Maar we zitten nog in zo'n pril stadium, dat ik eigenlijk nog niet veel kan zeggen over de concrete invulling", benadrukt hij. ,,Ik moet de boot zelfs nog aanschaffen en zoek ook nog een goede plek om 's nachts de sloep veilig aan te kunnen leggen." De Boxtelaar denkt aan een vaartuig tussen de 5,5 en 7 meter die, onder leiding van een schipper, op en neer vaart van de opstapplaats bij lunchroom Meneer van Dommelen tot aan de Boxtelse buitengebieden.

En het uitzoeken van een juiste sloep is best een technisch verhaal, zegt Strik. ,,Eerder mochten gemotoriseerde boten niet zomaar varen op de Dommel in Boxtel. Ik ben nu samen met het waterschap aan het bekijken welke fluisterboot het moet worden. Daarbij letten we op diepgang, stroming en de hoogte en breedte van de Boxtelse bruggen."

FOTO BOVEN: Tijdens de Boxtelse Herfstfair in 2013 voer er bij hoge uitzondering een sloep over de Dommel. Van daaruit werden opvarenden getrakteerd op bijzondere inkijkjes vanaf het water. Als het aan Strik Recreatie ligt, is dat straks ook mogelijk op hun toekomstige fluisterboot. (Archieffoto: Peter de Koning).

Gemonde

Excursies Haanwijk

Landgoed Haanwijk is zondag 11 september tussen 10.00 en 16.00 uur geopend. Natuurgidsen geven tussen 11.00 en 13.00 uur rondleidingen. Ook is een imker aanwezig. Om 11.00 uur kan men opstappen voor een rondvaart op de Dommel. Die kost 9 euro, beschermers van Brabants Landschap betalen 6 euro. Aanmelden kan via www.vestingfietsen.nl.