Afbeelding
Foto: Henk van Weert

WETHOUDER LESTRADE: NIEUWE RICHTING AAN KUNST EN CULTUUR

Boxtel wil cultureel talentenfonds

HENK VAN WEERT

Vorige week gaf wethouder Marusjka Lestrade aan dat de toekenning van cultuursubsidies in de gemeente Boxtel drastisch op de schop gaat. Maar daar blijft het wat haar betreft niet bij. Ook kunst- en cultuureducatie moet op een andere manier vorm krijgen. Voor échte talentjes wordt een fonds gecreëerd dat financiële mogelijkheden biedt om ze tot volle ontwikkeling te kunnen laten komen. Ook denkt Lestrade na over de aanstelling van een 'stadskunstenaar'.

Kunst en cultuur moeten gaan 'meebewegen' met de eisen van deze tijd, beter aansluiten bij de Boxtelse behoeften en ruimte bieden aan vernieuwing, vindt wethouder Lestrade. Zij wil daarbij flexibel kunnen inspelen op veranderingen en een impuls geven aan meer dynamiek in het culturele veld. Maar daarvoor is het wel nodig dat de culturele structuur eerst wordt gewijzigd.

Een andere manier van subsidietoekenning maakt deel uit van een tweede fase binnen de vernieuwing van de sector. Daarbij zal ook gebruik worden gemaakte van de expertise die het provinciale Prins Bernhard Cultuurfonds heeft; een deel van het Boxtelse subsidiebudget zal daar ondergebracht worden, zo meldde wethouder Lestrade vorige week reeds in deze krant.

,,Een andere belangrijke pijler is het opzetten van een Boxtels talentenfonds. Dat is bedoeld voor jongeren die door moeilijke financiële omstandigheden niet in staat zijn hun bijzondere talenten te ontwikkelen en tot successen te komen. De gemeente wil samen met partners en ondernemers de mogelijkheden onderzoeken om het fonds vorm en inhoud te geven", stelt de wethouder. Ze wil dat zelfredzaamheid, brede samenwerking, burgerparticipatie en cultureel ondernemerschap op deze manier gestimuleerd worden.

STADSKUNSTENAAR

De mogelijke aanstelling van een 'stadskunstenaar' kan volgens Lestrade bijdragen om de veranderingen tot een succes te maken. ,,En dan denk ik niet zozeer aan een kunstenaar in uitvoerende zin, maar eerder aan een filosoof die aanspoort tot innovatie. Niet alleen in Boxtel zelf, maar ook in de regio. Om zo het gedachtegoed van Het Groene Woud beter te laten 'landen'.

Voor alle Boxtelse basisscholen die dat willen, is in de nieuwe opzet kunst- en cultuureducatie beschikbaar. De ambitie is om stapsgewijs alle scholen hierbij te laten aansluiten. Het muziekonderwijs heeft al een grote omslag gemaakt. Na het faillissement van MIK Kunsteducatie in 2015 is besloten een jaar van experimenteren met nieuwe vormen van muziekonderwijs in te lassen.

EXPERIMENTEREN

De uiteenlopende aanbieders van muzieklessen werken volgens wethouder Lestrade prima samen. De vorming van een muziekloket en de aanstelling van een muziekconsulent moeten ervoor zorgen dat duidelijk wordt waar kinderen terecht kunnen als zij een instrument willen leren bespelen of willen gaan zingen. ,,Na een jaar van experimenteren is een nieuwe samenwerking ontstaan. Een samenwerking waarbij alle lokale partijen uit het muziekveld betrokken zijn en waarmee op een innovatieve wijze wordt gewerkt aan de nieuwe structuur van het muziekonderwijs." Die structuur krijgt de vorm van een 'drietrapsraket' waarbij ook de verbinding tussen schools (eerste trap), naschools (tweede trap) en specialistisch (derde trap) wordt gelegd.

Tijdens een beeldvormende vergadering wordt de gemeenteraad dinsdag 6 september bijgepraat over de conceptvisie voor versterking van het culturele klimaat in Boxtel. De vergadering in de raadzaal van het gemeentehuis begint om 19.30 uur.

FOTO BOVEN: Jeugdig muziek-, zang- en danstalent dat meer ambitie heeft dan het lokale lessenaanbod geeft, moet zich dankzij een Boxtels talentenfonds toch optimaal kunnen ontwikkelen, vindt wethouder Marusjka Lestrade. (Foto: Albert Stolwijk).


Digisterker: cursus
voor digitale
overheidsdiensten

,,Het wordt steeds moeilijker om zonder internet gebruik te maken van overheidsdiensten. Denk alleen maar aan je belastingaangifte met je DigiD. Die heb ik al vier keer opnieuw aan moeten vragen en steeds gaat het mis. En dan ben ik nog iemand die heel digitaal is...", vertelt wethouder Marusjka Lestrade. Mensen die niks met een computer hebben, kunnen zich aanmelden voor de cursus Digisterker die bibliotheek De Meierij start in samenwerking met de gemeente Boxtel.

De overheid werkt steeds meer via internet: denk maar aan de campagne 'Vaarwel blauwe envelop' van de Belastingdienst en het digitaal afspraken maken met de gemeente. ,,Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, het zoeken van werk of om het doorgeven van een verhuizing: steeds vaker kan dit alleen via internet. Best lastig als je hier (nog) niet zo handig mee bent", zegt Marie-José Mathijsen van de bibliotheek. Samen met directeur Geja Olijnsma en wethouder Lestrade gaf zij gisteren een toelichting op de cursus Digisterker die in oktober en november wordt gehouden.

De cursus omvat vier ochtenden of middagen en wordt gehouden in de Marktzaal naast de hoofdingang van het gemeentehuis aan de Markt. Deelname vindt plaats in kleine groepen van maximaal acht mensen onder begeleiding in deskundige mensen die worden ingeschakeld via het Vrijwilligerssteunpunt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Deelnemers moeten wel enige computerervaring hebben; kunnen e-mailen is noodzakelijk. Cursisten wordt van te voren gevraagd een intakeformulier in te vullen. Deelname kost 15 euro inclusief cursusboek en koffie/thee. Iedereen kan meedoen; lid zijn van de bibliotheek is niet nodig. Aanmelden via m.mathijsen@bibliotheekmeierij.nl of telefoonnummer 06-58 02 30 54.