Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BEURS 'JACHT & BUITENLEVEN' TREKT RUIM 12.000 BEZOEKERS NAAR LIEMPDE

Landgoed Velder drie dagen lang domein van jagers

HENK VAN WEERT

Altijd was het Liempdse landgoed Velder al in trek bij jagers. Prins Bernhard kwam er graag en vaak om met de familie Van Boeckel om fazanten, hazen en ander wild te schieten. Jagers wisten Velder ook afgelopen weekeinde te vinden voor de zesde editie van de beurs Jacht & Buitenleven. Die vond voor de eerste keer op het Liempdse landgoed plaats en trok ruim twaalfduizend bezoekers.

Indrukwekkend was zondagmiddag de demonstratie van een slipjacht. Een fietser sleepte aan een touw een koeienpens over evenemententerrein. Even later volgde een meute jachthonden met in hun kielzog een aantal ruiters. Het schouwspel trok veel bekijks. Maar het was slechts een van de vele onderdelen van de beurs Jacht & Buitenleven. In de stands vonden bezoekers meerdere verkopers van geweren en van toebehoren voor de jacht. Van kleding tot gereedschappen. Maar ook konden mensen proeven van tal van gerechten die waren bereid door topkoks. Ook werden diverse lezingen en discussies gehouden. Een daarvan stond onder leiding van Roelof Hemmen, die eerder dit jaar stopte als nieuwslezer bij RTL Nieuws. Bij hem kwamen voor- en tegenstander van de terugkeer van de wolf aan het woord.

Erik de Haas en Ingrid Kamps keken hun ogen uit. ,,Vorig jaar bezochten we deze beurs ook al, maar in Rosmalen was het grotendeels overdekt. Het is fijn dat nu gekozen is voor een locatie in de buitenlucht", vertelde Erik, die in Rotterdam woont. ,,We zijn hier vooral omdat een vriend van ons een stand bemant. Maar ik oriënteer me ook op de jacht." Hij wijst naar Puk, de Duitse staander die hij aan de riem bij zich heeft. ,,Het is immers een echte jachthond. En daar wil ik graag iets actiefs mee gaan doen."

Ingrid vult aan dat zij en Erik toch vooral voor een dagje uit naar Brabant zijn gekomen. ,,We willen hier vooraf wat sfeer proeven en dat zal beslist lukken. Dit landgoed is een prachtige plek voor zo'n beurs. En we zullen best nog een enkele leuke koopjes op de kop tikken", zegt ze, blikkend in het aanbod van een stand vol hoeden en poncho's.

SCULPTUURZAGEN

Jan en Dyan Kreijveld uit Boxtel hadden zich iets anders voorgesteld bij Jacht & Buitenleven. ,,Alles wat je hier ziet heeft toch vooral met de jacht te maken en daar heb ik nu eenmaal niets mee", zei Jan. Dyan knikte: ,,Ik had verwacht dat hier ook natuurproducten als honing en zelfgemaakte jam zouden worden verkocht. Maar ik heb in ieder geval wel een lekker versgebakken brood gekocht." Het evenement op Velder is ook voor dit echtpaar vooral een leuk uitje. ,,Maar de entree is wel behoorlijk prijzig. Met het parkeergeld erbij, betaalden we 36 euro. Best veel eigenlijk", vond Dyan.

Jan: ,,Van de andere kant: het ziet er allemaal wel goed verzorgd uit. Jammer alleen dat er zoveel van hetzelfde wordt aangeboden. Er zijn misschien wel tien stands met jachtgeweren. " Op de vraag waarom ze niet op de fiets zijn gekomen, reageerde Dyan lachend: ,,We hadden gedacht dat we hier ook wel wat leuke dingen zouden kunnen kopen. Maar dat zit er niet in. Jan zei het al: de jacht is niet zo ons ding..." ,,En we zijn ook niet echt wildeters. Daarentegen was het toastje met ree dat ik zojuist proefde heerlijk", aldus Jan.

HANDBOOGSCHIETEN

Dyan en Jan hadden ook bewonderend staan kijken bij Dirk Reinders uit Grave. Uit boomstammen maakt hij houten beelden met een kettingzaag. ,,Sculptuurzagen of carven noemen ze dit", vertelde de standhouder. ,,Ik ben boomverzorger van beroep en vier jaar geleden maakte ik een driedimensionale teddybeer als 'geboortebord' toen een neefje werd geboren. Dat sloeg aan en hobbymatig heb ik sindsdien menig dier gebeeldhouwd. Vanaf nu maak ik er één dag per week ook mijn beroep van. Daarom neem ik nu voor het eerst aan deze beurs deel."

Een eindje verderop stonden leden van de Liempdse handboogschutterij L'Union. Bezoekers van de beurs konden daar proberen een roos te raken. ,,De handboogbond ondersteunt onze deelname aan deze beurs niet. Ze wil niets met de jacht te maken hebben, maar voor ons is het een mooie manier om onze sport onder de aandacht te brengen", vertelde secretaris Jan van den Biggelaar. Op het veldje naast L'Union wordt ook met handboog geschoten, maar dan op modellen van dieren. ,,Misschien moeten wij dat ook eens gaan doen. We zullen eens polsen bij de familie Van Boeckel of we met zoiets hier terecht kunnen." Youssef El Kourdi, één van de circa vijftig leden van L'Union en beginnend schutter, keek zijn ogen uit. ,,Jacht & Buitenleven is een bijzonder en afwisselend evenement."

FOTO LINKSBOVEN: Er wordt afgelopen weekeinde volop geschoten op het Liempdse landgoed Velder. Op kleiduiven wel te verstaan.

FOTO RECHTSBOVEN: Tijdens Jacht & Buitenleven viel ook van alles te proeven. Bezoekers werden onder meer getrakteerd op barbecuegerechten. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Voormalig RTL-nieuwslezer Roelof Hemmen (links) ging in discussie met voor- en tegenstanders van de terugkeer van de wolf in Nederland.