Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Organisator Leenders steekt evenement in ander jasje

Slowlands: festivalfood én grote namen

Lonneke Hoondert

,,Het wordt zoveel beter dan vorig jaar", glundert René Leenders. Wat betreft oppervlakte levert Slowlands ten opzichte van landgoed Velder, waar het festival vorig jaar neerstreek, in. Leenders is er niet rouwig om. Sterker nog, de organisator van het belevingsfestival heeft het terrein aan de Van Salmstraat zelfs zo afgebakend, dat het nóg iets knusser aandoet. Maar waar aan ruimte wordt ingeleverd, is de opzet juist grootser dan ooit.

Drie dagen lang staat komend weekeinde niet alleen in het teken van grote artiesten als de muzikanten Niels Geusebroek, Lucas Hamming, Diggy Dex en Kenny B., bezoekers kunnen óók genieten van hoogstaand 'festivalfood'. Op Slowlands is er geen sprake van lauw, smakeloos festivalbier. Liefhebbers tappen hun eigen speciaalbieren uit de Wall of Beer - een vrachtwagentrailer met zestien biertaps gevuld met kwaliteitsbieren - of kiezen één van die andere veertig bijzondere bieren die in de 'Biergarten' op fles staan. In die Boxtelse variant op de Duitse biertuin zitten overigens nóg eens vier speciale pinten op de tap. Waaronder De Goedsack van Boxtelse brouwerij De Gaperd, die dit jaar meedingt naar de titel van 'Brabants Lekkerste Bier'. ,,Er zit geen 'supermarktbier' tussen. Onze biersommelier Stephan Vogels van De Gaperd heeft met zorg al deze dranken uitgezocht", zegt Leenders.

In de zogeheten 'wine-area' kunnen degenen die niet van bier houden, proeven van veertig verschillende soorten wijn die werden geselecteerd door sommelier Wouter Bensdorp.

Kreeft

Ook kleffe friet of een zompige loempia hoeven de bezoekers van Slowlands niet te verwachten. ,,We zetten echt in op een festival waar het niveau wat betreft eten en drinken hoger ligt dan bij andere evenementen", benadrukt Leenders. In een grote circustent is pop-uprestaurant Slowtown gevestigd. Daar kunnen festivalgangers onder meer kiezen uit kreeft, carpaccio, zalm, oesters en Iberico-ham. Al dat lekkers ligt uitgestald in houten vitrines. ,,Op de kop getikt tijdens de inboedelveiling van de La Place in 's-Hertogenbosch", glundert de organisator.

Na het succes van vorig jaar keren het barbecueplein en de festivalslagerij, waar bezoekers pakketten vlees voor op de grill kunnen aanschaffen, terug. Ook zullen verschillende foodtrucks hun opwachtingen op het terrein maken.

Muziek

In tegenstelling tot de editie van vorig jaar verrijst er een buitenpodium van veertig meter breed en twaalf meter hoog. De rapper Diggy Dex en de Nederlandse band Handsome Poets zijn de grote publiekstrekkers van vrijdag 2 september. Zaterdag 3 september zijn dat de rocker Lucas Hamming, de immens populaire Niels Geusebroek en zanger Kenny B. die vorig jaar een megahit scoorde met het nummer 'Parijs'.

Het immense podium huisvest de bijbehorende 'grote' artiesten, maar ook voor de minder bekende bands en liedjesschrijvers is ruimte op Slowlands. Zo is er een bühne voor singer-songwriters en een 'starterstage' voor opkomende bands. En voor degenen die liever losgaan op dancemuziek of juist willen dansen op dubstep-, reggae- of dancehallmuziek zijn er nóg twee podia; de bekende deejaystage - dat ieder jaar gebruikt wordt voor de Dijkhuizen Beachbreak op de Boxtelse Markt en waar op Slowlands onder meer deejay La Fuente zal draaien- én het inmiddels razend populaire Boomshakalak Soundsystem, dat eerder al op Paaspop, Lowlands en Extrema Outdoor stond.

De zondag van Slowlands, op 4 september, is door festivaldirecteur Leenders omgedoopt tot familiedag. Dan spelen onder meer lokale bands zoals Acting the Maggot en Galactic Lo-Fi Orchestra. ,,Zaterdag ligt de nadruk op het muziekprogramma, maar zondag is echt gereserveerd voor families. Er is een springkussen én een minitrein. Die is gemaakt door een man uit Groningen. Er wordt een heel railparcours aangelegd."

Verkeer

Om al het festivalverkeer in goede banen te leiden, sluit de gemeente Boxtel vanaf vandaag tot en met zondag 4 september enkele wegen af. Alleen bestemmingsverkeer is dan toegestaan. Het gaat om de Van Salmstraat vanaf de Kruisbroeksestraat tot aan de Mijlstraat en de Ladonkseweg vanaf de Kruisbroeksestraat tot aan de Van Salmstraat.

Festival Slowlands vindt op vrijdag 2 september, zaterdag 3 september en zondag 4 september plaats aan de Van Salmstraat in de spoorzone. Parkeren kan op beide Q-Parkterreinen voor en achter het NS-station en in het weekeinde stelt Bosch Rexroth haar parkeerterrein beschikbaar. Voor meer informatie: www.slowlands.nl.

FOTO BOVEN: De voorbereidingen voor Slowlands zijn in volle gang. Organisator Leenders helpt mee met de opbouw. Morgen barst het festival écht los.